Primar suspendat pentru acuzații de corupție și spălare de bani. Țeapa pe care a dat-o statului
0Un primar dintr-o stațiune montană din Vâlcea a fost suspendat din funcție, împreună cu o angajată a primăriei, fiind învinuiți de spălare de bani și de obținerea ilegală de fonduri, cu ajutorul unor societăți comerciale, ceea ce a dus la păgubirea bugetului de stat și a celui local, ani la rândul.
Robert Adrian Schell, primarul orașului Brezoi Vâlcea, și Rodica Berbece, șefa Serviciului Contabilitate la Primăria orașului Brezoi, au fost puși sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie 2024, pentru obținere ilegală de fonduri în formă continuată, abuz în serviciu, angajarea cheltuielilor din bugete peste limita creditelor bugetare aprobate și spălare de bani în formă continuată.
Procurorii din Vâlcea au dispus, de asemenea, punerea în mișcare a acțiunii penale și cercetarea în stare de libertate a încă trei administratori de firme comerciale, pentru complicitate la obținere ilegală de fonduri în formă continuată (C.M.M.), complicitate la abuz în serviciu (M.I. și P.D.) și spălare de bani în formă continuată (P.D.). În ordonanța procurorilor se menționează că există date și probe care demonstrează vinovăția fiecăruia dintre cei implicați în acest caz.
Scandalul de corupție trenează de mai mulți ani - primăria, în incapacitate de plată
Despre neregulile de la Primăria Brezoi Vâlcea, se vorbește de multă vreme. În vara anului trecut, administrația publică locală a ajuns în incapacitate de plată, ca urmare a unui artificiu financiar de compensare care nu a fost aprobat de instanțele de judecată
La acea vreme, Robert Schell declara pentru „Adevărul” că întreaga problemă a fost cauzată de o datorie neplătită la timp (pentru o lucrare de asfaltare prin PNDL), care s-a dublat din cauza penalităților, iar compensarea acesteia către bugetul de stat a fost considerată ilegală și, prin urmare, anulată în instanță. Alte datorii au rezultat din imposibilitatea asigurării cofinanțării unor proiecte europene, iar nefinalizarea acestora a atras aplicarea unor corecții financiare, care s-au adăugat la datoria deja existente.
Artificiile financiare pe care primăria le-a încercat de-a lungul timpului, pentru a rezolva problemele, au intrat însă în vizorul celor de la Anticorupție. Cesiunile de creanțe și compensările realizate de UAT (Unitatea Administrativ-Teritorială) au declanșat, în toamna lui 2021, scandalul de corupție la nivelul Primăriei Brezoi, ceea ce a dus la demararea unei serii de percheziții de către procurorii anticorupție. Sediul primăriei a fost închis pentru câteva ore, iar printre locuințele percheziționate s-a numărat și cea a edilului Robert Schell.
În cele din urmă, atât primarul cât și șefa de contabilitate au fost puși sub control judiciar și suspendați din funcție. Iată ce nereguli au descoperit procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care susțin că dețin date și probe care demonstrează vinovăția celor implicați într-o situație ce pare a fi o adevărată rețea de spălare de bani.
Sume defalcate din TVA, obținute fraudulos, cu ajutorul unui privat
Într-un recent comunicat de presă al procurorilor vâlceni se menționează: „În calitate de primar / ordonator de credite, Robert Adrian Schell și Rodica Berbece, șefa Serviciului de Contabilitate, cu încălcarea mai multor dispoziții legale, în scopul obținerii fără drept de la bugetul de stat a unor sume defalcate din TVA, în luna octombrie 2018 au întocmit cererile pentru solicitarea sumelor defalcate din TVA, cu ajutorul administratorului unei firme (C.M.M) - ce se pretindea a fi furnizor de bunuri, servicii și lucrări al orașului Brezoi. Cererile le-au prezentat la Agenția Județeană a Finanțelor Publice Vâlcea (AJFP), împreună cu mai multe documente și date false ce atestau în mod nereal calitatea de furnizor către orașul Brezoi Vâlcea a firmei private, precum și existența unor obligații de plată ale orașului către această societate privată”.
În acest mod s-au obținut în mod nelegal, de la bugetul de stat 590.350 lei, în baza a două decizii ale AJFP Vâlcea, „corelativ cu stingerea obligațiilor de plată restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale ale societăților comerciale administrate de inculpatul C.M.M.”.
Milioane scurse din bugetul primăriei către diverse societăți / instituții
Mai mult, pe perioada a mai multor ani, în conturile mai multor societăți s-au „scurs” aproximativ 1 milion de lei din bugetul local: „În perioada 2015-2020, inculpații Robert Adrian Schell și Rodica Berbece, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și cu complicitatea reprezentanților legali ai mai multor societăți comerciale, inclusiv a inculpaților M.I. și P.D., în derularea mai multor contracte de achiziție publică, au efectuat mai multe plăți nelegale, nedatorate, fără bază legală și fără a avea legătură cu activitatea Primăriei orașului Brezoi, în favoarea a patru societăți comerciale, obținând un folos necuvenit acestor societăți de aceeași valoare și cauzând o pagubă orașului Brezoi Vâlcea în sumă de 915.992 lei”.
Fiul primarului a fost retribuit pentru... nimic
Chiar și fiul primarului s-a ales cu un sfert de milion de lei, echivalentul a aproximativ 40.000 de euro, fiind plătit fără să aibă nici o legătură cu Primăria, potrivit procurorilor care au descoperit că: „În perioada noiembrie 2015 - iulie 2021, inculpații Robert Adrian Schell și Rodica Berbece, cu încălcare atribuțiilor de serviciu, au efectuat 68 de plăți nelegale, nedatorate, cu titlu de drepturi salariale, în valoare totală de 213.056 lei, către o terță persoană și anume către fiul inculpatului Robert Adrian Schell, care nu este / nu a fost angajat al Primăriei orașului Brezoi, fără a avea la bază un temei legal / angajament legal / document legal justificativ în baza căruia să poată realiza aceste plăți cu activitatea instituției primăriei, cauzând o pagubă orașului Brezoi și totodată obținând un folos necuvenit fiului inculpatului de aceeași valoare, respectiv 213.056 lei”.
Artificii financiare ce au creat suspiciunea de spălare de bani la Primăria Brezoi
Legat de una dintre ingineriile financiare realizate împreună cu privații, procurorii au mai descoperit că: „În luna august 2019, după ce inculpatul P.D. a obținut foloase necuvenite (urmare a comiterii infracțiunilor prevăzute de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000), suma de 600.671,59 de lei a fost introdusă de către acesta într-un circuit financiar, fiind transferată nejustificat, prin intermediul utilizării abuzive a instrumentelor și circuitelor financiare, precum și din utilizarea de acte false, prin conturile societăților comerciale administrate de inculpat și prin contul UAT orașul Brezoi Vâlcea. Astfel că inculpații Robert Adrian Schell și Rodica Berbece cunosc că cel puțin o parte din acești bani provin din infracțiunile comise (prevăzute de art. 13/2 din Legea 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Cod Penal), și au acceptat să participe la acest circuit fraudulos cu implicarea UAT oraș Brezoi”.
Totodată se mai menționează și că în final, suma de bani „parțial obținută din infracțiuni” a fost restituită în conturile societății administrate de P.D.. Toate acestea s-au derulat „în scopul ascunderii și disimulării originii ilicite a acestor sume de bani, precum și în scopul de a ajuta persoanele care au comis infracțiunile din care au provenit sumele de bani ilegale, să se sustragă de la răspunderea penală”.
Contracte fără fonduri și bani publici pentru reabilitarea ilegală a unei biserici
Alte fapte de corupție au fost săvârșite și în timpul pandemiei, în 2021, când s-au încheiat trei contracte de achiziții publice, deși nu exista disponibilitate financiară pentru acestea: „În cursul anului 2021, inculpații Robert Adrian Schell și Rodica Berbece au încheiat trei contracte de achiziție publică peste limitele maxime ale creditelor bugetare aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli al orașului Brezoi aferent anului 2021, fără să se asigure că au fost rezervate și fondurile publice necesare plății acestora în exercițiul bugetar curent”.
Mai mult, s-au alocat peste 200.000 de lei pentru reabilitarea unei biserici care nici măcar nu se afla în patrimoniul Primăriei sau nu era parte din activitatea acesteia.
„În plus, inculpații Robert Adrian Schell, în calitate de primar al orașului Brezoi / ordonator de credite, și Rodica Berbece, în calitate de șef Serviciu Contabilitate la Primăria orașului Brezoi, cu încălcare a atribuțiilor de serviciu, au efectuat în luna octombrie 2021 o plată nelegală, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local Brezoi și o solicitare a unei unități centrale de cult în favoarea unei societăți comerciale, obținând un folos necuvenit de aceeași valoare, unității de cult din orașul Brezoi, căreia societatea comercială i-a efectuat diverse lucrări de reparație, lucrări fără legătură cu patrimoniul sau activitatea instituției Primăriei orașului Brezoi, cauzând o pagubă orașului Brezoi Vâlcea în valoare de 226.745,72 de lei”, au mai menționat procurorii vâlceni.
Primarul riscă să ajungă după gratii dacă ia legătura cu oricine implicat în dosar
Până una alta, cât timp se vor afla sub control judiciar, primarul Robert Schell și șefa de serviciu Rodica Berbece au fost suspendați din funcție. În această perioadă ei trebuie să respecte o serie de obligații, printre care: să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
În caz contrar riscă să ajungă după gratii: „Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod Procedură Penal”.
Ancheta s-a derulat cu sprijinul polițiștilor de la Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, IGPR - Direcția Operațiuni Speciale, Brigada Operațiuni Speciale Pitești, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vâlcea.