Primar din Vâlcea, condamnat pentru un accident rutier. Complicii, traşi după el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Cîrstina - primar Orleşti - Vâlcea Foto Adevărul
Constantin Cîrstina - primar Orleşti - Vâlcea Foto Adevărul

Alesul unei localităţi din Vâlcea a fost condamnat de către instanţa Curţii de Apel Piteşti  la închisoare, după şapte ani de la producerea faptei. Sentinţa nu este definitivă.

Patru ani de închisoare cu executare a primit primarul comunei Orleşti - Vâlcea, Constantin Cîrstina (PNL). 

Alături de el au mai fost condamnate, cu suspendare, alte cinci persoane. 

Din totalul de opt trimise în judecată, trei sunt poliţişti. Unul era la vremea respectivă adjunct şef al Poliţiei Drăgăşani, între timp, forţat de împrejurări, acesta s-a pensionat. 

Alt inculpat este medic de familie - fost şi actual consilier judeţean, membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean Vâlcea, iar restul sunt angajaţi ai Primăriei, pe care i-a convins să-l ajute să muşamalizeze cauzele şi împrejurările în care s-a petrecut un accident de circulaţie. 

Sentinţa Curţii de Apel Piteşti nu este definitivă, însă. Aceasta poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

Fapta pentru care au primit condamnări şase oameni s-a petrecut în urmă cu şapte ani. Cercetările au durat trei ani şi au fost conduse de poliţişti şi procurorii anticorupţie, având în vedere calitatea celor împricinaţi - cu toţii aveau funcţii publice. 

Poliţiştii implicaţi în acest caz sunt de la Poliţia Drăgăşani - oraş de care este arondată comuna în care Constantin Cîrstina este în continuare primar.

Muşamalizare cu ajutorul prietenilor în funcţie 

Totul a început într-o seară de februarie a anului 2014, când Constantin Cîrstina s-a urcat beat la volan. A provocat un accident rutier, apoi a fugit de la locul faptei. Martorii au declarat că se afla în stare de ebrietate. Ulterior s-a descoperit că nu avea permis de conducere şi că şi-a convins şoferul să mintă pentru el şi să ia toată vina asupra lui. A ameninţat rudele victimei şi a făcut scandal la spital. Deşi iniţial a fugit de la locul faptei, a revenit ulterior şi a transportat victima la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea. 

Şoferul primarului, Vasile Marian Suru, şi-a făcut apariţia la spital abia după o oră de când victima ajunsese aici, însoţit chiar de către ginerele primarului. Acesta a acceptat să fie acuzat de vătămare corporală din culpă şi fugă de la locul accidentului şi să i se recolteze probe biologice de sânge.

Procurorii anticorupţie au menţionat în probatoriul înaintat instanţei că planul de muşamalizare a fost pus la cale cu ajutorul unor poliţişti din Drăgăşani: adjunctul Poliţiei cu care era bun amic, comisarul şef Mihai Enea, şi doi agenţi de la Poliţia Rutieră Drăgăşani, Nicolae Georgescu-Stegariu şi Marian Sandu Dumitrescu. 

Un alt rol i-a revenit chiar medicului de familie Gheorghe Folea care „a emis acte medicale care să justifice absenţa de la locul accidentului a şoferului care a luat vina asupra lui“.

„Poliţiştii şi-au încălcat cu intenţie atribuţiile de serviciu referitoare la procedura cercetării accidentelor de circulaţie soldate cu victime omeneşti şi, contrar dispoziţiilor legale, nu au dispus efectuarea cercetărilor faţă de inculpatul Cîrstina Constantin şi au refuzat să-i recolteze acestuia probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, întocmind, totodată, în fals mai multe documente“, se menţiona în probatoriul procurorilor anticorupţie.

Condamnare cu executare, în cazul primarului

Din sentinţa dată luni, 22 noiembrie, de către Curtea de Apel Piteşti, reiese că primarul Constantin Cîrstina a fost condamnat pentru conducere fără permis, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului.  

„(...) Dispune condamnarea inculpatului Cîrstina Constantin la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, (...) la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, (...) la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului. (...) Dispune ca inculpatul Cîrstina Constantin să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare din care 3 ani pedeapsa cea mai grea şi 1 an spor. Dispune executarea pedepsei în regim de detenţie”, se menţionează printre altele în sentinţa dată de magistraţii Curţii de Apel Piteşti

În plus, dacă sentinţa rămâne definitivă, Constantin Cîrstina îşi va pierde mandatul de primar şi nici nu va mai avea voie să fie ales în vreo funcţie publică, ori să conducă vehicule timp de patru ani, termen care curge care curge de la momentul executării pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. 

În schimb, primarul a scăpat, deocamdată (având în vedere că nu este o sentinţă definitivă), de acuzaţiile de inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la mărturie mincinoasă în formă continuată şi complicitate la fals intelectual şi abuz în serviciu, ambele în formă continuată. 

Închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, pentru complici

Alături de primar, au mai primit condamnări şi alte persoane. 

Şoferul Vasile Marian Suru a fost achitat pentru mărturie mincinoasă, complicitate la “fals intelectual” şi „abuz în serviciu”, ambele în formă continuată. În schimb, a fost condamnat de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru favorizarea făptuitorului. Timp de doi ani, dacă această sentinţă va rămâne definitivă, nu va putea fi ales în nici o funcţie publică. Mai mult, va trebui să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii  în cadrul Primăriei Orleşti sau Scundu. 

Ion Jugănaru a fost şi el achitat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Medicul de familie Gheorghe Folea, actual şi fost consilier judeţean (PNL), a scăpat de acuzaţia de mărturie mincinoasă, dar a fost condamnat cu suspendare la 2 ani de închisoare. S-a reţinut că în cazul lui falsul intelectual, în formă continuată şi inducerea în eroare a organelor judiciare. Şi el va trebui să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Voiceşti sau Budeşti. 

Fostul adjunct al Poliţiei Drăgăşani, Mihai Enea, a scăpat şi el de acuzaţia de instigare la „fals intelectual”, dar a primit 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru favorizarea făptuitorului şi 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Orleşti sau Ştefăneşti. 

Alţi doi poliţişti, de la Rutieră Drăgăşani, au primit pedepse asemănătoare. Nicolae Georgescu Stegariu a fost achitat pentru abuz în serviciu, dar condamnat la 1 an şi 8 luni închisoare pentru fals intelectual şi favorizarea făptuitorului, iar Marian Sandu Dumitrescu a primit 1 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual în formă continuată şi favorizarea făptuitorului. 

Gheorghe Iulius Cobîrjoiu a fost achitat pentru fals intelectual. 

Instanţa Curţii de Apel Piteşti a anulat acţiunea civilă formulată de victimă, Ileana Mătuşa, dar a acceptat acţiunile civile ale Spitalului Drăgăşani, Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. 

Către aceste unităţi medicale, Constantin Cîrstina va trebui să plătească peste 7.000 de lei reprezentând cheltuielile de spitalizare ale victimei sale. 

De asemenea, instanţa a dispus eliminarea din registrul medical al CMI dr. Gheorghe Folea, precum şi din fişa de consultaţii medicale, a menţiunilor prin care s-a atestat, în mod nereal, că şoferul Vasile Marian Suru s-ar fi prezentat la cabinet pentru consultaţie, în seara accidentului, ocazie cu care i s-ar fi administrat trei fiole de Diazepam, dar şi a fişelor de consultaţii ale altor pacienţi nereali. 

Inclusiv dovezile care atestau în fals că Suru se afla la volanul maşinii care a provocat accidentului au fost anulate şi s-a certificat că autoturismul avea ITP-ul expirat. În parte, instanţa a desfiinţat şi procesul verbal de cercetare la faţa locului întocmit de ag. şef. Marian Sandu Dumitrescu, precum şi „schiţa locului accidentului”.

„În baza Codului de procedură penală obligă pe fiecare dintre inculpaţii Cîrstina Constantin, Suru Vasile Marian, Folea Gheorghe, Enea Mihai, Georgescu Stegariu Nicolae şi Dumitrescu Marian Sandu la plata sumei de 2323 lei, în favoarea statului, cu titlu de cheltuieli de judecată, cumulate pentru faza de urmărire penală şi judecată”, se mai menţionează în aceeaşi sentinţă a Curţii de Apel Piteşti. 

În schimb, onorariul avocaţilor care i-au apărat în proces, de peste 8.500 de lei, va fi achitat de către Stat, prin Ministerul Justiţiei. 

Sentinţa poate fi contestată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Primarul Constantin Cîrstina nu este la prima abatere. El mai are la activ o condamnare la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. 

Vă mai recomandăm şi: 

Scandal de corupţie. „Percheziţiile DGA vizează cesiuni de creanţe şi compensări făcute de UAT Brezoi”

Primăria Brezoi, în mijlocul unui scandal de corupţie. 18 percheziţii, inclusiv la locuinţa edilului

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite