Peste 100 de străini păgubiţi cu 350.000 de euro de o reţea de hackeri din Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea au dispus ieri, 15 februarie, reţinerea pentru 24 de ore a doi indivizi care sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată  şi spălare de bani în formă continuată.

În perioada septembrie - noiembrie 2015,  B. V. P. şi L. I. N., potrivit anchetei, au constituit în Drăgăşani, judeţul Vâlcea şi în comunele  limitrofe,  un grup infracţional  pentru a comite fraudă informatică şi spălare de bani. 

La reţeaua acestora au aderat mai multe persoane, care aveau ca scop deschiderea de conturi bancare în Polonia şi România. Acestea erau folosite pentru a determina victimele infracţiunilor să vireze sumele de bani în aceste conturi.

Din cercetări a reieşit că gruparea era organizată pe mai multe paliere. Primul era format din autorii efectivi ai fraudelor care au utilizat conturile bancare deschise în străinătate pentru fraudarea victimelor şi ulterior au beneficiat de cota convenită din sumele de bani care le era remisă după ce sumele de bani erau transferate în România şi retrase.

Din al doilea palier făcea parte B. P. şi alţi suspecţi care mergeau în străinătate special pentru a deschide conturile. Cu acte de identitate false ei au deschis mai multe conturi la bănci din  Cehia şi Polonia. Documentele falsificate apăreau emise de alte state, dar aveau fotografia celor implicaţi.

Tot „săgeţile”, cum sunt denumiţi de către anchetatori indivizii care se ocupă de astfel de practici, transferau banii, prin sistemele on-line banking, din aceste conturi în celelalte conturi ale grupării, deschise în România.

Despre L.N. se ştie că, împreună cu alte persoane, racola membri pentru a deschide conturi bancare în România. Aici ajungeau banii transferaţi din străinătate. 

Ca şi mod de operare, vâlcenii postau pe net, pe diferite site-uri de comerţ online, oferte privind vânzarea unor bunuri fictive, solicitând preţuri sub cel practicat pe piaţă. Când clienţii îi contactau pe mail pretindeau că tranzacţia de vânzare - cumpărare a bunului respectiv va fi efectuată prin intermediul unui serviciu larg cunoscut în mediul on - line pentru siguranţa tranzacţiilor.

În realitate, clonau site-ul care se ocupa de tranzacţia financiară, iar celor interesaţi de oferte, cumpărătorilor, le ofereau adrese de mail cu denumire aproape identică de cea reală. Apoi contactau victimele, pretinzând că mesajul este de la serviciul real, postând o pagină cu însemnele şi cu conţinutul general al site-ului original, creată prin introducerea unor date informatice neadevărate, pagină care conţinea modalitatea de plată a bunului respectiv şi de livrare a acestuia către victimă, precum şi asigurarea că tranzacţia este asigurată de serviciul menţionat.

Imediat cum banii ajungeau în conturile din străinătate, respectiv, Cehia, suma era transferată prin serviciul on-line banking, în România, de unde era retrasă rapid de infractori.

Se estimează, până în acest moment, că numărul victimelor este de cel puţin 100 de persoane, iar prejudiciul de aproximativ 350.000 de euro.

Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

La acţiune au luat parte şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, precum şi jandarmi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite