La un pas de tragedie. Abandonat în ruină, acoperişul unei mansarde care a ars în Râmnicu Vâlcea, smuls de vijelie
0
Previziunea autorităţilor din Râmnicu Vâlcea, legată de pericolul prezentat, în cazul unor fenomene meteo extreme, de mansarda blocului care a ars la finele lunii aprilie, s-a adeverit sâmbătă, 2 iulie.
Vijeliile au făcut ravagii în Vâlcea: copaci şi stâlpi de electricitate puşi la pământ, turle şi mansarde smulse de vânt, ambarcaţiuni răsturnate pe Olt şi multe alte incidente s-au înregistrat sâmbătă după-amiaza în tot judeţul.
Rafalele izbucnite parcă din senin în Râmnicu Vâlcea au smuls şi bucăţi din acoperişul mansardei blocului care a ars în data de 26 aprilie şi care după eveniment nu a fost protejat în eventualitatea unor fenomene meteo extreme, precum cele de la finele acestei săptămâni.
Reamintim că din cauza unei prize neizolată corespunzător, dintr-un apartament, a izbucnit un incendiu care s-a propagat rapid, mansarda fiind din lemn şi a mistuit patru locuinţe, iar alte şapte au fost avariate din cauza apei folosită pentru stingerea flăcărilor.
Practic, s-a întâmplat ceea ce au prevăzut locatarii şi autorităţile locale care au cerut în instanţă demolarea mansardei şi curăţarea resturilor, precum şi înlocuirea ei fie cu un acoperiş fie iprin zolarea plafonului.
Instanţa de judecată nu a luat în considerare solicitarea Primăriei Râmnicu Vâlcea pe motiv că nu are nici o calitate procesuală în speţă, în lipsa recepţiei finale a lucrărilor. Nu s-a făcut recepţia, pentru că firma care a construit mansarda, şi care între timp a dat faliment, nu a respectat autorizaţia de construcţie. S-a făcut recurs, iar prima înfăţişare în acest nou proces va avea loc pe data de 19 iulie, la Tribunalul Vâlcea.
Mansarda a fost construită acum mai bine de un deceniu de un antreprenor privat din Sibiu, cu acordul a 2/3 dintre membrii asociaţiei de proprietari. Locatarii mansardei nu au reuşit nici până în ziua de astăzi să intre în posesia actelor de proprietate, din cauza neregulilor firmei de construcţie. Lăsaţi fără utilităţi, chiar şi proprietarii locuinţelor care nu au fost mistuite de incendiu au fost nevoiţi să se mute, fie în chirie, fie au optat pentru alte soluţii.

Blocul a cărui mansardă a ars în luna aprilie, din Râmnicu Vâlcea; Foto Daciana Stoica - Adevărul
Doar că între timp a izbucnit un război al nervilor între aceştia şi restul locatarilor - 80 de familii, de la etajele inferioare care vor acum să scape de mansardă şi au motivat în acest sens pericolul pe care-l prezintă resturile rămase în urma incendiului.
Motivaţia a fost preluată şi de administraţia publică locală ca argument în instanţă şi s-a concretizat sâmbătă, 2 iulie, când bucăţi din acoperiş au fost smulse de vijelie şi au căzut pe maşinile aflate în parcările blocurilor din jur. Din fericire, nu au existat victime umane.
„Elemente de acoperiş - tablă, în echilibru precar, în municipiul Râmnicu Vâlcea, pe Aleea Panseluţelor, bloc C32, la mansarda afectată de incendiu din Ostroveni, au fost smulse de vânt”, au menţionat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea.

Tabla acoperişului de la mansarda blocului din Râmnicu Vâlcea care a ars în aprilie smulsă de vijelii la începutul lunii iulie Foto ISU Vâlcea
Vântul a mai smuls elemente de acoperiş şi de la alte blocuri din acelaşi cartier din Râmnicu Vâlcea, cum s-a întâmplat pe strada Luceafărului. Şi tot în zonă un copac a căzut peste un gard pe strada Mihai Eminescu.