Incendiu la indigo, după 14 ani. Din ce cauză zeci de apartamente au fost distruse, după ce o mansardă de bloc a fost mistuită de flăcări FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mansarda unui bloc din Ostroveni - Râmnicu Vâlcea în flăcări Foto captură video
Mansarda unui bloc din Ostroveni - Râmnicu Vâlcea în flăcări Foto captură video

Ies la iveală noi detalii în cazul mansardei unui bloc cu şase scări, cuprinsă de flăcări, marţi, 26 aprilie. Nu este pentru prima dată când municipiul Râmnicu Vâlcea este marcat de o astfel de situaţie. Un caz asemănător a avut loc cu mai bine de un deceniu în urmă.

Zeci de familii au rămas fără agoniseala de o viaţă sau cu pagube însemnate în urma incendiului devastator care a avut loc în cursul acestei săptămâni în Râmnicu Vâlcea. 

În urma cercetărilor, s-a aflat cauza izbucnirii flăcărilor care au pus stăpânire mai întâi pe una dintre locuinţele aflate pe ultima scară a blocului C32, din Cartierul Ostroveni: o priză neizolată corespunzător la care era conectată o centrală electrică. „Cauza probabilă este efectul termic rezultat în urma suprasolicitării unui cablu de alimentare de la o priză”, au explicat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

GALERIE FOTO CU IMAGINI TERIFIANTE DE LA INCENDIUL CARE A MISTUIT O MANSARDĂ ÎN VÂLCEA

Focul s-a propagat cu repeziciune pe nu mai puţin de 300 de metri pătraţi, iar operaţiunea de stingere s-a dovedit extrem de dificilă, pompierii fiind nevoiţi să decoperteze tabla care acoperea locuinţele de la mansardă.

Incendiul a distrus total sau parţial nu mai puţin de 11 locuinţe. Acesta este numărul care apare în rapoartele întocmite de pompieri: şase locuinţe pe o scară şi alte cinci pe altă scară.

Mansarda unui bloc de patru etaje din Râmnicu Vâlcea învăluită de flăcări şi fum

Locatarii menţionează însă că numărul garsonierelor şi apartamentelor avariate este în realitate cu mult mai mare: practic mai toate locuinţele situate la etajele inferioare au fost prejudiciate de apa provenită în urma operaţiunii de stingere a incendiului şi de fum. Adică mai bine de 50 locuinţe au fost avariate într-un fel sau altul.

Administratorul blocului, Viorel Răvaş, susţine că de fapt locatarii de pe trei scări au fost prejudiciaţi. Din păcate, nici unul dintre proprietarii apartamentelor de la mansardă nu avea însă locuinţa asigurată. „Nu aveau asigurări, nu sunt intabulate”, a recunoscut aceeaşi sursă.

Construite în urmă cu aproximativ un deceniu, nici până acum nu s-a realizat recepţia finală a lucrărilor la locuinţele aflate la mansardă, motiv pentru care firmele de asigurări au refuzat să încheie contracte cu proprietarii acestora. Din acest motiv, pagubele vor fi astfel suportate de către proprietari. 

Sute de locatari au fost evacuaţi din bloc, în urma incendiului izbucnit marţi. Cei care locuiau la mansardă şi la etajele superioare au fost opriţi de pompieri să nu mai pătrundă în locuinţe, în disperarea de a-şi salva cât mai multe dintre bunuri. Din fericire, nu au existat victime umane, iar pompierii au reuşit să salveze şi patru pisici din apartamentele locatarilor.

La intervenţie au participat şi pompieri din judeţele învecinate sau de la societăţile mari care deţin astfel de servicii în cadrul lor.

Este al doilea incident de acest gen, de asemenea proporţii, produs în Râmnicu Vâlcea, la mansarda unui bloc, în ultimul deceniu şi jumătate. 

Pârjolul care a îngrozit un oraş întreg, în urmă cu mai bine de un deceniu

În vara anului 2008, un incendiu la indigo a izbucnit la mansarda unui alt bloc de locuinţe situat în apropierea zonei centrale a municipiului Râmnicu Vâlcea, pe strada Gib Mihăescu. 

    

Numărul forţelor de intervenţie alocate a fost la vremea respectivă şi mai impresionat: nouă autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autoscară mecanică, o motopompă, 15 ofiţeri, 65 subofiţeri numai de la ISU Vâlcea, dar au sărit în ajutor şi pompieri din Argeş, de la unităţile comerciale de pe platforma chimică, peste 100 de jandarmi şi poliţişti etc. Incendiul s-a propagat pe o suprafaţă de 1500 de mp de mansardă, avariind 15 apartamente, repartizate pe cinci scări. 

Patru persoane au ajuns atunci la spital, după ce s-au intoxicat cu fum, sau au suferit atacuri de panică. Numărul acestora ar fi putut fi cu mult mai mare, incendiul izbucnind seara, dar doar trei apartamente era locuite de proprietari mutaţi înainte de recepţia finală a lucrărilor. 

Primăria Râmnicu Vâlcea le-a asigurat acestora ulterior spaţii de cazare într-un centru social. Mansarda blocului a fost degradată în totalitate, iar pagube importante au existat, ca şi în prezent, şi la apartamentele de la etajele inferioare. 

Dezastrele scot la iveală nereguli la care autorităţile închid ochii

Incendiul din 2008, care a înspăimântat un oraş întreg, a repus pe tapet modul controversat în care se realiza mansardarea blocurilor la vremea respectivă. 

În şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, reunit o zi mai târziu pentru a analiza cazul, aveau să iasă la iveală o serie de nereguli. Spre exemplu, lemnul folosit la construcţie nu era tratat cu substanţe ignifuge, mutarea unora dintre cumpărători înainte de recepţia finală a lucrărilor şi de racordarea locuinţelor la utilităţi - apă, energie electrică, gaze - motiv pentru care a fost necesară racordarea la sursa de energie electrică a vecinilor printr-o instalaţie improvizată, ilegalităţi în obţinerea listelor de semnături, promisiuni nerespectate din partea firmei constructoare, obţinerea autorizaţiei de construcţie înainte de acordul în scris al locatarilor şi multe altele. 

Mulţi dintre cei afectaţi au menţionat că au transmis neregulile constatate autorităţilor care au refuzat însă să ia măsuri. Că existau plângeri pe bandă rulantă la adresa constructorilor de mansarde de bloc a confirmat-o conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii de la acea vreme. 

Scheme repetate, lecţii neînvăţate

La aproape un deceniu şi jumătate de la incendiul care a îngrozit oraşul, schema s-a repetat din nou, demonstrând că lecţia primită nu a fost încă învăţată. Dacă de această dată blocul nu ar fi avut o arhitectură mai specială, sub forma literei Z, flăcările s-ar fi putut propaga pe o suprafaţă mult mai mare, la fel ca în 2008, recunosc pompierii. 

Mansarda unui bloc din Râmnicu Vâlcea mistuită de foc în 2008 Foto Adevărul

Mansarda unui bloc din Râmnicu Vâlcea mistuită de foc în 2008 Foto Adevărul

Ar mai fi de menţionat şi că o locuinţă în „cutiile de chibrituri”, cum sunt denumite ironic mansarde, de genul celor care tocmai au ars, ajunge astăzi, să se vândă în Râmnicu Vâlcea şi cu 55.000 de euro. Nici preţul iniţial de achiziţie nu a fost un chilipir. 

Incendiul de zilele trecute repune pe tapet din nou multe probleme, dintre care însă cea mai importantă este legată de asigurarea locuinţelor. Rămâne în continuare un mister cum au putut autorităţile locale, timp de atâţia ani, să închidă ochii la faptul că nu s-a realizat recepţia finală a lucrărilor acestei mansarde şi cum a fost posibilă vânzarea locuinţelor în asemenea condiţii.

Primăria din Râmnicu Vâlcea spune că firma constructoare a dat faliment înainte de finalizarea lucrării, motiv pentru care locatarii mansardelor nu au actele de proprietate finalizate, şi prin urmare nici asigurare de daune.

Autorităţile recunosc însă că distrugerile aduse mansardei şi absenţa oricărei izolaţii pun în pericol toate celelalte patru etaje şi parterul. Şi menţionează din nou riscul ca, în caz de intemperii puternice, resturile acoperişului de tablă ai cărui stâlpi de susţinere au fost avariaţi să fie smulse de vânt.

Şi de această dată o comisie mixtă, alcătuită din specialişti din cadrul Primăriei, I.S.U. Vâlcea, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi alte instituţii responsabile, va analiza gradul de distrugere al mansardei. După întocmirea tuturor documentelor necesare şi obţinerea acordului lichidatorului judiciar care gestionează falimentul firmei constructoare se va interveni pentru curăţarea planşeului, urmând ca acesta să fie securizat şi să se întindă o prelată protectoare împotriva infiltraţiile de apă de la ploi, pentru ca mai apoi să fie construit un acoperiş. 

În ceea ce-i priveşte pe cei care au rămas fără case, cinci dintre familii au solicitat deja cazare de urgenţă la internatul unui fost liceu, „Oltchim”. Municipalitatea intenţionează însă să le repartizeze apartamente ce pot fi închiriate pe o perioadă determinată de un an. „Într-un orizont de timp mai larg se doreşte modificarea criteriilor de repartizare a locuinţelor sociale astfel încât cei afectaţi de acest incendiu să poată primi cu prioritate o nouă casă în ansamblul din Ostroveni Sud ce cuprinde 120 de astfel de unităţi locative şi care se află într-o etapă avansată de realizare”, s-a precizat într-un comunicat al Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

UPDATE Mansarda unui bloc din Râmnicu Vâlcea, cu cel puţin opt apartamente, învăluită în flăcări şi fum VIDEO

De ce nu învaţă România nimic. Cazul Grenfell, cel mai grav incendiu din Marea Britanie, putea fi lecţie pentru evitat dezastre

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite