Instanţa de judecată a interzis demolarea mansardei blocului din Vâlcea distrusă de un incendiu: „Trebuie să protejez 80 de familii” FOTO VIDEO

0
0
Mansarda blocului care a ars în aprilie 2022, în Râmnicu Vâlcea, după o lună şi jumătate de la incident; Foto Daciana Stoica - Adevărul
Mansarda blocului care a ars în aprilie 2022, în Râmnicu Vâlcea, după o lună şi jumătate de la incident; Foto Daciana Stoica - Adevărul

La finele lunii aprilie ale acestui an, mansarda unui bloc din Râmnicu Vâlcea a luat foc. 11 apartamente au fost distruse sau avariate grav, dar instanţa de judecată a interzis demolarea mansardei.

Decizia instanţei de judecată privind demolarea mansardei care a luat foc în data de 27 aprilie, în Râmnicu Vâlcea, a fost anunţată de primarul municipiului, Mircia Gutău, într-o conferinţă de presă derulată miercuri, 8 iunie. 

Edilul a menţionat că nouă dintre cele 11 locuinţe avariate au fost distruse complet de flăcări, chiar dacă imaginile realizate la faţa locului arată o situaţie un pic diferită faţă de cea prezentată, sau cel puţin aşa pare din afara imobilului. 

GALERIE FOTO CU IMAGINI DIN TIMPUL INCENDIULUI ŞI DUPĂ O JUMĂTATE DE LUNĂ CARE A MISTUIT MANSARDA UNUI BLOC DIN RÂMNICU VÂLCEA

De asemenea, Mircia Gutău a precizat şi motivul pentru care Primăria Râmnicu Vâlcea nu poate interveni pentru curăţarea locului, pe lângă faptul că proprietarii celor două apartamente mai puţin avariate de incendiu nu au fost de acord să renunţe la ele. 

Între timp, o parte din familiile afectate s-au mutat cu chirie care este decontată parţial de Primărie, în lipsa unor spaţii conforme care să le fie puse la dispoziţie de către administraţia publică locală.

De asemenea, a fost tras un semnal de alarmă privind pericolul la care sunt expuşi restul locatarilor, din cauza a ceea ce a rămas în urma incendiului şi se caută soluţii din partea oricărei persoane avizate pentru rezolvarea problemei.

Imagini de coşmar cu ce a rămas din mansarda blocului care a ars în Râmnicu Vâlcea (Sursă: Primăria Râmnicu Vâlcea)

Justificarea instanţei: „Primăria nu are nici o calitate procesuală în această speţă”

    

În ciuda argumentului folosit în instanţa de judecată, potrivit căruia ce a rămas din mansarda incendiată pune în pericol vieţile locatarilor şi trecătorilor, magistraţii vâlceni a refuzat solicitarea Primăriei de a demola acoperişul blocului (de pe două din cele şase scări - n.red.), sub motivul că administraţia publică locală nu are nici o calitate procesuală în această speţă.  

„Instanţa nu a fost bine informată, facem recurs”

În şedinţă de Consiliu Local s-a propus demolarea mansardei şi crearea unui alt acoperiş, în două ape, sau izolarea plafonului, pentru a proteja restul locatarilor de pe cele două scări afectate - adică 80 de familii care au solicitat în scris acest lucru. „Şi atunci când s-a decis construirea mansardei ei şi-au dat acordul... Mi s-a părut o soluţie logică – răul cel mai mic (demolarea - n.red.). Dar nu puteam să trec la demolare, să curăţ planşeul decât cu o hotărâre de la instanţă. Cred însă că instanţa nu a fost bine informată (chiar de către reprezentanţii primăriei - n.r.), pentru că soluţia dată este un refuz de demolare”, a mai spus edilul din Râmnicu Vâlcea.

De aceea, s-a luat decizia de a se face recurs.

Mansarda blocului care a ars în aprilie 2022 în Râmnicu Vâlcea după o lună şi jumătate de la incident Foto Daciana Stoica - Adevărul

Mansarda blocului care a ars în aprilie 2022, în Râmnicu Vâlcea, după o lună şi jumătate de la incident; Foto Daciana Stoica - Adevărul

„Există pericolul ca la o vijelie tabla acoperişului să ia viaţa unor copii”

Şeful administraţiei publice locale a mai atras atenţia că resturile rămase după incendierea mansardei pun în pericol locatarii: „Mă întreb ce vom face de aici încolo. Până una alta, deocamdată, facem recurs. Dar ce alte soluţii mai există? Sunt total deschis oricărei propuneri venită din partea specialiştilor. Pentru că există pericolul real ca, la o vijelie, tabla acoperişului care stă prins în stâlpi cu miezul gros cât pixul meu, fără exagerare, care mai este şi carbonizat, să pice pe maşini, să ia viaţa unor copii...”. 

Mansarda blocului care a ars în aprilie 2022 în Râmnicu Vâlcea după o lună şi jumătate de la incident Foto Daciana Stoica - Adevărul

Accesul restricţionat atât prin faţa cât şi prin spatele blocului, cu excepţia locatarilor Foto Daciana Stoica - Adevărul

Pentru a se evita orice incidente, circulaţia prin faţa sau prin spatele celor două scări incendiate a fost restricţionată, trecătorii fiind obligaţi să ocolească zona. Pericolul rămâne însă pentru locatarii blocului a căror mansardă a ars, dar şi pentru cei de vizavi, atât din faţa cât şi din spatele clădirii în cauză. 

„Unii au trimis avansul prin poştă”

Proprietarii locuinţelor nu au act de vânzare încheiat pentru că firma respectivă (cea care a construit mansarda şi a vândut apartamentele - n.red.) care nu a putut face recepţia finală, pentru nu a respectat autorizaţia. Dacă s-ar fi făcut recepţia finală, constructorul ar fi răspuns acum pentru incendiu. Din cele 11 apartamente, două sunt aproape intacte, doar acoperişul a ars. Celelalte locuinţe au ars în totalitate. Locatarii celor două apartamente mai puţin afectate au cerut despăgubiri de la primărie, ca să părăsească locuinţele”, a mai explicat primarul din Râmnicu Vâlcea.

Lucrarea nu a fost făcută conform normelor. De aceea Primăria nu a recepţionat lucrarea. 

Locatarii afectaţi şi-au asumat un risc, mai consideră şeful administraţiei publice locale, când au acceptat să cumpere fără acte apartamentele nerecepţionate. „Locatarii afectaţi au făcut un precontract cu firma care a construit mansarda şi în baza acestuia au dat un avans. Nu s-au perfectat actele între firmă şi locatarii mansardei. E şi greşeala oamenilor care n-au insistat să-şi rezolve problema. Unii au trimis banii chiar şi prin poştă, au mers pe încredere. Ca să ieşim din acest carusel o parte trebuie să piardă”, a mai spus primarul Mircia Gutău.

Mansarda unui bloc de patru etaje din Râmnicu Vâlcea învăluită de flăcări şi fum (aprilie 2022)

„Cele 80 de familii n-au nici o vină că sunt inundate la fiecare ploaie”

Firma constructoare din Sibiu fiind în faliment, activele au fost preluate de un lichidator judiciar.  Edilul vâlcean susţine că se caută soluţii pentru ca restul proprietarilor din bloc să fie protejaţi de intemperii. „Sunt pus în situaţia să protejez celelalte 80 de familii care stau în cele patru etaje plus parter, care nu au absolut nicio vină ca apartamentele lor să fie inundate la fiecare ploaie. Cum s-a întâmplat şi acum câteva zile când a plouat şi apa s-a scurs până la parter”.

Păgubiţii locuiesc cu chirie decontată de Primărie

În cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, derulat după incendiu, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au menţionat că nu mai acordă autorizaţii pentru mansarde construite din lemn. 

Între timp, cinci dintre familii au închiriat alte apartamente, s-au înregistrat la Fisc şi cu dovada s-au dus la Primărie pentru decontarea ajutorului primit din partea administraţiei publice locale, pe perioada unui an de zile. Restul deţinea şi alte proprietăţi, aşa că a avut unde să se ducă. 

„Legea nu-mi permite să le dau o locuinţă de la stat, pentru că ei figurează ca fiind proprietari. Iar în spaţiile de cazare pe care le avem nu există gaze. Aşa că am decis prin Consiliul Local să le putem deconta 200 de euro/familie/lună, pentru chirie”, a mai menţionat edilul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.

Realizarea unui acoperiş ar costa bugetul local 400 – 500.000 de lei.

Vă mai recomandăm şi:

Incendiu la indigo, după 14 ani. Din ce cauză zeci de apartamente au fost distruse, după ce o mansardă de bloc a fost mistuită de flăcări FOTO VIDEO

UPDATE Mansarda unui bloc din Râmnicu Vâlcea, cu cel puţin opt apartamente, învăluită în flăcări şi fum VIDEO

Râmnicu Vâlcea


Ultimele știri
Cele mai citite