Cum lăudau comuniștii capitala județului cu cele mai multe mănăstiri-monument istoric din România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vâlcea este județul recunoscut cu cele mai multe mănăstiri-monument istoric din România. În urmă cu jumătate de secol, Televiziunea Română realiza la Râmnicu Vâlcea o serie de documentare.

Mai multe filmulețe alb-negru de arhivă postate și pe You Tube, dintre care unele realizate la finele anilor ´60, altele în anii ´70, prezintă reședința de județ în toată splendoarea sa și arată farmecul târgușorului de odinioară.

De la plimbările cu trăsura pe străduțele din centrul orașului, până la cele mai speciale dintre monumentele și clădirile sale, toate i-au făcut pe realizatorii TVR să constate: „Nu cred să existe multe orașe în țară cu atâta bogăție de case frumoase pe metrul pătrat și cu atâtea monumente...”.

Râmnicu Vâlcea de odinioare imagini de arhivă Foto colaj
Râmnicu Vâlcea de odinioare imagini de arhivă Foto colaj

Râmnicul de odinioară: „Bogăție de case frumoase și monumente pe metrul pătrat” 

De remarcat este faptul că multe dintre imobilele vechi care existau încă la sfârșitul anilor ´60 astăzi nu mai sunt, dar absolut toate clădirile care apar într-un fragment de documentar din 1975 au supraviețuit, multe fiind readuse la grația de odinioară, în ciuda faptului că aspectul de târgușor medieval al orașului a fost schimbat, din păcate, radical de către comuniști, ca în multe alte orașe ale țării. 

„Din Râmnicul acela patriarhal au rămas astăzi castanii și casele, cele mai multe sunt bijuterii de arhitectură veche, olteană, altele ciudate rătăciri prin arhitectura franțuzească... altele împletiri savante cu stilul prețios brâncovenesc, dar toate și totul clădit pe sufletul locului, totul tras spre cula de pe mal de Olt, spre cerdacul cu stâlp de Brâncuși, spre foișorul înălțat în soare...”, remarca Eva Sîrbu (una dintre cele mai cunoscute voci de la TVR), în documentarul din 1975.

Orașul primei fabrici de hârtie din țară

Aceeași voce mai menționa despre orașul de acum jumătate de secol: „Dacă i se mai întâmplă să-și însemne numele mic cu o inițială și un punct, cel mare nicicând și pentru nimic în lume, prima mândrie a Râmnicului fiind apartenența, el e de Vâlcea (cel mai vechi județ atestat din România - n.red)! Mândrie justificată și justificabilă, în timp și în date. Stă de multă vreme aici, la dreapta Oltului, între Piatra Olt și Călimănești. A fost menționat în documente încă din 1290 (corect 1388 - n.red.). Mircea cel Bătrân l-a numit «orașul domniei mele». Episcopul Damaschin a tradus aici o mulțime de slove grecești pre limba noastră. Aici a fost prima fabrică de hârtie din țară și tot aici, în secolul al XVII-lea, una dintre cele mai harnice tipografii...”.

Fragmentul amintește și despre filmul documentar în imagini realizat aici în 1957 despre „orașul în care niciodată nu se întâmpla nimic”, prin care doar vara treceau turiștii spre stațiunea balneară Olănești.

Schiturile care au intrat în istorie pe „poarta crimei” sau datorită pașoptiștilor

Cât despre nenumăratele sale monumente (Vâlcea fiind județul cu cele mai multe mănăstiri seculare incluse în patrimoniul național, potrivit prof. dr. Florin Epure), sunt amintite Schitul Cetățuia, din secolul al XV-lea, de la ieșirea nordică din oraș, care a intrat în istorie „pe poarta crimei”, în urma uciderii aici a domnitorului Radu de la Afumați și a fiului său, Vlad, de către boierii craioveni, dar și Schitul Troianu (Mănăstirea Antim) aflat în capătul opus al orașului și obeliscul înălțat în amintirea Revoluției și a revoluționarilor pașoptiști. Ele marchează locul pe care și-a avut tabăra generalul Gheorghe Magheru, în 1848.  

Faimos altădată datorită industriei, astăzi doar frumos

Unul dintre documentarele de la finele anilor ´60, începea cu o călătorie cu caleașca prin centrul orașului - un mijloc de transport arhaic, dar pitoresc, existent încă la acea vreme, pentru a arăta panorama unor străzi mai vechi privită lent în tropotul monoton al calului, alături de birjarul Ion Mirică. Și atunci, ca și acum, florile și verdeața erau remarcate în primul rând de orice vizitator. 

Un oraș care, la acea vreme, se mândrea cu industria chimică, cu cea de prelucrare a lemnului și de producere a mobilei, de prelucrare a încălțămintei, dar și industria alimentară. Astăzi, din păcate, din gloria de odinioară n-au mai rămas decât amintirile și imaginea unui oraș cochet, dar fără prea multe perspective socio-economice. 

Acum, capitala Vâlcii care s-a înregistrat la OSIM, în 2018, sub titulatura „Cel mai frumos județ din România”cu protecția mărcii pe 10 ani, este cunoscută drept cel mai periculos oraș pe internet sub denumirea de Hackerville

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite