Căluşarii vâlceni joacă de Rusalii la Şirineasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cete de căluşari din mai multe comune se reunesc mâine, în comuna Şirineasa, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului “Căluşului Vâlcean”.

Festivalul încearcă să readucă în atenţia vâlcenilor ritualul îndepărtării duhurilor rele sau pe cel al trecerii de la primăvară la vară.

La Festivalul “Căluşului Vâlcean” sunt aşteptate să danseze grupuri de căluşari din comunele Galicea, Valea Mare, Fârtăţeşti, Frânceşti şi, binenţeles, Şirineasa.

Obiceiul Căluşui e pe cale de dispariţie. Acesta se mai păstrează în câteva comune din Vâlcea, printre care şi Frânceştiul. Aici, ceata de căluşari merge din poartă în poartă începând cu prima zi de Rusalii. 

Căluşarii poartă cu ei fire de usturoi şi pelin pentru a speria ielele şi strigoii.

Înainte de a pleca prin sate, căluşarii depun un jurământ în faţa lui Dumnezeu, la biserică.

Personajul cheie în jocul căluşarilor este, după Vătaf, Mutul. Pe lângă dans, acesta trebuie să atragă atenţie oamenilor prin tot felul de giumbuşlucuri. De asemenea, acesta alege curţile gospodarilor în care va intra ceata.

Se spune că cei care primesc căluşul în curte vor fi feriţi de rele tot anul. De asemenea, jocul căluşului poate aduce însănătoşirea persoanelor bolnave.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite