Biţă, câinele-soldat al Armatei Române, activ şi în prag de pensionare. Patrupedul „a luptat“ în Afganistan
0Dresat să detecteze orice tip de explozibil, Biţă, al doilea câine-soldat al Armatei Române care a ajuns în Afganistan, rămâne activ şi în prag de pensionare. Patrupedul e nelipsit de la antrenamente şi se bucură de toată atenţia geniştilor din Râmnicu Vâlcea, care nu pierd nicio ocazie pentru a-l răsfăţa.
Crescut şi antrenat la Centrul EOD „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, Biţă a ajuns în teatrul de operaţii din Afganistan în urmă cu cinci ani, fiind al doilea câine-soldat, după Max, care a scotocit teritoriul talibanilor în căutarea dispozitivelor explozive. Deşi nu ştie să tragă cu arma, patrupedul e considerat un soldat de elită în Armata Română, reuşind în cei doi ani petrecuţi pe pământ afgan să salveze viaţa a sute sau mii de civili şi militari care au executat misiuni NATO.
Biţă a executat misiuni de scotocire pe arii extinse, în mai multe sate din Afganistan, dar şi pe autostradă, între Kabul şi Kandahar, sau de-a lungul munţilor, conducându-i pe militarii români la depozitele de materiale folosite de insurgenţi pentru confecţionarea bombelor artizanale. Într-o singură misiune, soldaţii NATO au capturat cu ajutorul lui Biţă peste 200 de kilograme de material explozibil.
„În 2011 şi 2012 am avut o mulţime de misiuni, de la verificare autovehiculelor care treceau pe autostradă între Kabul şi Kandahar şi până la misiuni de aria search, în timpul carora trebuia să căutam depozitele de explozibil ale talibanilor, să scotocim satele din Afganistan. Biţă este antrenat să detecteze oricând nouă tipuri de explozivi, cam toate tipurile de explozivi”, explică plutonierul-adjutant Nicolae Constantin.
In Afganistan, Biţă se aseza langa un autovehicul ori de cate ori gasea material explozibil. FOTO Irina Ripan
Şi tot datorită mirosului extrem de dezvoltat al câinelui-soldat au fost dejucate mai multe atentate cu bombă artizanală, Biţă găsind material explozibil ascuns în pământ, în beciurile caselor sau în cauciucurile camioanelor parcate pe marginea drumului.
Ore întregi de antrenamente în fiecare zi
Biţă a împlinit zece ani şi se apropie de momentul pensionării, dar cu toate acestea continuă să fie un „soldat” activ, cu un miros la fel de dezvoltat ca şi cel care l-a consacrat în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Camarad de nădejde îi este şi acum plutonierul-adjutant Nicolae Constantin, cel care îl pune la treabă, dar care îl şi alintă foarte mult.
„Relaţia cu câinele trebuie să fie una specială, mai ales pentru un randament foarte bun. Dacă relaţia om-câine nu e una specială, e clar că nu va exista randament, succes. Da, îl alint, dar în acelaşi timp lucrez mult cu el. Pentru performanţă trebuie să lucreze în fiecare zi: ataşament, disciplină şi antrenament pentru miros. Bucuria lui cea mai mare rămâne însă mingea pe care o primeşte drept recompensă atunci când găseşte explozivul”, mai spune plutonierul-adjutant Nicolae Constantin.
Câinele erou al Armatei Române va mai continua să facă pregătire în cadrul Centrului „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea cel putin un an. Biţă nu va scăpa însă de antrenamentele dificile nici după pensionare, căci plutonierul-adjutant Constantin şi-a făcut deja planuri să-l ia acasă pentru a-l îngriji şi a-l pregăti în continuare, ca pe un adevărat câine-soldat.
FOTO MAPN