Laleaua galbenă sălbatică, secretele unei flori-unicat care creşte doar în zona Cazanelor Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laleaua galbenă de cazane, unică în lume pentru că poate fi întâlnită doar în Cazanele Dunării FOTO Corina Macavei
Laleaua galbenă de cazane, unică în lume pentru că poate fi întâlnită doar în Cazanele Dunării FOTO Corina Macavei

În Clisura Dunării mai poate fi admirată zilele acestea laleaua galbenă sau „laleaua de Cazane“, specie de plantă unică în lume, emblematică pentru Parcul Natural Porţile de Fier. Ea înfloreşte de regulă în prima decadă a lunii aprilie şi poate fi văzută numai cu barca de pe Dunăre pe versanţii muntoşi din apropierea Peşterii Veterani.

Clisura Dunării a îmbrăcat straie de primăvară, iar zilele acestea cine ajunge în zonă nu trebuie să rateze o plimbare cu barca pe Dunăre. Asta pentru că doar în această perioadă a anului poate fi văzută în apropierea Peşterii Veterani laleaua galbenă sălbatică, o specie unică în lume.

Frumuseţea locului nu poate fi descrisă în cuvinte, iar gingăşia acestor flori care ies din versanţii abrupţi, şi la prima vedere, neprietenoşi ai Ciucarului Mare, îţi taie răsuflarea. Florile pot fi văzute doar din barcă pe aproximativ o jumătate de kilometru,  pe stâncile verticale ale Cazanelor.

Localnicii îi aduc cu bărcile pe turişti în zonă pentru a admira aceste flori, pentru un bilet de 25-30 de lei.

„De când aveam 14-15 ani am văzut aceste lalele. Turiştii sunt foarte încântaţi de zona noastră, iar acum primăvara au ocazia să vadă această lalea, unică în lume” spune un localnic.

„Este extraordinar de frumos”

Cum vremea s-a încălzit, turiştii au început să vină în număr mare la pensiunile din zonă şi din program nu lipseşte o plimbare cu barca în Cazanele Dunării.

laleaua galbenă unică în lume trăieşte in mehedinţi FOTO Corina Macavei

„Atâta delicateţe şi atâta gingăşie în duritatea asta te face să crezi cumva că până la urmă tot ceea ce este delicat şi frumos învinge”, spune o turista.

„Este extraordinar de frumos, nici nu credeam că voi putea vedea o asemenea specie de plantă, crescută pe aceste stânci”, zice un alt turist.

Această floare unică în Europa şi în lume este una din atracţiile senzaţionale ale judeţului Mehedinţi. Rangerii Parcului Natural Porţile de Fier spun că ea poată fi admirată în toată spleondoarea ei pe versanţii abrupţi din vecinătatea Peşterii Veterani. Florile lalelei bănăţene (sau laleaua de cazane) sunt exclusiv de culoare galbenă, fără miros. Florile sunt dispuse în vârful unui lujer care creşte în mijlocul a 3-4 frunze mari.

Laleaua galbenă este ocrotită de lege, pentru prima oară ea fiind menţionată în anul 1884 de botanistul ungar Vincze von Borbas în Foaia Asociaţiunii Transilvania. În prezent, specia este protejată de OUG 57/2007 şi de Convenţia de la Berna. Face parte din lista speciilor ocrotite, iar arealul său este integrat în teritoriul Parcului Natural Porţile de Fier, spaţiu de asemenea protejat.

laleaua galbenă unică în lume trăieşte in mehedinţi FOTO Corina Macavei

Protejată de lege

„Această lalea a fost descoperită în urmă cu mai bine de 200 de ani de către un pasionat al botanicii şi i-a dat denumirea de Tulipa hungarica. Mai apare şi sub denumirea de laleau galbenă de cazane, laleaua bănăţeană. În fiecare an în această perioadă a anului înfloreşte în această zonă şi se poate vedea numai din barcă. Este o specie strict protejată de lege, endemică şi emblematică a parcului”, precizează Felix Baratky, specialist în domeniul educaţiei ecologice la Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier şi unul din cei mai buni cunoscători ai acestei zone.

laleaua galbenă unică în lume trăieşte in mehedinţi FOTO Corina Macavei

Felix Baratky atrage atenţia că acţiunea de culegere şi comercializare a ei este interzisă, iar amenda este de 10.000 de lei. Oricum cine s-ar aventura îşi pune viaţa în pericol pentru că aici trăieşte vipera cu corn, a cărei muşcătură poate fi fatală şi al cărei habitat preferat sunt de obicei locuri uscate, accidentate, cu roca la zi şi cu vegetaţie de tufărişuri.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite