Scandalul Cosma vs DNA Ploieşti continuă în instanţă. Inculpaţii din cel mai mare dosar de corupţie din Prahova contestă durata anchetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Cosma, fostul preşedinte al CJ Prahova, fiul său Vlad Cosma, Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, şi fostul deputat Sebastian Ghiţă contestă în instanţă durata anchetei într-un dosar instrumentat de DNA Ploieşti. Aceştia solicită ca procurorii anticorupţie să trimită mai repede în judecată dosarul „Hidro Prahova“, în care se fac cercetări cu privire la fraudarea de fonduri europene.

Pe rolul instanţei penale a Tribunalului Prahova a fost înregistrat dosarul care are ca obiect ”contestaţie durată proces”, prin care nouă inculpaţi din dosarul Hidro Prahova, aflat încă în faza de urmărire penală la DNA, cer să fie deferiţi mai repede justiţiei.

Dosarul a avut până în prezent trei termene, următorul fiind stabilit în data de 26 octombrie.

Ancheta în acest caz a început în anul 2015, fiind dosarul în care procurorii DNA au cerut arestarea lui Mircea Cosma şi a fiului său Vlad Cosma, solicitări respinsă de instanţă, respectiv de Parlament. În schimb, Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de aproximativ trei luni, iar mama şi sora fostului premier au fost audiate în calitate de martori.

În afară de politicienii cunoscuţi care au calitate de inculpat sau de martori în această cauză, în dosar au mai fost anchetaţi şi alţi funcţionari din Prahova. Doi dintre aceştia au făcut acorduri de recunoaştere a faptelor şi au primit pedepse cu suspendare.

Deşi ancheta a demarat în urmă cu trei ani, procurorii DNA nu au trimis încă în judecată cauza, acest lucru fiind contestat în prezent. Informaţia a fost confirmată pentru ”Adevărul” de reprezentanţi ai familiei Cosma.

Dosarul Hidro Prahova, dar şi restul cauzelor în care membri ai familiei Cosma sunt implicaţi într-un fel sau altul, nu se mai află la DNA Ploieşti. Ancheta a fost preluată de structura centrală a DNA, în urmă cu o lună, odată cu scandalul în care au fost implicaţi procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea.

Conform unui comunicat remis presei de DNA, în dosarul ”Hidro Prahova” ancheta viza în principal schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene.

Astfel, cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, administrator al unei societăţi comerciale, este anchetat  pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea, nelegală, a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală. Mircea Cosma, pe atunci preşedinte al CJ Prahova, a fost acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite. Vlad Cosma a fost acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinirea unui grup infracţional organizat, iar Sebastian Ghiţă, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional organizat.
 

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite