Nou termen în dosarul în care Andreea Cosma este acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Deputata PSD s-a prezentat la proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are loc un nou termen în dosarul în care deputatul PSD Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, este judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.

Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzată că acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul ''Ciuperceasca',  potrivit unui comunicat DNA.

Totodată, procurorii au dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Anghel Florin Serghei, pentru instigare la abuz, cât şi a fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Plopeni Industrial Parc S.A, împuternicit cu atribuţii de director general, Dănuţ Marcel Cornea, acuzat de abuz în serviciu.

Prejudiciul total produs în dauna SC Plopeni Industrial Parc SA este de aproape 18,7 milioane lei (în care este inclus prejudiciul cauzat prin vânzarea activului ''Ciuperceasca'').

Dosarul a ajuns pe rol la Curtea Supremă după ce Andreea Cosma a obţinut un mandat de deputat în Parlamentul României.

„Cazarma 1375 Ciuperceasca”, situată în judeţul Prahova, era, la data faptelor, parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, agent economic cu capital integral de stat având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova. În anul 2007 aceasta avea, conform măsurătorilor cadastrale, o suprafaţă totală de 402.412 mp, din care 388.245,47 mp – teren fără construcţii – pădure şi 14.166,53 mp teren cu construcţii.

Procurorii DNA susţin că în cursul anului 2008, inculpatul Cornea Dănuţ Marcel a procedat la înstrăinarea activului „Ciuperceasca” aparţinând SC Plopeni Industrial Parc SA, prin negociere, încălcându-şi atribuţiile ce-i reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, în sensul că a semnat un număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, prin care a înstrăinat loturi din „Ciuperceasca”, fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Potrivit rechizitoriului din acest dosar, inculpatul Cornea Dănuţ Marcel a fost determinat de către inculpatul Anghel Florin Serghei, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova de la acea dată care, cu depăşirea competenţelor legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea Dănuţ Marcel era împuternicit să vândă integral activul „Cazarma 1375 – Ciuperceasca” către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, aşa cum era prevăzut în procedurile legale.

În plus, procurorii susţin că pentru comiterea infracţiunii inculpaţii Anghel Florin Serghei şi Cornea Dănuţ Marcel au fost ajutaţi de inculpata Cosma Andreea, notar public, care a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul „Ciuperceasca”, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare „Valori de piaţă-etalon minim informativ” practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin încheierea unui număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11.06.2008 – 04.07.2008, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului „Ciuperceasca” este în sumă de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite