Primarii au început să anunţe pe Facebook că vor stinge lumina pe timpul nopţii: „24.000 de lei ultima factură la curent”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarii din comunele sărace, decizii drastice din cauza facturilor la utilităţi FOTO Facebook/Alin Staicu
Primarii din comunele sărace, decizii drastice din cauza facturilor la utilităţi FOTO Facebook/Alin Staicu

Facturile uriaşe la utilităţi, duble şi chiar triple faţă de anul trecut, au adus în imposibilitate de plată multe dintre comunele din România.

Disperaţi că vor ajunge în incapacitate de plată, primarii comunelor sărace au anunţat că vor stinge iluminatul stradal pe timpul nopţii pentru a face economie. În schimb, edilii cumpătaţi care au reuşit să monteze din timp sisteme de iluminat cu leduri spun că investiţia a meritat, valoarea facturilor fiind mai mult decât decentă. 

Primul care a semnalat necazul prin care trec multe dintre comunele din România din cauza preţurilor la utilităţi a fost Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR). Acesta a precizat că mai mulţi primari l-au înştiinţat că vor începe să stingă lumina pe străzi noaptea tocmai pentru a diminua preţul facturilor la curent. Preşedintele AcoR, care este şi edilul comunei dâmboviţene Vulcana Pandele, a mărturisit că şi el este în imposibilitatea de a plăti factura la gaze pentru şcoală, având datorii de 30.000 de lei încă din luna martie.

„Mai toţi primarii au spus asta, nu este o chestiune care să se rezume la unul, doi, trei. E o problemă de masă. Bugetul comunelor a fost construit în baza cheltuielilor de anul trecut în condiţiile în care preţurile la utilităţi s-au dublat. Să-mi arate mie cineva un buget dublu faţă de anul trecut. Ce-o fi la iarnă nici nu vreau să mă gândesc”, a declarat, pentru „Adevărul”, Emil Drăghici, preşedintele AcoR.

Ceraşu stinge lumina pe timpul nopţii

Deja o parte dintre primarii de comune au început să anunţe comunităţile pe care le administrează că vor trece la restricţionarea iluminatului stradal pe timpul nopţii. Alin Staicu, edilul comunei prahovene Ceraşu, a postat pe Facebook un mesaj în acest sens după ce a primit facturile la energie electrică. „Creşterea preţurilor afectează şi utilităţile publice! Astfel, Primăria Ceraşu a primit facturi foarte mari pentru iluminatul public al comunei. Spre exemplu, factura din această lună este dublă faţă de luna trecută. (...) vom fi nevoiţi să restricţionăm iluminatul stradal în timpul nopţii!”, este mesajul postat de primar pe pagina sa de Facebook.

Contactat telefonic, Alin Staicu a explicat că ultimele două facturi la curent au fost de 14.000 de lei, respectiv de 24.000 de lei, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut facutrile nu depăşeau 7.000 de lei. „Nu ne mai rămân deloc bani pentru dezvoltare, ci doar să asigurăm funcţionarea. Am luat hotărârea să oprim iluminatul stradal după miezul nopţii pentru că nu mai avem bani pentru facturi, până ne revenim puţin”, a precizat primarul din Ceraşu.

El a spus că a alocat o sută de mii de lei pentru un sistem de iluminat cu panouri foto-voltaice, singura asoluţie care să degreveze bugetul local de costurile uriaşe la iluminatul stradal.

Ionuţ Bocioacă, primarul comunei prahovene Proviţa de Jos, se plânge şi el de valoarea mare a facturilor la curent. Acesta a precizat că, deocamdată, nu va renunţa la iluminatul public pe timpul nopţii, dar nu ştie cât timp va rezista. „Facturile sunt foarte, foarte mari. La iluminat stradal ne-a venit o factură de 15.000 de lei, dublu faţă de anul trecut. Dacă o ţine aşa, cu sigurantă ne va afecta grav”, spune Bocioacă.

Nici măcar primăriile comunelor bogate din Prahova nu fac faţă cheltuielilor odată cu valul de scumpiri. Radu Leonaş, primarul din Brazi, una dintre cele mai bogate comune din România, spune că a cheltuit încă din primul semestru bugetul alocat pentru utilităţi pentru tot anul. Acesta a explicat că până la finalul anului va monta un sistem de iluminat public inteligent, cu senzori de mişcare, care să permită aprinderea becurilor doar atunci când este trafic.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un bărbat de 46 ani, trimis în şomaj tehnic de ALRO, s-a sinucis. Ultimele cuvinte, scrise pe o factură

Reacţia Orange despre factura de peste 70.000 de lei după accesarea unui link suspect

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite