Incompetenţii care nu ştiu să listeze documente. Un control al Curţii de Conturi arată situaţia catastrofală din unele primării de comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indolenţă crasă în primăriile din Prahova descoperită de inspectorii Curţii de Conturi FOTO Pixabay
Indolenţă crasă în primăriile din Prahova descoperită de inspectorii Curţii de Conturi FOTO Pixabay

Funcţionari nepregătiţi să lucreze cu fonduri publice, haos în documente, angajaţi care nici măcar nu aveau habar unde se află actele solicitate de organele de control sau cum se listează, pe scurt o indolenţă crasă dezvăluită de verificările anuale ale inspectorilor Camerei de Conturi.

Verificările Curţii de Conturi la primării de comune din judeţul Prahova au vizat modalitatea în care au fost gestionate fondurile publice de către administraţia publică prahoveană în anul 2020, iar concluziile inspectorilor au fost că mare parte dintre comunităţile locale au pierdut sume importante de bani din cauza indolenţei şi superficialităţii şefilor, dar şi din lipsa de experienţă funcţionarilor, mulţi cu pregătire precară în domeniul fiscal. Sunt incriminaţi, deopotrivă, atât şefii din primărie, cât şi consilierii locali total dezinteresaţi de felul în care sunt cheltuiţi banii publici.

Firma de salubrizare plătită pentru curăţenie nefăcută

În comuna Brebu, angajaţii din primărie nici măcar nu au fost în stare să listeze documentele solicitate la cererea organelor de control, deşi actele se aflau în baza de date, arată inspectorii Curţii de Conturi.

„Lipsa de experienţă a personalului cu atribuţii pe linia aplicării măsurilor de executare silită; lipsa de personal cu pregătire corespunzătoare în domeniul fiscal; superficialitatea unor ordonatori de credite şi a conducătorilor compartimentelor financiar- contabile;  lipsa de interes din partea unor autorităţi publice locale de a studia Rapoartele referitoare la finanţele publice locale (...), dezinteresului unor consilieri locali de a studia rapoartele de audit financiar (...), deşi această obligaţie a fost transmisă odată cu comunicarea deciziilor”, sunt doar câteva dintr-un lung şir de concluzii trase de inspectorii Curţii de Conturi Prahova.

Banii publici au fost cheltuiţi fără chibzuinţă. S-au plătit lucrări care nici măcar nu au fost efectuate. De exemplu, la Mizil s-au făcut plăţi nejustificate în sumă de 31.000 de lei pentru lucrări de salubrizare stradală (măturat manual) care nu au fost efectiv prestate de firma de salubrizare. În alte comune prahovene, Proviţa de Jos şi Filipeştii de Târg, unii angajaţi fără funcţii de conducere aveau salarii mai mari chiar şi decât viceprimarul.

Laptopuri şi telfoane scumpe de negăsit la control

La Ariceştii Rahtivani, au fost contractate servicii de consultanţă supraevaluate, „de 203 mii lei, la preţuri superioare faţă de preţurile de pe piaţă”, conform sursei citate. La Podenii Noi, primăria a plătit în mod nejustificat mai multor constructori suma nedatorată de 253 mii lei pentru lucrări neexecutate. Aceeaşi indolenţă a fost descoperită şi în rândul instituţiilor aflate în subordinea primăriilor.

La şcoala din Brebu, directorul a primit de la un operator de telefonie un laptop ASUS în valoare de 3.000 lei, un notebook Lenovo în valoare de 4.000 lei şi două telefoane mobile Samsung Galaxy în valoare de 6.000 de lei, care nu au fost găsite la data controlului, iar la Teişani, spaţiile bazei sportivei au fost transformate în hostel. La Tătaru, una dintre cele mai sărace comune din judeţ, a fost plătit un avans pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, însă contractul a fost rezliat ulterior. Primăria nu a făcut eforturi să recupereze avansul de 14.000 de lei plătit pentru nimic.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum şi-a mărit leafa ilegal, cu 45.000 de lei, contabilul unei primării din Prahova. „A avut probleme acasă”

Curtea de Conturi: 1.300 de produse tradiţionale româneşti nu au fost certificate de CE pentru că Ministerul Agriculturii nu a trimis actele

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite