Hackerul Meowless, trimis de judecători la școală. Cu doar patru clase, a spart site-uri de instituții publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meowless, hackerul care la doar 15 ani a spart site-ul Poliției Locale Ploiești și pe cel al Consiliului Județean Cluj, și-a aflat pedeapsa. Tânărul, acum în vârstă de 18 ani, care are doar patru clase, a fost trimis de judecători la cursuri.

Hackerul Meowless a fost trimis la cursuri Foto: Actual de Cluj
Hackerul Meowless a fost trimis la cursuri Foto: Actual de Cluj

Lucian Lăcătuș, un tânăr din Buzău care a terminat doar patru clase, este hackerul care a reușit să spargă, în anul 2020, site-ul Poliției Locale Ploiești. Tânărul care își semna faptele cu identitatea „Meowless” a înlocuit informațiiile oficiale cu o serie de mesaje denigratoare, dar și cu videoclipuri cu manele sau filme pentru adulți.

,,Ne-am săturat de zdrențele din Parlament, ne-am săturat de toți penalii, ne-am săturat de rahaturile voastre, merităm mai mult de atât”, era mesajul postat pe site-ul Poliției Locale Ploiești. Pe interfața grafică a site-ului apărea semnătura: „HACKED BY MEOWLESS”.

Și-a dat „examenul” în hacking

Câteva luni mai târziu, în 2021, victima lui Meowless a fost Consiliul Județean Cluj, căruia i-a blocat funcționarea site-ului. De această dată, pentru a-l repune în funcțiune, a cerut și o sumă de bani.

Mesajul postat avea următorul conţinut: „Hacked by Meowless. Toate fişierele au fost criptate şi un backup al siteului a fost salvat. Dacă vreţi ca baza de date şi fişierele siteului să nu aungă public pe internet, aveţi de plătit o sumă. Trimiteţi 100 $ USD în bitcoin la adresa următoare…..”.

Hackerul a fost dat în vileag la organele penale de către cel care i-a realizat, contra cost, un forum, unde „Meowless” se lăuda cu realizările sale. Cercetările au decurs mai greu și pentru că hackerul a fost plecat pentru o perioadă de timp în Franța.

Revenit în țară, în toamna anului trecut, acesta s-a prezentat singur la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti pentru a fi audiat, ulterior fiind și trimis în judecată.

Obligat să urmeze un curs de pregătire școlară

La un an distanță, pe 26 octombrie 2023, Tribunalul Prahova i-a aplicat tânărului, devenit între timp major, măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni pentru alterarea integrității datelor informatice și șantaj.

Instanța i-a impus și să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională și să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Buzău la datele fixate de acesta.

Decizia instanței nu este însă definitivă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite