FOTO Un simbol al Ploieştiului, fosta Casă a Căsătoriilor, a ajuns o ruină. Mai este vizitată doar de boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vegetaţia a pus stăpânire pe unul din simbolurile oraşului. FOTO Dana Mihai
Vegetaţia a pus stăpânire pe unul din simbolurile oraşului. FOTO Dana Mihai

Unul din simbolurile Ploieştiului, fosta Casă a Căsătoriilor de pe Bulevardul Castanilor, a ajuns o ruină, năpădită de buruieni, în care şi-au făcut culcuş boschetarii. Cu un buget de criză, Primăria Ploieşti nu-şi permite să o cumpere şi nici măcar să o închirieze, din cauza preţului exorbitant

Din 1968 şi până în 2008, fostul imobil al lui Radu Stanian, de pe Bulevardul Castanilor din Ploieşti, a intrat în conştiinţa oamenilor drept „Casa Căsătoriilor“ şi a devenit un simbol al oraşului.

Anca Maria Cernok şi Ioana Doina Buse, persoanele care au revendicat şi câştigat în instanţă această proprietate, nu au fost interesate de casă şi au vândut-o, în acelaşi an, 2008, unui dezvoltator imobiliar din Bucureşti, Primavera Development, pentru un preţ record, de peste 1,2 milioane de euro.

Scoasă la vânzare, casa nu şi-a găsit un proprietar în tot acest timp şi nici măcar un chiriaş, din cauza preţului, de până la 2 milioane de euro. A revenit în atenţia ploieştenilor în campania pentru alegerile locale din 2012, când Iulian Bădescu, pe atunci candidat, a promis că va readuce în patrimoniul oraşului fosta Casă a Căsătoriilor şi îi va reda destinaţia de odinioară.

Negocieri abandonate în lipsa fondurilor

De altfel, în ultimele luni, a fost constituită o comisie de negociere între administraţie şi proprietarul clădirii. Întâlnirile au rămas fără efect din cauza pretenţiilor financiare ale dezvoltatorului imobiliar. Ultimul preţ cerut pentru vânzare a fost de 1,365 milioane de euro, fără TVA, sau o chirie de 10.000 de euro pe lună, la care se adaugă pretenţii de întreţinere, administrare şi plata taxelor şi impozitelor locale de către Primăria Ploieşti, adică până la 13.000 de euro pe lună.

Suma este exorbitantă pentru bugetul oraşului. „Bugetul de anul acesta este unul de criză, la propriu, şi nu ne permite să închiriem sau să achiziţionăm fosta Casă a Căsătoriilor, cel puţin nu în acest an. Dacă, pe viitor, vom reuşi să găsim o sursă de finanţare, probabil că vom relua negocierile“, ne-a spus Raul Petrescu, viceprimarul Ploieştiului.

Ruina de pe Bulevard

Din păcate, nelocuită din 2008, casa ridicată pe Bulevardul Castanilor, ultra-central, la 1888, de fostul primar al oraşului, Radu Stanian, se degradează de la o lună la alta, într-un ritm alert. Buruienile au năpădit-o, tencuiala şi ornamentaţiile au început să pice, iar curtea s-a transformat în loc de depozitare a gunoaielor. Din când în când, boschetarii îşi fac culcuş în anexele casei sau în curtea imobilului, unde şi-au abandonat haine şi vechituri.

Autorităţile nu au nici măcar mijloacele legale prin care să oblige proprietarii să o întreţină sau să împiedice degradarea. „Din păcate, legea nu ne permite să-i tragem la răspundere pe proprietari, am încercat să găsim nişte mijloace coercitive, inclusiv prin intermediul autorităţilor de mediu“, ne-a mai spus Raul Petrescu.

Cu o suprafaţă de peste 900 de metri pătraţi, dintre care peste 700 sunt locuibili, fosta Casă a Căsătoriilor are peste 30 de camere şi este structurată pe mai multe nivele: mezanin, parter şi etaj. Ultima renovare datează din perioada interbelică.

Pe aceeaşi temă

Comisie de negociere pentru cumpărarea Casei Căsătoriilor din Ploieşti

FOTO Preţ exorbitant pentru cumpărarea fostei Case a Căsătoriilor din Ploieşti

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite