Escrocii se diversifică. „Curierul“ şi „poprirea pe pensie“, două metode noi de înşelăciune care fac victime la Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metoda „accidentul“ a început să fie abandonată de escrocii care acţionează în Prahova în favoarea „curierului“ şi a funcţionarului de la Casa de Pensii care anunţă o „poprire pe pensie“. Foarte mulţi vârstnici din Ploieşti au fost înşelaţi prin aceste metode în lunile aprilie şi mai

Metoda prin care suspecţii anunţă victima că fiul sau nepotul acesteia a avut un accident rutier a înregistrat frecvenţe ridicate în prima parte a acestui an. În ultima lună însă, această metodă a început să fie folosită mai rar, în special datorită activităţilor de prevenire şi combatere desfăşurate de poliţiştii din Ploieşti.

Poliţiştii avertizează, însă, că escrocii nu stau pe loc, iar în luna aprilie şi începutul lunii mai, au apărut noi moduri de operare ce vizează mai ales persoanele vârstnice care locuiesc la bloc, majoritatea acestora proprietari de apartamente din municipiul Ploieşti, care ajung în postura de victime.

Metoda „curierul“

Persoane necunoscute şi îmbrăcate decent de la „firme de curierat“ aduc colete poştale pentru a fi livrate administratorilor de scări de bloc. Coletele sunt date altor locatari, cărora li se solicită sume mari de bani, ca şi cum acestea ar fi plătite în contul administratorilor de scări de bloc, urmând ca locatarul să îşi recupereze banii de la administrator.

Funcţionarul de la Pensii

Al doilea mod de operare constă în apelarea viitoarelor victime de către aşa-zişi funcţionari ai Casei de Pensii, informându-i că li s-a pus poprire pe pensie iar pentru reglarea situaţiei financiare trebuie să depună prin mandat poştal sume importante de bani. Beneficiul ar consta într-o reglare financiară a pensiei prin care mai primesc şi sume de 6 ori mai mari ca urmare a recalculării (de exemplu depune 500 lei şi primeşte de la Casa de Pensii 3000lei).

Amatorii de PET-uri

Nu în ultimul rând, un al treilea mod de operare are succes pentru escrocii puşi pe înşelat: persoane necunoscute se prezintă la uşa apartamentelor pentru a cumpăra pet-uri sau alte materiale reciclabile. Li se oferă proprietarilor o sumă de bani atunci când aceştia le dau materialele reciclabile, după care cumpărătorul invocă necesitatea schimbării unei hârtii de 100 lei. Proprietarul merge în apartament pentru a aduce rest, timp în care sunt sustrase obiecte, bani şi orice se află la îndemână.

Poliţiştii recomandă cetăţenilor să manifeste prudenţă în ceea ce priveşte remiterea unor sume de bani către persoane necunoscute, iar în cazul în care există suspiciuni de comitere a vreunei infracţiuni, să contacteze de îndată cea mai apropiată unitate de poliţie, sau să apeleze numărul unic de urgenţă ”112”.

Pe aceeaşi temă

Escrocii şi naivii şi-au dat întâlnire în Prahova. Top 10 metode universale care golesc buzunarele credulilor

O prahoveancă a plătit scump curiozitatea de a-şi afla viitorul. A rămas fără bijuteriile de 2.500 de lei

O femeie din Breaza a fost înşelată cu 15.000 de euro, prin metoda „accidentul”

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite