Cum au rezolvat canadienii problema măştilor în sala de clasă. Conceptul salvator care le permite elevilor să respire liber la ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala de clasă FOTO Arhivă
Sala de clasă FOTO Arhivă

După şase luni de vacanţă forţată din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, autorităţile de peste ocean au decis să redeschidă porţile şcolilor în prima săptămână a lunii septembrie, dar în condiţii mult diferite faţă de perioada în care noul virus nu reprezenta o ameninţare.

Regulile impuse elevilor americani şi canadieni nu diferă cu mult faţă de ceea ce li se cere copiilor din România. Distanţarea fizică şi igienizarea sunt cerinţe de bază şi peste ocean, dar aici s-a lucrat ceva mai mult pentru ca cei mici să nu resimtă atât de mult restricţiile.

În SUA, şcolile au autonimie, adică fiecare unitate decide propriile reguli. Am vorbit cu o familie de români stabilită în Cleveland (Ohio), dar şi cu români stabiliţi în Montreal care au descris regulile noi pe care copii lor trebuie să le respecte de acum încolo la cursuri.

Ce reguli trebuie să respecte elevii din Cleveland

În Cleveland, în primul rând, fiecare elev al şcolii a primit un ghiozdan din plastic transparent în care să poată transporta manualele şi rechizitele. Ghiozdanul de şcoală este o noutate pentru elevii americani, pentru că aceştia îşi depozitau cărţile şi caietele în dulapul şcolii. S-a ales această soluţie pentru că aceste genţi din plastic pot fi dezinfectate foarte uşor la intrarea şi la ieşirea din clasă. Accesul la dulap a fost restricţionat. 

O altă restricţie fără precedent se referă la masa de prânz. Cantina şcolii a fost închisă, astfel că fiecare elev îşi aduce pachet cu mâncare de acasă, iar masa se serveşte afară, în curte. Masca facială este şi aici obligatorie în timpul orelor de curs, dacă acestea se desfăşoară în spaţiu închis. În curte este permis accesul fără mască. 

Fiecare clasă rămâne în aceeaşi încăpere indiferent de materie până la finalul programului. Înainte, orele de educaţie plastică, muzicală sau orele care necesitau material didactic se ţineau în laboratoare speciale. Nu există panouri despărţitoare între bănci, în clasă. Există modificări şi în ceea ce priveşte transportul la şcoală. În autobuzul şcolar elevii trebuie să lase un scaun liber între ei, atât lateral cât şi în faţă şi în spate. Şi în autobuz se poartă mască.

Conceptul de ”bubble” la şcoala din Montreal

În schimb, în Canada, într-una dintre cele mai mari şcoli din Montreal, autorităţile de aici au cu totul altă abordare în ceea ce priveşte distanţarea fizică între elevi. Merg pe conceptul de ”bubble” (bulă). Pe scurt, elevii dintr-o clasă nu au voie să interacţioneze cu colegii din alte clase. Chiar şi atunci când ies în pauze, curtea şcolii a fost astfel împărţită încât fiecărei clase să îi revină un colţ anume. Sunt supravegheaţi de către gardieni, iar dacă unul dintre elevi încalcă regula, este trimis imediat acasă. Elevii nu poartă mască la şcoală, nici în clasă şi nici în curte, dar nu au voie să interacţioneze cu copii din altă ”bulă”. 

Candienii, cel puţin în zona Quebec, au înţeles că în general copiii oricum se întâlnesc în afara şcolii, oricum întră în contact unii cu alţii după program, aşa că au preferat să formeze aceste zone de tampon, în care să nu fie atât de multe restricţii. Au văzut clasa exact ca pe o familie. Aşa cum nici în casă nu sunt obligaţi să poarte mască, aşa nici în clasă. Profesorii însă sunt obligaţi să poarte mască atunci când intră la oră. S-a luat această decizie, pentru că acelaşi profesor intră în aceeaşi zi în contact cu elevi din ”bule” diferite. 

Astfel de zone de tampon au fost gândite chiar şi pentru cantina şcolii. Sala de festivităţii a unităţii de învăţământ a fost transformată în sală de mese, tocmai pentru a se creea spaţiu suficient pentru ca toţi elevii să poate mânca la prânz în condiţii de siguranţă. Elevii intră la cantină pe clase, traseul şi programul a fost astfel gândite încât copiii din bule diferite să nu se intersecteze. În sala de mese se respectă acelaşi principiu de ”bubble”, adică elevii dintr-o clasă mănâncă în grupul lor, fără să aibă voie să intre în contact cu colegi din altă bulă. 

Amenzi uriaşe pentru canadienii care nu respectă carantina

La educaţie fizică sunt permise sporturile de contact sau cu mingea, ceea ce în România este interzis deocamdată în cele mai multe şcoli. Există însă aceeaşi condiţie, concursurile se organizează între elevii din aceeaşi clasă, fără să mai existe campionate între echipe cu elevi din clase diferite.

În Canada restricţiile în afara şcolii sunt în continuare destul de dure. Nu este permisă organizarea unei petreceri private cu mai mult de zece persoane, amenzile fiind de 2500 de dolari atât pentru organizatori cât şi pentru invitaţi. Pentru o persoană testată pozitiv care nu respectă izolarea amenda este uriaşă, de 75.000 de dolari canadieni.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Cum a fost prima zi de şcoală în pandemie. Măşti, dezinfectanţi şi baloane pentru clasa pregătitoare

Canada nu a raportat niciun deces din cauza COVID-19, pentru prima dată în ultimele şase luni

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite