Cinci persoane reţinute de DIICOT, într-un dosar de camătă şi şantaj. Perchezițiile au fost făcute în trei județe

0
Publicat:

Cinci persoane au fost reţinute şi o alta a fost pusă sub control judiciar de procurorii DIICOT, într-un dosar care vizează o grupare specializată în camătă şi şantaj constituită în Bucureşti.

Dosar de camătă şi şantaj, instrumentat de DIICOT
Dosar de camătă şi şantaj, instrumentat de DIICOT

Reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au anunţat, joi, că procurorii de la Structura Centrală au dispus reţinerea a 5 inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de un altul, cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj şi complicitate la şantaj.

În acest dosar, poliţiştii Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, au pus în aplicare 19 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Prahova.

Astfel, s-a stabilit că, la începutul anului 2022, în municipiul Bucureşti ar fi fost constituită o grupare format din nouă membri, având ca scop comiterea infracţiunilor de camătă şi şantaj.

Din cercetările efectuate a reieşit că una dintre persoanele cercetate, lider al grupului infracţional organizat, ar fi oferit împrumuturi cu dobândă, ca îndeletnicire, mai multor persoane vătămate, iar, ulterior, împreună sau cu sprijinul celorlalţi membri, le-ar fi ameninţat cu acte de violenţă ori ar fi exercitat asupra lor şi a membrilor de familie presiuni psihice, inducându-le o stare de puternică temere pentru a obţine de la acestea bunuri sau foloase patrimoniale necuvenite. De asemenea, invocând o datorie a uneia dintre victime, ar fi menţinut-o, prin acte de constrângere (preluarea documentelor personale şi ameninţări) în stare de dependenţă financiară, în scopul obţinerii unui imobil, proprietatea acesteia”, a transmis, la rândul său, Poliţia Română.

În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate sumele de 10.210 lei şi 900 euro, o armă neletală cu 24 cartuşe cu proiectil din cauciuc, 10 cartuşe calibru 12 pentru armă de vânătoare, înscrisuri cu valoarea probatorie, precum şi alte mijloace de probă.

Joi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a trei dintre inculpaţii reţinuţi, faţă de alţi doi procurorii DIICOT – Structura Centrală luând măsura controlului judiciar.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi Constanţa şi al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite