Cazuri de violatori pedofili liberaţi condiţionat care au recidivat. Psiholog criminalist: „Nu se pot opri, nu au leac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Turnagiu, criminalul în serie de la Mehedinţi
Ion Turnagiu, criminalul în serie de la Mehedinţi

Cazul criminalului în serie de la Mehedinţi, Ion Turnagiu, care a incendiat o adolescentă după ce a fost liberat condiţionat din închisoare, nu este nici pe departe unic în România.

Doar în Prahova, alţi trei bărbaţi condamnaţi pentru crime multiple şi violuri cu victime minore au recidivat atunci când au fost liberaţi din închisoare.

Psihologii criminalişti consideră că astfel de persoane nu se pot vindeca, pentru pedofilie şi dependenţa de aberaţii sexuale neexistând leac. Vârsta înaintată a criminalului nu rezolvă problema, ba din contră, o acutizează. Odată cu înaintarea în vârstă dispare bruma de autocontrol sub imperiul afecţiunilor specifice senectucţii (senilitate, demenţă). Chiar dacă nu mai poate exista un contact sexual fizic, agresiunea sexuală se poate concretiza şi în alte forme.

E adevărat, Camera Deputaţilor a votat, miercuri 17 iunie, proiectul de lege privind modifIcarea Codului Penal prin care criminalii, violatorii şi tâlharii nu vor mai putea fi liberaţi condiţionat, dar au lăsat totuşi o portiţă acestora. Proiectul prevede că liberarea condiţionată în cazul detenţiei pe viaţă poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de închisoare. În cazul celor care se află în închisoare, se dispune liberarea condiţionată dacă cel condamnat a executat cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin patru cincimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani. Pentru criminalii care au împlinit 65 de ani, pedeapsa este ceva mai îngăduitoare. Condamnatul care a împlinit vârsta de 65 de ani poate fi liberat condiţionat, după executarea efectivă a două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani. Aşadar, în România nu există deocamdată pedeapsa pe viaţă pentru violatori şi pedofili, astfel că aceştia tot au şansa să părăsească penitenciarul la un moment dat.

Modificările aduse Codului Penal au fost generate de scandalul legat de cazul de la Mehedinţi, unde o adolescentă a fost incendiată de un criminal în serie recent liberat condiţionat din închisoare. Tentativa de omor a avut la bază refuzul fetei de a întreţine relaţii sexuale.

Astfel de cazuri, cu protagonişti criminali sau violatori care au recidivat imediat ce au fost liberaţi din închisoare au tot existat în ultimii ani în România. În iunie 2015, o fetiţă în vârstă de 11 ani din comuna prahoveană Proviţa de Sus a fost violată pe drumul dintre şcoală şi casă de către Sorin Stanciu. Bărbatul, acum în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat în 1995 la 25 de ani de închisoare pentru viol şi omor.

Sorin Stanciu FOTO Arhiva Familiei

sorin stanciu pedofil foto diana frîncu

A atacat o adolescentă de 18 ani pe care a violat-o în curtea bisericii din sat, iar apoi a strâns-o de gât până ce fata şi-a dat ultima suflare. Sorin a fost liberat condiţionat de Tribunalul Prahova în data de 20 iulie 2011, după ce Judecătoria Ploieşti a respins cererea condamnatului. Bărbatul a ieşit din spatele gratiilor cu cinci ani şi jumătate mai devreme şi a distrus din nou viaţa unei copile. O ştia din sat, îi cunoştea familia şi ştia mai ales că nu există un bărbat care să o apere întrucât tatăl fetei murise recent. A aşteptat-o într-o zonă plină de vegetaţie, la orele prânzului, când copila se întorcea de la şcoală. La momentul ultimului viol, Sorin Stanciu ar fi trebuit să fie în închisoare, dacă nu beneficia de clemenţa judecătorilor.

Pentru ultima sa faptă, bărbatul din Proviţa de Sus a fost condamnat la 11 ani de închisoare la care s-a adăugat restul de pedeapsă de aproape 3000 de zile, astfel că acum are de executat 20 de ani de detenţie.

Un alt caz similar a avut loc la Ploieşti. Francisc Demetrescu (40 de ani), spaima Cartierului Vest din oraş, a început să atace fetele în toamna anului 2018. Tocmai ce fusese liberat condiţionat din închisoare. El a fost condamnat, în urmă cu 12 ani, pentru tentativă de omor, viol şi lipsire de libertate, dar judecătorii au considerat că s-a cuminţit şi i-au dat drumul mai devreme acasă. În vara anului 2019, a fost prins chiar de tatăl uneia dintre victime în momentul în care încerca să o bajocorească într-o maşină (dubiţă) parcată într-un loc retras din apropierea Gării de Vest din Ploieşti. A fost condamnat din nou pentru un viol şi o tentativă de viol, astfel că s-a întors la închisoare pentru 11 ani, opt luni şi 20 de zile.

Francisc Demetrescu FOTO Facebook

Francisc Demetrescu

Cazul octogenarului Emil Bordei, cunoscut drept criminalul în serie din Vărbila (sat din comuna prahoveană Iordăcheanu), dovedeşte că vârsta nu calmează impulsurile criminale. Bărbatul a fost condamnat pentru trei crime. Începând de prin anii '90, Bordei şi-a omorât doi colegi de serviciu şi un frate. A fost condamnat la închisoare şi liberat condiţionat, obţinând clemenţa judecătorilor după ce a invocat probleme medicale. În 2014, Emil Bordei mai comite un omor asupra nepotului său, supărat că acesta i-ar fi băut toată ţuica. A fost condamnat din în 2015 la 20 de ani de închisoare pentru omor calificat, pedeapsă la care s-a adăugat restul de 4500 de zile rămase neexecutate de la condamnarea anterioară. De când a ajuns la închisoare, Bordei a încercat să scape din spatele gratiilor. Ultima tentativă a avut loc chiar în martie 2020, când a cerut, fără succes de data aceasta, revizuirea sentinţei.

Opinia profilerului Poliţiei Române

Într-un interviu acordat pentru „Adevărul“, Dorin Dumitran, profilerul Poliţiei Române, spunea că, din punctul său de vedere, ”infractorii sexuali nu se fac bine niciodată, mai ales cei repetitivi, în serie“. „Nu ai cum să le scoţi din cap, indiferent că sunt violatori de femei vârstnice, de copii sau de băieţi. Nu cred că pot fi trataţi. Am vorbit cu oameni grei din FBI, Roy Hazelwood este cel care stableşte tipurile de violatori, are lucrări importante în domeniu, şi el spune foarte ferm că nu-i faci bine pe infractorii sexuali, pe cei repetitivi, cei a căror fantezie sexuală se dezvoltă ca un bulgăre de zăpadă care o ia la vale, nu se pot opri, nu au cum. Un răspuns ştiinţific nu există deocamdată. Eu aş minţi sau aş face paradă intelectuală dacă aş spune că pot identifica butonul pe care să apeşi şi să opreşti acel comportament. Fantezia se dezvoltă, pentru că ea se alimentează cu fiecare caz şi cu fiecare experienţă cu victimele pe care le au. Ei aşa se alimentează, pentru că vor încerca întotdeauna să potrivească fanteziile lor la realitate, acesta este nucleul, asta este cea mai bună explicaţie pentru care ei nu se pot opri.

Dorin Dumitran, profilerul Poliţiei Române

Imagine indisponibilă

Un violator cu care am discutat în penitenciar este condamnat 30 de ani pentru minimum 14 violuri. A violat de la fetiţe de 6 ani până la femei de 32 de ani. A violat şi de două ori în aceeaşi zi în interval de patru ore. Nu ţinea cont de riscurile pe care şi le asuma. Nu ţinea cont că poate fi prins şi jucat în picioare de către cetăţeni. Îmi spunea: «eu, când mă dau jos din tren (a violat în patru judeţe) şi pornesc pe stradă, mă uit şi văd 10-20 de femei. Mă apropii de cea care corespunde impulsului meu». Expresia lui a fost că în faţa impulsului sexual nu stă absolut nimic, de parcă l-ar fi citit pe Freud, care susţine că impulsul sexual este cea mai mare forţă”, spunea Dorin Dumitran.

Acesta a precizat că, odată lăsat în libertate, un pedofil sau un violator trebuie urmărit, susţinut pentru ca ”pe undeva ei să perceapă măsurile acestea de control. Trebuie să simtă sabia lui Damocles deaspura capului. Le pasă dacă există presiune socială, nu vor putea face abstracţie de asta. Să ştie că au o problemă, iar societatea nu le tolerează comportamentul. Ei ar trebui urmăriţi întreaga viaţă. Odată ieşiţi dincolo de ziduri, regăsesc o societate total schimbată la care nu se mai pot adapta”.

Aşadar pedeapsa cu închisoarea nu va rezolva niciodată problemele violatorilor sau pedofililor. Pentru ei, dar şi pentru societate în general, este necesar un program de supraveghere permanentă, ceea ce în România nu există în plan concret.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite