Cine este omul desemnat „să-l despice“ psihologic pe Gheorghe Dincă: „Cei mai prolifici criminali sunt oameni pe lângă care trecem frecvent pe stradă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Dumitran (43 de ani), psiholog criminalist în cadrul Serviciului de Analiză Comportamentală al Poliţiei Române, este omul desemnat să-l psihanalizeze pe Gheorghe Dincă, principalul suspect în „cazul Caracal“.

Dorin Dumitran a stat în preajma monstrului din Caracal încă din prima zi a anchetei. L-a analizat atât în timpul cercetării la faţa locului în curtea suspectului, cât şi ulterior, la Bucureşti, unde au loc în continuare audieri.

Potrivit fişei postului, rolul psihologului criminalist sau „profiler“, conform termenului împrumutat din engleză, este să ofere suport psihologic şi să determine suspectul să mărturisească, găsindu-i punctele vulnerabile.

În acest moment, cel puţin în „cazul Caracal“, probatoriul este insuficient pentru a fi prezentat de anchetatori în faţa judecătorilor.

„Noi nu ne dăm cu părerea“

Menirea profilerului se termină atunci când mărturia suspectului se suprapune perfect dovezilor adunate de criminalişti de la locul faptei. Potrivit celor din branşă, este o muncă titanică, apropiată de matematică, în condiţiile în care omorul trebuie probat cu probe argumentate ştiinţific.

„Noi nu ne dăm cu părerea, noi dovedim şi nu suntem contemplativi. Rapoartele noastre sunt trecute în rechizitorii. Pe tot ceea ce spunem, pe tot ceea ce scriem noi, trebuie să fim de necombătut. Deocamdată nu ne-a contestat nimeni, pentru că am fost foarte riguroşi“, a spus recent Dorin Dumitran, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“.

Marius Frumuzache, pedofilul violator din Ploieşti, la cazul căruia contribuţia lui Dorin Dumitran a fost esenţială

Imagine indisponibilă

Dorin Dumitran este absolvent al Facultăţii de Psihologie şi Sociologie din Bucureşti. Din 2005 lucrează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), mai întâi la Serviciul de Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, ca psiho-sociolog. Din 2014, a fost cooptat de în cadrul Poliţiei, unde lucrează ca profiler în cadrul Serviciului de Analiză Comportamentală. În acelaşi an s-a specializat la FBI, în cadrul Behavioral Analysis Unit, iar ulterior a participat la schimburi de experienţă cu Poliţia şi Jandarmeria din Franţa şi Spania.

Cooptat la cazuri foarte grele

În ultimii cinci ani, a fost cooptat în echipele de investigaţie din dosare critice, de mare violenţă, în special cu autor necunoscut. A fost omul din umbră în ancheta Marius Frumuzache, pedofilul în serie de la Ploieşti care a terorizat, în primăvara anului 2011, fetiţe de 11-12 ani. A intervenit în cazul „Estera“, fetiţa de 5 ani din Baia Mare care a fost răpită, violată şi ulterior ucisă. A convins un violator în serie din Bucureşti să mărturisească toate cele 13 fapte, dar a şi clacat în faţa unui caz de viol urmat de crimă în care victima a fost un băieţel care semăna izbitor cu o rudă apropiată.

„Cazurile cu copii sunt cele care dau peste cap şi medicul legist, şi poliţistul. Cred că este o problemă pentru toţi. Chiar şi pentru infractori“, mărturisea Dorin Dumitran, în interviul acordat „Adevărul“.

Tânărul care a violat-o şi ucis-o pe Estera, fetiţa din Baia Mare, a fost prins la un an de la comiterea faptei tot cu ajutorul profilerului Dorin Dumitran

Imagine indisponibilă

În bucătăria anchetării unor infractori sexuali care nu cooperează cu anchetatorii, aşa cum este Gheorghe Dincă, analiza comportamentului non-verbal este esenţială pentru aflarea adevărului. Aici intervine profilerul, antrenat să traducă fiecare broboană de sudoare sau mişcare insesizabilă a mâinii suspectului.

„Despic gesturi, emoţii, absolut tot. Dacă se vede transpiraţia la audiere, eu trebuie să mă întreb întâi ce temperatură era în cameră, de respectivul transpiră. Suspecţii vinovaţi, acuzaţi pe drept, au acelaşi comportament cu suspecţii nevinovaţi, acuzaţi pe nedrept. Unul inocent acuzat pe nedrept dă aceleaşi reacţii ca unul vinovat acuzat pe drept. Nu există reţete de interpretare a comportamentului simulat. Nu e o problemă să simţi că eşti pe calea cea bună, ţine de fler, de inspiraţie şi de experienţă, dar trebuie să şi dovedeşti“, explică Dorin Dumitran.

Dorin Dumitran 

Imagine indisponibilă

Dezastrul din mediul familial

Experienţa în dosarele de mare violenţă, dar şi literatura de specialitate, l-au determinat pe Dorin Dumitran să concluzioneze că relaţiile din interiorul familiei reprezintă cel mai vulnerabil punct într-o anchetă, indiferent cât de bine este pregătit un criminalist.

„În mediul familiei se petrec grozăvii incredibile, pe care nu le vom cunoaşte niciodată. Iar ce se întâmplă acolo va ajunge să fie cunoscut în momentul în care un astfel de individ iese pe stradă. Şi nu sunt neapărat persoane pe care le-ai putea ocoli pe stradă, din contră. Ei sunt fraţii noştri, soţii noştri, copiii cu care trăim. Cei mai prolifici criminali sunt oameni pe lângă care trecem frecvent pe stradă, unii dintre ei la costum, oameni care arată bine, oameni care vorbesc frumos, şarmanţi, fermecători, buni de gură, care te fac din vorbe, cum se spune. Simulează foarte bine un comportament normal. De fapt acesta este şi aspectul cel mai greu cu care ne confruntăm în anchetă“, mai crede Dorin Dumitran.

Te-ar putea interesa şi:

Psiholog criminolog: Gheorghe Dincă e dominat de sado-masochism şi de complexul penisului mic

Anchetator implicat în cazul Caracal : „Dincă nu putea să mai facă sex şi asta-l înnebunea. Fetele erau pentru el trofee“

Echipa de criminalişti trimisă să rezolve crima de la Caracal. Omul care a creat-o nu are cazuri nerezolvate

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite