Capacitate 2017. Subiectele la matematică, mai uşoare decât cele de la simulare:  „Alo, mama, iau zece! A fost simplu!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daria (în alb), eleva Colegiului N.Grigorescu din Câmpina,  a ieşit prima din  sala de examen, convisnă că va lua nota 10  FOTO Diana Frîncu
Daria (în alb), eleva Colegiului N.Grigorescu din Câmpina,  a ieşit prima din  sala de examen, convisnă că va lua nota 10  FOTO Diana Frîncu

„Alo, mama, iau zece! A fost simplu!” este reacţia Dariei Guşe, absolventă a clasei a VIII-a în cadrul Colegiului Naţional „N.Grigorescu” din Câmpina, cea care a ieşit prima din examenul de matematică, la doar o oră după ce a primit subiectele.

 Daria şi-a sunat imediat mama pe care a anunţat-o că a rezolvat toate exerciţiile corect, în timp record,  iar convingerea ei este că va obţine un punctaj maxim.

 A aşteptat cuminte pe bancă să iasă şi alţi colegi cu care să se confrunte, iar răspunsurile lor i-au întărit şi mai mult siguranţa că nu a greşit niciuna dintre problemele pe care le-a avut de rezolvat.

“Trebuia să aflăm aria laterală, apoi să aflăm o diagonală a secţiunii axiale şi să aflăm sinusul unui unghi, când putem afla prin Teorema lui Pitagora toate laturile din triunghiul acela. Am temrinat după o oră şi zece minute. Am fost prima care a terminat”, a declarat Daria.

Colegii săi de clasă au început să iasă din sala de examen la mai bine de 20 de minute după Daria şi toţi au declarat în cor că subiectele au fost neaşteptat de uşoare.

capacitate 2017 prahova foto diana frîncu

Daria (în alb), eleva a Colegiului Naţional N.Grigorescu din Câmpina, a ieşit prima din sala de examen, convinsă că a rezolvat corect toate cerinţele FOTO Diana Frîncu 

Singurele care le-au dat ceva bătăi de cap elevilor au fost exerciţiile de geometrie plană, considerate cele mai complicate dintre toate subiectele de la examenul de matematică din acest an.

Au fost şi elevi care au aflat cu surprindere, la ieşirea din examen, că au greşit la primul exerciţiu: 20-20:2 = şi asta pentru că nu au fost atenţi la ordinea corectă a operaţiilor matematice.

La ora 13.00, la Adevărul Live Manuela Mişcoci, profesor de Matematică la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Bucureşti, va rezolva subiectele primite astăzi de elevi.

capacitate 2017 prahova

Părinţii, mult mai emoţionaţi decât copiii lor care au susţinut astăzi ultima probă la Evaluarea Naţională FOTO Diana Frîncu

Subiectele la proba de matematică de la Evaluarea Naţională pe care absolvenţii de clasa a VIII-a au susţinut-o, miercuri, nu au avut un grad ridicat de dificultate, este şi părerea profesorilor care spun că notele la această probă vor fi mari, iar departajarea între candidaţi va fi făcută, cel mai probabil, în baza rezultatelor de la limba română.

„Dacă acestea au fost subiecte de evaluare naţională, la corigenţe ce subiecte să mai dai?”

Gabriel Ţaga, profesor de matematică şi directorul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti – aflat în top 3 cele mai bune licee din Prahova – susţine că subiectele din acest an la Evaluarea Naţională nu asigură o departajare proporţională cu valoarea elevilor.

capacitate 2017 prahova

Gabriel Ţaga, profesor de matematică şi directorul Colegiului Mihai Viteazul din Ploieşti: "Subiectele la matematică, prea uşoare"  FOTO Diana Frîncu

“Pentru a obţine nota 8, nivelul a fost foarte scăzut. Vor fi note foarte mari, aproape de nota opt. Au fost prea mulţi itemi uşor de rezolvat. La subiectele de geometrie plană, care au fost ceva mai dificile, acolo se va face departajarea între elevii care îşi doresc clasele cu specializarea de mate-info şi celelalte. Dacă aceste subiecte s-au dat la evaluarea naţională, atunci la testul pentru corgenţă ce subiecte să le dai elevilor?”, a declarat Gabriel Ţaga.

Ţaga a precizat că, atunci când problemele la matematică sunt de dificultate scăzută spre medie, ce nu asigură o triere corectă a candidaţilor, există riscul ca, la începutul anului şcolar, elevi cu înclinaţii spre materiile umaniste să se trezească în clase cu profil mate-info şi asta datorită mediilor mari obţinute la Evaluarea Naţională.

“Va fi o avalanşă de cereri de transfer dintr-o clasă într-alta”, a concluzionat Ţaga.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite