Câinii de stână din Bucegi, pericol pentru turişti. Salvamontul avertizează asupra riscului de a fi muşcat pe munte

0
0
Salvamontiştii avertizează turiştii să nu se apropie de stânele din munte. FOTO Salvamont Prahova
Salvamontiştii avertizează turiştii să nu se apropie de stânele din munte. FOTO Salvamont Prahova

O turistă din Germania, aflată în vacanţă în România, a fost atacată şi muşcată de mai mulţi câini ciobăneşti de la una dintre stânele din Bucegi.

Turista a anunţat salvamontiştii că, de frică, renunţă să mai parcurgă întregul traseu propus, şi pleacă în Istanbul pentru că ”nu e de glumă cu câinii”.

Povestea a fost relatată de Sergiu Frusinoiu, salvator montani în cadrul serviciului Salvamont Buşteni, care atrage atenţia asupra pericolului real care pândeşte turiştii aflaţi în plin sezon pe traseele montane din Bucegi.

Sunt cel puţin şapte stâne în munţii din Prahova şi toate sunt foarte aproape de traseele montane cele mai frecventate de turişti înainte de venirea iernii, la Piatra Arsă, Furnica - Şaua Călugărului, Vânturiş, Valea Cerbului, Valea Ţigăneşti, dar şi în zona Babele. Toate sunt păzite de câini ciobăneşti de mari dimensiuni şi este firesc să fie aşa, doar că sunt needucaţi, neprietenoşi, scopul lor fiind exclusiv de pază şi atac în caz de pericol. 

Nu există o soluţie în acest sens, spun salvatorii montani, singurul sfat este ca turistul să-şi ia măsuri de precauţie singur şi să evite pe cât posibil să se apropie de stână.

”În concluzie, este cert că situaţii ca şi cele prin care a trecut turista străină nu sunt de dorit, iar turismul montan românesc are de suferit dacă turiştii o să <<skip>> munţii noştri. Postarea aceasta este doar un semnal de alarmă, voi lăsa minţile mai luminate şi mai avizate decât a mea să găsească soluţii pentru această problemă, eu fiind un iubitor al păstoritului tradiţional şi al câinilor dar şi al turismului”, apreciază Sergiu Frusinoiu.

Salvamontistul a precizat că turista din Germania a fost muşcată sever de câinii de stână în urmă cu 4 săptămâni, iar după ce s-a recuperat, îşi continuă călătoria din Germania la Istanbul, dar fără să mai parcurgă munţii României, pentru care venise, din cauza riscului accentuat pe care îl prezintă aceştia.

Citeşte şi:

Un cioban din Prahova, atacat de urs. Omul a scăpat cu ajutorul câinilor de la stână

O ciută a fost sfâşiată de câini, lângă o stână din vecinătatea oraşului Simeria

Ploieşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri