A murit unul dintre cei mai vechi salvamontişti români. A participat la o operaţiune extremă de salvare în Alaska

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Halibei a participat la sute de operaţiuni foarte dificile de salvare FOTO: arhiva personală
Alexandru Halibei a participat la sute de operaţiuni foarte dificile de salvare FOTO: arhiva personală

Alexandru Halibei, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi salvamontişti români, s-a stins din viaţă miercuri 15 septembrie, cu o lună înainte să împlinească 63 de ani. Iar povestea carierei şi vieţii sale este una impresionantă.

Alexandru Halibei fusese diagnosticat în urmă cu două luni cu o tumoare pulmonară şi în ciuda eforturilor doctorilor nu a mai putut fi din păcate salvat.

„După ani buni în care a dovedit preţuirea sa pentru natură şi a scos mereu la iveală dorinţa lui de a face bine semenilor, Alexandru Halibei a plecat dintre noi să reîntregească echipa de salvatori îngeri care şi din ceruri, continuă să vegheze crestele munţilor. Saşa, aşa cum era cunoscut de toată lumea, era un om plin de modestie şi un prieten adevărat, fiind printre cei mai vechi salvatori montani din Argeş şi din ţară. A avut nenumărate ascensiuni pe vârfuri mari din Europa şi nu numai. Moartea sa ne-a şocat şi întristat profund pe toţi cei care l-am cunoscut”, spune Cristian Toma, membru Salvamont Argeş şi prieten bun cu Alexandru Halibei.

alexandru halibei salvamontist decedat arges 01

Alexandru Halibei a fost timp de aproape 30 de ani membru Salvamont Argeş şi a participat la sute de misiuni de salvare foarte dificile în ţară şi peste hotare. Regretatul salvamontist a reuşit de-a lungul carierei sale impresionante să escaladeze zeci de vârfuri importante de pe glob, de la Mont Blanc şi Elbrus până la Aconcagua, cel mai înalt munte din America de Sud.

În urmă cu mai mulţi ani, Alexandru Halibei a participat la o acţiune de salvare in extremis, în Masivul Denali, din Alaska, pe un ger de - 40 de grade Celsius şi a ajutat la coborârea a doi diplomaţi dintr-o fostă republică sovietică.

Vă mai recomandăm şi:

PIteşti: Alexandru Halibei, o viaţă pe munte

Cum devii salvator montan: „Nu învăţăm pe nimeni să schieze sau să se caţere”

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite