Arde în continuare incineratorul de deşeuri periculoase din Prahova. Norul de fum ameninţă Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii de la ISU Prahova vor rămâne peste noapte pentru a stinge incendiul de la incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi FOTO GNM
Pompierii de la ISU Prahova vor rămâne peste noapte pentru a stinge incendiul de la incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi FOTO GNM

Incineratorul de deşeuri periculoase care funcţioneaza pe platforma industrială Brazi din judeţul Prahova arde în continuare după 15 ore de la izbucnirea focului. Pompierii vor rămâne în parcul industrial Brazi inclusiv pe timpul nopţii în încercarea dispreată de stingere a incendiului provocat de un sinucigaş.

”Începând cu ora 19 la locul incendiului mai rămân trei autospeciale de lucru cu apă şi spuma pentru a continua misiunea de stingere pe parcursul nopţii. Încă mai sunt focare izolate la care apa care se refuleaza ajunge foarte greu sau aproape deloc. Se va continua misiunea de stingere pe parcursul nopţii iar mâine dimineaţă, dacă se poate realiza accesul în hala, în siguranţă, se va acţiona cu un utilaj care va ridica materialele pentru ca apa sa ajungă pana la ultimele focare”, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Explozia urmată de incendiu s-a petrecut la ora 02.20, în dimineaţa zilei de miercuri 2 iunie. 53 de pompieri au acţionat până la ora 19.00 în parcul industrial de la Brazi.

Pentru că focul a cuprins materiale combustibile extreme de periculoase (deşeuri medicale şi vopseluri), norul negru de fum care se poate vedea încă şi la această oră de la zeci de kilometri distanţă ameninţă Ploieştiul, zona de sud a judeţului Prahova, dar şi nordul Capitalei.

Estimări meteorologice privind evoluţia norului de fum din zona municipiului Ploieşti

”Estimări meteorologice privind evoluţia norului de fum din zona municipiului Ploieşti,

pentru intervalul 02.06.2021, ora 13:30 – 02.06.2021, ora 18:00. Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din zona municipiului Ploieşti se apreciază că cerul va fi temporar noros şi doar trecător va fi posibil să plouă slab. Vântul va sufla slab şi moderat (rafale de până la 30...35 km/h) din direcţie predominant nord-nord-vestică, astfel că evoluţia norului de fum va fi de relativă staţionare şi dispersie, precum şi de uşoară deplasare către sud-sud-est”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Reamintim că imediat după izbucnirea incendiului la incineratorul de la Brazi, ISU Prahova a emis o avertizare RO-ALERT în special pentru localnicii comunei Brazi.

Şegul Gărzii Naţionale de Mediu a precizat într-un comentariu postat pe pagina de Facebook, că temperatura gazelor emise după producerea incendiului de la Brazi a fost atât de ridicată încât norul de fum s-a ridicat foarte mult astfel încât nu a pus în pericol sănătatea oamenilor.

”Dupa stingerea incendiului vom ancheta resturile deseurilor depozitate şi le vom compara cu documentele.  Anul trecut au fost 5 controale. In 2021 au fost 3 controale iar cuantumul total al amenzilor este 415.000 lei (2020-2021). Au ars substante periculoase precum tonere de imprimantă, vopseluri, lacuri, uleiuri, dar şi deşeuri nepericuloase precum medicamente expirate sau ambalaje.

Temperatura gazelor rezultate a fost mare, iar coloana de fum s-a ridicat astfel încât conform masuratorilor, nu a fost produsa o poluare a aerului care ar pune în pericol sănătatea oamenilor.

Totuşi, poluarea mediului este de luat în considerare. Reţeaua de senzori pe care Ministerul Mediului o va achiziţiona va surprinde cu acurateţe exact acest tip de poluare accidentală a aerului.

Urmeaza cateva anchete care să ne arate dacă vorbim de accidente sau nu. Judeţul Prahova se afla de 2 săptămâni sub lupa Gărzii Naţionale de Mediu, respectiv au fost făcute plângeri penale, au fost suspendate activităţi comerciale şi au fost date amenzi de peste 1.4 milioane lei”, a precizat Octavian Berceanu.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului, pe platforma incineratorului erau depozitate în mod ilegal peste 500 de tone de deşeuri.

Citeşte şi:

Ipoteză şocantă în cazul incendiului de la incineratorul de deşeuri medicale din Prahova. Un muncitor ar fi provocat o explozie

Cine este muncitorul care ar fi provocat o explozie la incineratorul de deşeuri medicale din Prahova. Bărbatul a mai avut tentative de suicid în trecut

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite