Angajaţi Rompetrol şi colaboratori ai Rafinăriei Vega din Ploieşti, trimişi în judecată de DIICOT. Acuzaţiile sunt de înşelăciune şi fals

0
0
Dosarul vizează modul în care au fost ecologizate batalurile cu reziduuri petroliere ale Rafinăriei Vega din Ploieşti FOTO Arhivă
Dosarul vizează modul în care au fost ecologizate batalurile cu reziduuri petroliere ale Rafinăriei Vega din Ploieşti FOTO Arhivă

Procurorii DIICOT au trimis în judecată dosarul privind privind ecologizarea batalurilor de reziduri petroliere aflate în proprietatea Rafinăriei Vega din Ploieşti. Cinci persoane, printre care şi reprezentanţi ai Rompetrol, au fost deferiţi justiţiei.

Diana Teodor, Robert Ianău, Felicia Andrei, Adrian Laurenţiu Mihai, Radu Bogdan Teodor sunt cei cinci inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DIICOT Ploieşti într-un dosar având ca obiect constituirea unui grup infracţional organizat, acuzaţiile fiind şi de înşelăciune şi fals.

Dosarul se judecă la Tribunalul Prahova.

Ancheta în acest dosar a început la finalul lunii noiembrie 2021, după o serie de percheziţii care au avut loc la Ploieşti, Constanţa şi Bucureşti. Şapte persoane au fost aduse la audieri la acea dată, dar doar trei dintre acestea au fost reţinute.

Dosarul vizează modalitatea în care au fost ecologizate batalurile de reziduuri petroliere aflate în proprietatea Rafinăriei Vega din Ploieşti.

Care sunt acuzaţiile DIICOT

La data de 24.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti efectuează un număr de 3 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Constanţa şi Prahova şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune, se arată într-un comunicat DIICOT.

Potrivit sursei citate, în cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi în cadrul S.C Rompetrol Rafinare S.A, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44.69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei sus amintite.

În urma investigaţiilor efectuate s-a reţinut faptul că, prin declaraţii false depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, membrii grupului infracţional organizat au creat aparenţa că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009.

Gruparea a fucţionat pe două paliere

Gruparea infracţională organizată a funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite. Pe primul palier au activat reprezentanţii legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare S.A. care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.

Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat.

Pe al doilea palier, au activat reprezentanţii legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare S.A. şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.

Aceştia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse. 

Vă mai recomandăm: 

UPDATE Trei reţineri după percheziţiile DIICOT la Rafinăria Vega din Ploieşti. Acuzaţiile sunt de înşelăciune şi fals 

KMG, după percheziţiile la Vega Ploieşti: Am luat act cu surprindere de acţiunea DIICOT. Vom coopera cu autorităţile, dar ne vom proteja şi drepturile

Ploieşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri