Rafinăria Petromidia este aprovizionată cu ţiţei, în ciuda incidentelor din portul Novorossiysk. Conducta CPC ar putea rămâne închisă încă 2 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze

Rafinăria Petromidia este aprovizionată cu ţiţei, în ciuda incidentelor din portul Novorossiysk, a informat joi KMG International, precizând că două tancuri petroliere urmează să ajungă în portul Midia.

„În contextul incidentului recent din portul Novorossiysk, care a afectat capacitatea de încărcare a ţiţeiului din conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), Grupul KMG International confirmă că nu înregistrează dificultăţi în aprovizionarea cu materii prime şi nu există elemente care ar putea determina o reducere, în perioada următoare, a volumelor şi a livrărilor de produse petroliere la nivel naţional, dar şi în regiune.

Cu sprijinul KMG Trading, divizia de comerţ cu ţiţei şi produse petroliere, două tancuri petroliere urmează să ajungă în portul Midia, să suplimenteze rezervele actuale de ţiţei ale rafinăriei Petromidia. În acelaşi timp, precizăm că entitatea specializată KMG Trading are experienţa şi capacitatea necesară pentru identificarea şi asigurarea aprovizionării cu ţiţei a rafinăriei Petromidia, de pe piaţa de profil, în orice context”, a informat compania.

În ultimii 15 ani, rafinăria Petromidia a beneficiat de investiţii majore în modernizarea şi eficientizarea proceselor de producţie. Complexitatea tehnologică atinsă îi oferă rafinăriei din Năvodari capabilitatea şi flexibilitatea de a procesa diferite tipuri de ţiţei.

Rafinăria Petromidia procesează, în special, ţiţei origine Kazahstan (Ural, CPC), cu încărcare în terminalele onshore şi offshore din portul Novorossiysk. Ponderea ţiţeiului de tip CPC (care se încarcă prin terminalele offshore – afectate de incidentul recent) în reţetele de obţinere a produselor petroliere din Petromidia este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei utilizate în mod curent.

Conform procedurilor interne, rafinăria dispune de stocuri operaţionale de ţiţei, la care se adaugă şi stocurile de urgenţă, constituite conform obligaţiilor legale. Stocurile permit şi asigură funcţionarea rafinăriei pentru o perioadă de timp, în funcţie de gradul de utilizare, dar şi de eventualele condiţii meteorologice nefavorabile sau probleme tehnice pe fluxul de aprovizionare.

În prezent, activităţile de producţie din rafinăria Petromidia Năvodari sunt sistate, pentru efectuarea reviziei tehnologice programate, termenul de finalizare a lucrărilor fiind estimat în data de 3 aprilie. În această perioadă, compania îşi onorează obligaţiile contractuale încheiate anterior şi continuă livrările de produse petroliere, din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International.

Conductă închisă din cauza... furtunii

Miercuri, reprezentanţi ai Consorţiului Caspian Pipeline, grup cu sediul central la Moscova care gestionează o conductă care leagă câmpurile petroliere din Kazahstan de portul rus Novorossiysk, au declarat că închid toate cele trei unităţi folosite pentru a încărca petrol de pe artera de peste 1.500 de kilometri către tancuri, dând vina pe furtună, scrie Financial Times.

„Încărcarea este complet oprită din cauza furtunilor anormale”, a declarat Nikolay Gorban, directorul executiv al CPC. „Am găsit unele daune care nu ne permit să operăm în siguranţă ancorările cu un singur punct.”

Gorban a spus că două dintre cele trei unităţi de acostare ale terminalului au suferit daune „critice” şi au fost complet inoperabile. Un al treilea aşteaptă o inspecţie, dar scafandrii nu au putut supraveghea pagubele până când furtuna nu s-a îndepărtat, a spus el.

El a adăugat că orice lucrare de reparaţie va fi întârziată din cauza refuzului companiilor occidentale de a furniza piese. (Biden a interzis luna aceasta investiţiile companiilor americane în sectorul energetic al Rusiei şi a interzis importurile de petrol din ţară).

Închiderea completă vine în timp ce liderii UE se pregătesc să discute despre sancţiuni mai profunde împotriva Moscovei pentru decizia acesteia de a invada Ucraina.

Oilprice.com: Oprirea conductei CPC ar putea dura luni întregi

Ulterior, consorţiul CPC a anunţat că ruta ar putea fi în mare parte inutilizabilă timp de până la două luni din cauza daunelor infrastructurii cauzate de o furtună recentă.

Consorţiul Caspian Pipeline (CPC) a anunţat că două din cele trei instalaţii de încărcare a tancurilor din portul rusesc Novorossiysk la Marea Neagră, care permit navelor să preia petrol la o distanţă sigură de ţărm, sunt inoperabile.

Directorul executiv al CPC, Nikolai Gorban, a declarat că încărcarea petrolului la terminalul Novorossiysk s-a oprit complet pentru moment. Deşi petrolul poate fi alimentat în conducta de 1.500 de kilometri, care începe de la uriaşul zăcământ Tengiz din Kazahstan, pe ţărmurile estice ale Mării Caspice, transporturile în martie şi aprilie vor scădea de cinci ori în comparaţie cu volumul obişnuit, a spus el, potrivit oilprice.com

Consorţiul a declarat că va avea dificultăţi să găsească componente de rezervă pentru instalaţiile de încărcare a tancurilor avariate din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei ca răspuns la invazia sa din Ucraina.

Rusia a anunţat recent că exporturile de petrol din Rusia şi Kazahstan prin Consorţiul Caspic Pipeline (CPC) ar putea scădea cu până la 1 milion de barili pe zi (bpd), sau 1% din producţia globală de petrol, din cauza danelor avariate de furtuni.

Analiştii citaţi de Financial Times şi-au exprimat un oarecare scepticism cu privire la afirmaţiile privind pagubele provocate de furtuni, menţionând că niciunul dintre partenerii occidentali ai consorţiului, printre care se numără Chevron şi Exxon, care deţin 15% şi, respectiv, 7% din participaţii, nu a reuşit să efectueze propriile lor inspecţii.

Ministerul Energiei din Kazahstan a declarat pe 23 martie că „se consultă cu CPC cu privire la momentul reluării operaţiunilor la terminalul marin” şi că, între timp, ia în considerare rute alternative pentru exporturile de petrol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite