Ana Maria Pătru, fosta şefă a AEP, acuzată de DNA că a luat mită 600.000 de euro de la o societate IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Audierea Anei Maria Pătru la DNA Ploieşti, întreruptă de Inspecţia Judiciară FOTO Diana Frîncu
Audierea Anei Maria Pătru la DNA Ploieşti, întreruptă de Inspecţia Judiciară FOTO Diana Frîncu

Ana Maria Pătru, fosta Şefă a Autorităţii Electorale Permanente, plasată în control judiciar într-un nou dosar de corupţie. DNA o acuză pe Pătru că ar fi primit mită 600.000 de euro de la reprezentanţii unei firme de software. În schimbul banilor, Pătru ar fi promis că va interveni pentru ca o anchetă care viza societatea IT să fie soluţionată favorabil.

UPDATE ORA 18.00  Conform unui comunictat remis presei de DNA, “În perioada aprilie-mai 2013, inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii unei firme de software suma de 1 milion de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directorului unei instituţii publice cu atribuţii de control şi a promis că-l va determina să soluţioneze în mod favorabil o investigaţie care privea firma de de software.

În acelaşi context, inculpata a primit, în trei tranşe, în perioada iulie 2013 - martie 2014, suma totală de 600.000 euro (în cursul lunii iulie 2013 – suma de 400.000 euro, sumă remisă şi primită într-o servietă marca Montblanc împreună cu un instrument de scris aceeaşi marcă; sfârşitul lunii noiembrie 2013 – suma de 100.000 euro şi în cursul lunii martie 2014 – suma de 100.000 euro).
În perioada 26 iulie 2013 – 02 noiembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 600.000 euro şi beneficiarul real al acestei sume, obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prin:
-achiziţionarea, pe numele unei rude, a unui teren în suprafaţă de 1.000 m2 situat pe raza oraşului Voluntari, judeţul Ilfov, în valoare de 130.000 euro, 
- achiziţionarea, pe numele unei alte rude, a unui apartament situat în municipiul Constanţa, judeţul Constanţa, cu suma de 80.000 euro (din care 75.000 euro au fost achitaţi, în numerar, cu titlu de avans, diferenţa de preţ în sumă de 5.000 euro fiind achitată prin virament bancar),
-efectuarea unor investiţii, în perioada 2014-2016, în sumă totală de 437.314,13 euro, constând în edificarea pe terenul situat în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, menţionat mai sus, a unui imobil - casă de locuit, (inclusiv dotarea şi amenajarea acestuia) precum şi dotarea şi amenajarea apartamentului situat în mun. Constanţa, amintit anterior”, se arată în documentul citat.

În acelaşi comunicat se precizează că La data de 05 decembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria a formulat şi înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie un denunţ privind existenţa unei infracţiuni de trafic de influenţă, pretins comisă de directorul instituţiei publice la care am făcut referire mai sus, cunoscând că acesta este nereal. Cu ocazia audierii în calitate de inculpat, Pătru Ana Maria a recunoscut că denunţul – obiect al infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, reţinută în sarcina sa, este mincinos”.

UPDATE ORA 17.00 Ana Maria Pătru a fost plasată în control judiciar cu interdicţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de 60 de zile.

UPDATE ora 15.00 DNA, structura centrală, a respins ca nefondată cererea de recuzare a procurorului de caz, înaintată de Ana Maria Pătru. Fosta şefă a AEP a intrat la audieri, iar surse judiciare au declarat pentru "Adevărul" că Anei Maria Pătru i s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat într-un dosar în care este acuzată de denunţ calomnios şi inducere în eroare a organelor judiciare.

Pătru a fost citată miercuri la Ploieşti pentru a fi audiată în calitate de suspect într-un nou dosar de corupţie.

Doi reprezentanţi ai Inspecţiei Judiciare s-au prezentat miercuri, 27 septembrie, la sediul DNA Ploieşti şi au intrat în biroul procurorului şef, Lucian Onea, chiar în timp ce studia dosarul Anei Maria Pătru, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente, susţin surse judiciare.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au ajuns la Ploieşti puţin după ora 12.00 şi au intrat în clădirea unde funcţionează structura teritorială a DNA. Această situaţie fără precedent, cel puţin în ceea ce priveşte DNA Ploieşti, a fost provocată de o acţiune a Anei Maria Pătru.

Fosta şefă a AEP ar fi depus, prin intermediul avocatului, o cerere de recuzare a procurorilor de la DNA şi asta pentru că se află în litigiu direct cu procurorul-şef Lucian Onea, şeful DNA Ploieşti. Pe acesta din urmă, Pătru l-a reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii, susţin surse apropiate de anchetă. Pătru solicită acum să fie cercetată în cauză de altă structură a DNA.

În acest context, audierile de miercuri în ceea ce o priveşte pe Ana Maria Pătru au fost suspendate, până ce autorităţile competente vor lămuri această situaţie fără precedent.

Surse susţin că scandalul între fosta şefă a AEP şi procurorii anticorupţie ploieşteni ar fi izbucnit iarna trecută, în timp ce Ana Maria Pătru se afla în arest preventiv,  într-o altă cauză instrumentată tot de DNA Ploieşti. Aceasta ar fi fost chemată la DNA pentru a reformula un denunţ deja scris  cu promisiunea că va fi ajutată să scape de problemele penale. Aceasta ar fi refuzat propunerea anchetatorilor şi a făcut o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii.

În noul dosar care o vizează în prezent, Ana Maria Pătru este acuzată de denunţare calomnioasă şi inducere în eroare a organelor judiciare, conform unor surse apropiate de anchetă.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite