Violența sexuală, agresiunea nereclamată. Între 75% și 90% dintre cazuri rămân neraportate

0
Publicat:

Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) a organizat luni, 31 octombrie, la Pitești, un program de instruire pentru detectarea timpurie a potențialelor cazuri de violență sexuală și trafic de persoane.

La instruire au luat parte profesioniști din domenii relevante. FOTO CJ Argeș
La instruire au luat parte profesioniști din domenii relevante. FOTO CJ Argeș

România are risc ridicat de violență sexuală și trafic de persoane: „Nu stăm bine”

Riscurile de violență sexuală și trafic de persoane în rândul copiilor și tinerilor este, potrivit ECLER, în creștere, iar proiectul ProUCare urmărește tocmai prevenirea comiterii acestor infracțiuni, precum și identificarea și raportarea rapidă a indicatorilor infracționali.

La instruirea organizată la Pitești au luat parte profesioniști din domenii relevante, în mod special reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii, serviciilor sociale sau de protecție a copilului și cadre didactice sau personal care lucrează cu tineri. 

Violența sexuală și traficul de persoane sunt din ce în ce mai prezente în societatea noastră, din păcate, iar dvs. ca profesioniști trebuie să fiți pregătiți să interveniți pentru a limita numărul acestora. Am văzut rapoartele Comisiei Europene și nu am putut să nu remarc că, din păcate, nu stăm bine. Întâlnirea de astăzi este una binevenită. Sperăm ca în urma discuțiilor să plecați de aici cu cât mai multe concluzii și soluții pe care să le aplicați în activitatea pe care o aveți”, a declarat Roxana Stoenescu, director Direcția Tineret din cadrul CJ Argeș, la începutul seminarului.

Conform datelor raportate de Comisia Europeană, România este una dintre țările cu risc ridicat de violență sexuală și trafic de persoane. 

Pentru schimbarea acestei statistici e nevoie, desigur, de implicarea autorităților.

Training pentru detectarea timpurie a potențialelor cazuri de violență sexuală. FOTO CJ Argeș
Training pentru detectarea timpurie a potențialelor cazuri de violență sexuală. FOTO CJ Argeș

Consiliul Județean Argeș, prin DGASPC și ATOP, derulează permanent activități de prevenție, împreună cu partenerii de la nivel județean, astfel încât să reducem efectele a diferite forme de cazuri sociale pe diferite paliere, de la traficul de persoane la violența în școli și în familie, dar și să intervenim pentru a proteja victimele unor astfel de cazuri”, a mai spus Roxana Stoenescu.

Proiectul ProUCare este finanțat de Care, o confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale și este coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România (organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România) cu sprijinul Care France și FONPC (Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil).

Statistică UE terifiantă: Una din 20 de femei a fost violată

Conform unui raport al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică. Violența sexuală este forma de agresiune cea mai puțin recunoscută și raportată: „Între 75% și 90% dintre cazuri nu ajung în atenția autorităților”.

Potrivit unui raport publicat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale – FRA 2014, din care fac parte 28 de state ale UE, una din trei femei a fost supusă unei violențe sexuale, violențe fizice sau ambelor și tot una din trei femei a fost victima unui comportament abuziv psihologic din partea unui partener intim. Potrivit aceluiași raport, 3,7 milioane de femei din Uniunea Europeană au fost victimele unei violențe sexuale în decurs de 12 luni , iar una din 20 de femei a fost violată.

Statisticile UE prezentate, despre violența sexuală, sunt îngrijorătoare. FOTO CJ Argeș
Statisticile UE prezentate, despre violența sexuală, sunt îngrijorătoare. FOTO CJ Argeș

Sesiunea de informare privind riscurile violenței sexuale și traficului de persoane face parte din proiectul ProUCare implementat de ECLER.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite