Sens giratoriu într-o zonă a unui drum național foarte aglomerat unde se produc zeci de accidente anual. Când va fi gata

0
Publicat:

Până în decembrie 2024, CNAIR va amenaja un sens giratoriu pe DN73 Pitești-Brașov la câțiva kilometri de Pitești, într-o zonă aglomerată în care în ultimii ani s-au produs zeci de accidente rutiere.

Sensul giratoriu va fi amenajat la cîțiva kilometri distanță de intrarea în Pitești FOTO Google Maps
Sensul giratoriu va fi amenajat la cîțiva kilometri distanță de intrarea în Pitești FOTO Google Maps

Sensul giratoriu va fi amenajat lângă o benzinărie Lukoil din comuna argeșeană Mărăcineni, la mai puțin de patru kilometri de Pitești, la intersecția DN 73 cu un drum județean,

”Obiectivul se află la ora actuală în faza de proiectare, urmând a obține și autorizația de construire, iar după finalizarea proiectării va începe procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor la sensul giratoriu din comuna Mărăcineni. Termenul estimat pentru finalizarea serviciilor de proiectare este mai - iunie 2024, necesitând actualizarea indicatorilor tehnico-economici prin Ordin de Ministru”, au precizat pentru ”Adevărul” oficiali din cadrul CNAIR.

Pentru a putea realiza acest sens giratoriu într-o zonă foarte aglomerată, CNAIR a despăgubit doi proprietari din comuna argeşeană Mărăcineni (aflată la câţiva kilometri de Piteşti), ce deţin terenuri exact pe locul unde va fi amenajat sensul giratoriu până la finalul acestui an.

Iar printre cei care au primit despăgubiri se numără şi concernul rusesc Lukoil, deoarece statul român a făcut o expropriere de 219 metri pătraţi dintr-un teren deţinut de benzinăria Lukoil din comuna Mărăcineni. Benzinăria se află chiar lângă DN 73, un drum național pe care circulă în fiecare zi zeci de mii de maşini, multe dintre ele spre uzina Dacia, spre furnizorii săi și spre Brașov. Lukoil a primit o despăgubire de 35.536 lei pentru terenul de 219 metri pătrați, iar banii au fost deja virați din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Declanşarea procedurilor de expropriere pentru viitorul sens giratoriu de la Mărăcieni a fost reglementată în 2021, printr-o Hotărâre de Guvern emisă pe data de 24 iunie 2021.

Un alt proprietar din zonă a primit o despăgubire de 12.000 lei pentru un teren în suprafață de 546 metri pătrați.

În 2019, tot pe DN73, la intersecția cu drumul ce merge spre orașul Mioveni, a fost amenajat un alt sens giratoriu, ce a fost cerut de transportatori, precum și de cetățeni, pentru a limita situațiile riscante în trafic. De multe ori, în zonă se produceau numeroase accidente, pe de o parte pentru că cei care intră sau ies din Mioveni pe drumul național forțau accesul, iar cei care circulau pe direcția Pitești-Câmpulung și invers o făceau cu viteze foarte mari. După amenajarea sensului giratoriu, numărul accidentelor rutiere s-a redus cu peste 60%.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite