Românca din conducerea unui for UEFA. Diana Pirciu de la FRF: „Sportul este o cheie către o lume mai bună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Pirciu lucrează de şase ani la FRF în funcţii de top FOTO: arhiva personală
Diana Pirciu lucrează de şase ani la FRF în funcţii de top FOTO: arhiva personală

Absolventă cum laude a unei prestigioase universităţi americane, Diana Pirciu, originară din Piteşti, face carieră în lumea fotbalului. Tânăra lucrează de şase ani la FRF în funcţii de top, iar recent a fost aleasă în conducerea primei academii a absolvenţilor de cursuri UEFA.

Românca Diana Pirciu a fost aleasă în această lună în conducerea primei academii a absolvenţilor de cursuri UEFA, alături de alţi şase absolvenţi de top din Europa. 

Originară din Piteşti şi absolventă magna cum laude a McNeese State University (Louisiana, Statele Unite ale Americii) în Comunicare şi Marketing Sportiv, cu master în Psihologie Educaţională, Diana Pirciu lucrează de 6 ani la Federaţia Română de Fotbal, unde a ocupat funcţii importante şi unde este în prezent project manager. Tânăra este deţinătoare a unui certificat UEFA de Football Management, certificat obţinut la Universitatea din Lausanne în 2018, iar în februarie 2021 va absolvi UEFA Diploma of Football and Leadership Management. 

Conducerea primei academii a absolvenţilor cursurilor UEFA include doar şapte absolvenţi, iar Diana relatează ce responsabilităţi implică noua funcţie: „Acest mandat este pentru doi ani, timp în care ne propunem să creăm programe educaţionale bazate pe nevoile participanţilor, să construim o bază de date cu experţi din toată Europa şi să creştem rata de engagement cu absolvenţii cursurilor UEFA”. 

A jucat tenis 17 ani

Pasiunea Dianei pentru sport a început la 6 ani, când a mers pentru prima dată la tenis. A jucat tenis profesionist timp de 17 ani, iar în ultimul timp a jucat de plăcere. Fotbalul a ajuns să-i devină pasiune când a studiat impactul pe care îl are asupra societăţii. „Vorbim aici despre accesul copiilor la fotbal, despre beneficiile aduse sănătăţii, spiritului de echipă, motivaţie şi corelaţia sport educaţie. Pentru mine, sportul a fost o cheie către o lume mai bună”, spune Diana Pirciu. 

Diana Pirciu la finala Europa League din 2019 FOTO: arhiva personală

diana pirciu 01 la baku

Diana a ajuns să studieze în SUA aplicând la 28 de universităţi, trecând peste patru examene de limba engleză şi participând la opt interviuri. Şi, după cum spune, nu a fost deloc uşor, dar nu a renunţat niciodată. „A fost o motivaţie personală. Experienţa educaţională din SUA m-a făcut să îmi doresc să învăţ toată viaţa, pentru a mă dezvolta în funcţie de domeniile de activitate în care activez”, mărturiseşte ea. 

Câştigătoare de premii UEFA

A început colaborarea cu Federaţia Română de Fotbal în ianuarie 2015, când a vizat o poziţie de specialist în marketing. Studiile şi experienţa din străinătate au ajutat mult în acel moment – consideră tânăra. Astfel că a intrat la FRF când se forma cu o echipă nouă pe care o carcaterizează ca fiind plină de energie: „În fiecare zi este o provocare, dar acesta este cel mai bun lucru pentru generaţia noastră. Acesta ne motivează, ne face să fim curioşi şi să găsim soluţii inovatoare”. 

Diana, alături de fotbalistul George Puşcaş şi mai mulţi voluntari FOTO: arhiva personală

Imagine indisponibilă

Piteşteanca a făcut parte din echipa de organizare pentru EURO 2016, a câştigat premii UEFA pentru programul de leadership sportiv Youth Council, iar împreună cu echipa de proiect a asigurat parcursul naţionalei de tineret la EURO U21 în 2019. 

Femeie într-o lume a bărbaţilor 

Diana Pirciu descrie cum este să lucreze, ca femeie, într-o lume dominată de bărbaţi. „Contează foarte mult cultura organizaţională în care activez. Am noroc de un mediu profesionist, care încurajează performanţa, indiferent de gen. În cadrul FRF sunt aproximativ 33% femei, şi multe dintre activităţile noastre sunt dedicate acestui public ţintă: fotbal feminin, suporteri femei, mame de fotbalisti. De asemenea, cred foarte mult în puterea şi dinamismul echipelor, astfel încât faptul că sunt femeie mereu a reprezentat un avantaj atunci când am construit împreună cu ceilalţi colegi proiecte de succes”, spune Diana. 

Ea coordonează echipa de management pentru un program de voluntariat cu peste 1.000 de oameni, face parte din echipa de strategie a FRF şi reprezintă România în Board-ul UEFA pentru educaţie. „Contează foarte mult puterea de muncă, determinarea şi diplomaţia cu care tratăm proiectele. Femeie sau bărbat, nimeni nu face performanţă fără cele menţionate. Sunt aici pentru că am avut încredere în mine şi în munca mea, am avut întotdeauna norocul să lucrez cu oameni creativi şi muncitori care m-au încurajat”, adaugă Diana.

Diana Pirciu face carieră la nivel internaţional în fotbal FOTO: arhiva personală 

diana pirciu frf uefa 01

Românca Diana Pirciu a făcut parte din echipa de organizare a tragerii la sorţi pentru Campionatul European, unde au venit fotbalişti de top. Totodată, a participat la Campionate Europene, la Cupa Mondială şi la Finala Europa League.

„Aş spune că oamenii care fac lucrurile să se întâmple m-au impresionat cel mai mult. Cum îmi place să spun, Echipa din Spatele Echipei, prin strategii, planuri de acţiuni, organizare, planuri de risc şi mai ales gestionarea, cu o fineţe ireproşabilă, a evenimentelor de succes. Pentru ca Arena Naţională să fie plină de spectatori, este nevoie de 3 luni de efort din partea unei echipe de peste 20 de oameni. Pentru ca UEFA EURO 2020 să se întâmple în Bucureşti, este nevoie de contribuţia a peste 100 de angajaţi şi 1000 de voluntari”, spune Diana Pirciu. 

Diana Pirciu alături de Răzvan Burleanu la absolvirea cursului UEFA de la Lausanne Sursa arhiva personală 

Imagine indisponibilă

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Cum arată terenul de antrenament pentru Chindia Târgovişte, realizat de Primărie în colaborare cu FRF

Portarul care a jucat şi cu Dobrin, şi cu Hagi. Pe care îl consideră mai bun

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite