Primul stadion din România cu consum zero de energie la meciuri. Tocmai au început lucrările la el

0
Publicat:

În această vară, la Pitești începe lucrările la primul stadion din România ce va avea consum de energie zero la meciuri, datorită unor panouri fotovoltaice și pompe de căldură de ultimă generație. Viitorul stadion „Nicolae Dobrin” va fi cel mai modern din țara noastră, putând găzdui inclusiv partide din cupele europene.

Stadionul ”Nicolae Dobrin” din Pitești va avea 15.200 de locuri acoperite FOTO Primăria Pitești
Stadionul ”Nicolae Dobrin” din Pitești va avea 15.200 de locuri acoperite FOTO Primăria Pitești

Arena ultramodernă va fi construită pe locul vechiului stadion „Nicolae Dobrin”, a cărui demolare a fost finalizată la începutul acestui an. Asta după ce în această săptămână a fost aprobat în ședință de Guvern memorandumul ce dă practic undă verde începerii construcției viitorului stadion „Nicolae Dobrin” din Pitești.

Contractul de execuție cu firma câștigătoare – Erbașu Construcții – va fi semnat în perioada următoare, tot atunci urmând a începe și organizarea de șantier.

„Proiectul viitorului stadion este unul extrem de important, inclusiv pentru economia Piteștiului. Este cel mai mare proiect ce se va realiza în Pitești cu fonduri nerambursabile, aproape 100 de milioane de euro. Avem cofinanțare foarte mică, de 1,7%. Nu a fost deloc ușor, dar am reușit și sunt foarte fericit. După aprobarea memorandumului vom semna în perioada următoare contractul cu firma ce a câștigat licitația. În vara acestui an vor începe lucrările efective la viitorul stadion, termenul de execuție fiind de maximum 26 de luni”, a declarat pentru ”Adevărul” Cristian Gentea, primarul Piteștiului.

Practic, noul stadion din Pitești va fi gata până în toamna anului 2026.

Viitorul stadion, cel mai modern din România, va purta tot numele „Nicolae Dobrin” și va fi în fapt un complex sportiv de ultimă generație, cu 15.200 de locuri, dintre care 255 vor fi pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora.

Viitoarea arenă de la Pitești va avea și 232 locuri pentru jurnaliști și va fi certificată UEFA 4, fiind eligibilă pentru a găzdui competiții fotbalistice internaționale la cel mai înalt nivel, inclusiv partide de Liga Campionilor sau Europa League. Toate tribunele viitorului stadion de la Pitești vor fi acoperite.

Lucrările la noul stadion vor începe în această vară FOTO Primăria Pitești
Lucrările la noul stadion vor începe în această vară FOTO Primăria Pitești

Mai trebuie spus că aproape o treime din energia necesară funcționării viitorului stadion din Pitești va fi asigurată din surse regenerabile, urmând a avea sute de panouri fotovoltaice. La costurile reduse de întreținere vor contribui și pompele de căldură de ultimă generație cu propan. Datorită numeroaselor panouri fotovoltaice și pompelor de căldură, consumul de energie va fi zero în zilele în care se vor disputa meciuri.

Parcarea stadionului va avea aproximativ 500 de locuri, dintre care 20 vor fi doar pentru mașini electrice.

O atenție specială va fi acordată spațiilor verzi. Din suprafața totală a complexului sportiv, peste 60% va fi reprezentată de spațiile verzi. În cadrul viitorului complex sportiv va fi amenajat și Centrul de copii și juniori al FC Argeș, cu 10 vestiare în total.

Pe vechiul stadion au fost învinse Real Madrid, Sevilla și Valencia

Inaugurat în 1964, vechiul stadion din Pitești a purtat rând pe rând numele „1 Mai” şi „Municipal”, iar din 2003, prin hotărâre a Consiliului Local, a primit numele lui Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile din România, declarat de trei ori cel mai bun fotbalist al anului, fotbalist pe care marele Santiago Bernabeu a vrut în 1972 să îl transfere la Real Madrid pentru două milioane de dolari, o sumă colosală pentru acele vremuri.

Vechiul stadion din Pitești a fost demolat FOTO Denis Grigorescu
Vechiul stadion din Pitești a fost demolat FOTO Denis Grigorescu

De-a lungul anilor, pe vechiul stadion din Pitești au fost învinse de către FC Argeș echipe celebre precum Real Madrid, Valencia și Sevilla. De altfel, FC Argeș este singura echipă din România ce a reușit vreodată să îi elimine pe spaniolii de la Sevilla, de șapte ori – record!- câștigători ai Europa League. Memorabila eliminare a echipei Sevilla a fost în toamna anului 1966, în primul tur al Cupei Orașelor Târguri, devenită ulterior Cupa UEFA și din 2010 Europa League.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite