Stadionul lui Nicolae Dobrin, unde Spania a plâns, va fi demolat. Gâscanul a îngenuncheat echipe ca Real Madrid, Sevilla și Valencia VIDEO

0
Publicat:

În această lună va începe demolarea stadionului Nicolae Dobrin din Pitești, locul unde Nicolae Dobrin a jucat fotbal de neuitat și unde echipe mari din Spania, precum Real Madrid, Sevilla și Valencia, au pierdut.

Demolarea stadionului Nicolae Dobrin va dura șase luni FOTO Primăria Pitești
Demolarea stadionului Nicolae Dobrin va dura șase luni FOTO Primăria Pitești

Stadionul a fost inaugurat în 1964, iar în locul său va fi ridicat un nou stadion cu 15.200 de locuri acoperite în întregime și care va fi la standarde de top UEFA, putând găzdui inclusiv meciuri internaționale. Lucrările la acest nou stadion vor începe în vara anului viitor.

„În perioada următoare va începe demolarea vechiului stadion Nicolae Dobrin. Marți, 12 septembrie 2023, reprezentanții Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului au semnat contractul privind demolarea stadionului, în vederea realizării, pe același amplasament, a noului stadion Nicolae Dobrin. Valoarea contractului se ridică la 4,5 milioane lei, iar durata execuției contractului de demolare este de șase luni de la primirea ordinului de începere a lucrărilor”, precizează reprezentanții Primăriei Pitești.

FC Argeș este singura echipă din România a reuşit să învingă trei mari cluburi din Spania, toate victoriile fiind pe stadionul din Pitești a cărui demolare va începe în această lună.

În perioada 1966-1978, echipa FC Argeş, avându-l în prim-plan pe inegalabilul Dobrin, a reuşit mai multe victorii memorabile în cupele europene. Iar trei dintre acestea au fost cu echipe de top din Spania. 

În urmă cu 57 de ani, în toamna lui 1966, Dinamo Piteşti, devenită ulterior FC Argeş, elimina în cupele europene celebra echipă FC Sevilla, ajunsă acum cea mai titrată formaţie din istoria Europa League, cu șapte trofee câştigate. FC Argeș a învins cu 2-0 la Pitești, iar meciul de la Sevilla s-a încheiat 2-2.

Stadionul pe care a fost umilit marele Kempes

În sezonul 1972-1973 al Cupei Campionilor Europeni, FC Argeş a fost la un pas de a elimina celebra echipă Real Madrid. Echipa din Piteşti îl avea pe marele Dobrin la apogeul carierei. În meciul tur de la Pitești, pe 25 octombrie 1972, Dobrin a jucat extraordinar şi i-a uluit pe spanioli cu driblingurile şi pasele sale.

Marele Dobrin a făcut multe meciuri memorabile pe stadionul din Pitești FOTO arhiva Adevărul
Marele Dobrin a făcut multe meciuri memorabile pe stadionul din Pitești FOTO arhiva Adevărul

Şi tot Dobrin a deschis scorul din penalty în minutul 24. Anzarda a egalat pentru Real în minutul 41. A doua repriză a fost clar dominată de piteşteni, care au înscris pentru 2-1 prin Prepurgel în minutul 62. FC Argeş a avut ulterior mai multe ocazii clare de a înscrie, însă portarul Garcia Remon şi neşansa au făcut ca Real Madrid să nu plece bătută clar de la Piteşti.

În returul de pe Santiago Bernabeu, Real Madrid s-a impus cu 3-1 după un meci teribil de greu, golul calificării spaniolilor fiind înscris în minutul 87.

A treia victorie a FC Argeş în duelurile cu marile echipe din Spania a fost cu Valencia. Pe 18 octombrie 1978, FC Argeş întâlnea pe titrata Valencia în turul doi al Cupei UEFA. Iar echipa spaniolă îl avea ca superstar pe proaspătul campion mondial argentinian Mario Kempes. Un duel dezechilibrat la prima vedere. La Piteşti însă, FC Argeş a răsturnat calculele hârtiei graţie geniului lui Dobrin, învingând cu 2-1. Iar Dobrin l-a umilit pe Kempes cu driblingurile sale.

În retur, Valencia a câştigat cu 5-2 şi s-a calificat mai departe, însă amintirea meciului memorabil făcut în tur de Dobrin a rămas în memoria tuturor. Inclusiv a argentinianului Kempes.

Inaugurarea stadionului ce va fi demolat a fost pe 2 mai 1964, cu un meci amical disputat între Dinamo Pitești și Spartak Sofia, scor 3-0 pentru alb-violeți. 

După 1989, numele stadionului din Pitești a fost schimbat din „1 Mai” în Stadionul Municipal. Asta până când Consiliul Local Pitești a aprobat ca arena din Trivale să primească numele celui care a făcut mare acest club: inegalabilul „Prinț din Trivale“, alintat „Gâscanul“ - fotbalistul Nicolae Dobrin. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite