Dinamo-FC Argeș, mărire și decădere în fotbal. De la cel mai frumos meci din istoria campionatului, la partide de baraj pentru Liga 1

0
Publicat:

Acum aproape 43 de ani, pe 24 iunie 1979, în ultima etapă a campionatului, Dinamo și FC Argeș jucau la București un meci senzațional pentru titlu. Acum, cele două echipe se bat pentru menținere/promovare în Liga 1.

Dobrin a făcut un meci memorabil în 1979 FOTO arhiva Adevărul
Dobrin a făcut un meci memorabil în 1979 FOTO arhiva Adevărul

Luni, 29 mai 2023, de la ora 20, pe Arena Națională din Capitală, Dinamo și FC Argeș vor juca manșa tur a barajului de menținere/promovare în Liga 1. Interesul pentru meci este foarte mare, peste 20.000 de bilete fiind vândute până acum. Returul va fi sâmbătă, 3 iunie 2023, de la ora 21, la Pitești. O situație nedorită pentru două echipe cu mare tradiție în campionatul României, care pe vremuri erau constant în fruntea clasamentului, și nu la coada lui.

În urmă cu peste patru decenii, cele două echipe au disputat, tot la București, cel mai frumos meci din istoria campionatului României.

Dinamo avea nevoie de o victorie, în timp ce FC Argeș devenea campioană şi cu un egal. A urmat un meci legendar.

Avantajul terenului propriu (și al susţinerii Ministerului de Interne) păreau două mari atuuri pentru ca Dinamo să devină campioană națională. În minutul 6, Dragnea a deschis scorul pentru Dinamo și se părea că gazdele se vor impune. Numai că în minutul 11, după o cursă extraordinară pe contraatac, Dobrin a driblat mai mulți adversari și i-a pasat lui Radu II, care a egalat. În minutul 24, acelaşi Radu II a marcat şi FC Argeş a preluat conducerea cu 2-1. În a doua repriză, în minutul 69, după o altă fază memorabilă creată de Dobrin,  Doru Nicolae a dus scorul la 3-1 pentru FC Argeș.

Meciul părea jucat. Însă în minutul 76, arbitrul Otto Anderco a făcut bucureștenilor un penalty, transformat de Dudu Georgescu. Meciul se îndrepta către final, dar în minutul 89 Dudu Georgescu a egalat pentru Dinamo. Partida a continuat şi erau destule voci care spuneau că partida s-ar fi prelungit până ar fi câştigat Dinamo. Numai că în ultimul minut, mingea a ajuns la marginea careului de 16 metri al lui Dinamo, iar Dobrin a prins un şut formidabil lângă bară, iar FC Argeş a câştigat cu 4-3, devenind pentru a doua oară campioană, după titlul obţinut în 1972.

Radu II: „A fost ceva fantastic în 1979”

Fostul mare fotbalist Radu II, cel care în acea partidă de neuitat a înscris două goluri şi în acelaşi sezon a fost golgheterul campionatului (cu 22 reuşite), a povestit pentru „Adevărul“ cele mai frumoase amintiri de atunci.

Radu II, unul dintre golgheterii de top ai României FOTO Universul Argeșean
Radu II, unul dintre golgheterii de top ai României FOTO Universul Argeșean

„Am trăit niște sentimente extraordinare atunci, în iunie 1979, după ce meciul s-a încheiat. A fost ceva fantastic, cu atât mai mult cu cât am învins la București, eu am marcat două goluri, în condițiile în care foarte mulți ne considerau victime sigure. FC Argeș avea pe atunci o echipă foarte bună și unită. Dobrin a făcut una dintre cele mai bune partide ale carierei sale. Îmi aduc aminte că atunci când ne-am întors la Pitești, mii de suporteri ne așteptau în centrul orașului și ne-au aplaudat minute în șir. Fiecare jucător a primit de la federație o primă de 2.600 lei. Însă bucuria victoriei a fost cea mai importantă, mai presus de orice. M-aș bucura și acum, chiar dacă FC Argeș este departe de echipa de pe vremuri, ca Piteștiul să fie din nou triumfător”, spune Radu II. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite