Primarul care a refuzat să mărească salariile: „Nu putem să condamnăm la stagnare dezvoltarea comunei pentru că trebuie să ne luăm salariile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Baciu este primar în comuna Corbi din 2012 FOTO: Primăria Corbi
Virgil Baciu este primar în comuna Corbi din 2012 FOTO: Primăria Corbi

Deşi majoritatea salariilor angajaţilor bugetari au crescut semnificativ de la începutul acestui an, Virgil Baciu, primarul comunei argeşene Corbi, a refuzat să mărească salariile angajaţilor din aparatul propriu al Primăriei, luând decizia, de comun acord cu consilierii locali, ca banii pentru măriri salariale să fie folosiţi în schimb pentru investiţii în comună.

După cum ne-a declarat primarul Virgil Baciu, „Ideea de a nu mări salariile a venit din nevoie, din lipsa banilor. În 2017, aveam un buget pentru salariile din Primăria Corbi de aproximativ 900.000 lei, iar în 2018 bugetul a fost de 1,9 milioane lei, s-a dublat. Am văzut însă că bugetul nostru pentru dezvoltare s-a diminuat spre aproape deloc. Dacă mai operam şi creşterea salarială pe 2019, ne transformam în cei care stăm să luăm taxe şi impozite şi să ne dăm salarii, altceva nu mai aveam ce face. Mărirea salarială ar fi fost undeva la 17-20%, asta însemna undeva la 400.000 lei. Pentru un buget precum cel al comunei Corbi e mult. Noi când avem 4-500.000 lei ne gândim să mai asfaltăm un kilometru de drum”.

Salariile la Primăria Corbi sunt bune, ar fi păcat să ne văităm”

Cum au reacţionat colegii din Primărie? „Au fost de acord. Le-am explicat că devine jenant să stăm în Primărie şi să încasăm taxe şi impozite. Legat de diferenţa de 400.000 lei sunt mai multe opţiuni legat de direcţia în care ar putea fi redirecţionată pentru investiţii. În primul rând, avem un proiect cu fonduri europene pentru înfiinţare canalizare şi modernizare reţea alimentare cu apă în Corbi şi Jgheaburi, unde noi trebuie să venim cu cofinanţarea de 2 milioane lei. Dacă nu avem cofinanţare blocăm proiectul. Mai este şi un proiect de a asfalta o porţiune de drum. Avem prea multe nevoi şi nu ar fi fost normal să mărim salariile. Nu putem să condamnăm la stagnare dezvoltarea comunei pentru că trebuie să ne luăm salariile. Salariile în Primăria Corbi sunt bune, ar fi păcat să ne văităm”, mai spune Virgil Baciu.

Virgil Baciu este acelaşi primar care în 2017 a publicat pe Facebook salariile angajaţilor şi tot el a postat pe Facebook anul trecut poze cu gospodăriile neîngrijite.

În martie 2018, Virgil Baciu a publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Corbi, sub titlul „Lista ruşinii”, fotografii şi adrese a zeci de gospodării neîngrijite din comună. Decizia a avut impact, mulţi dintre cei vizaţi în postare făcându-şi ulterior curăţenie în gospodării.

În octombrie 2017, primarul de la Corbi a publicat pe pagina de Facebook a Primăriei salariile tuturor celor 25 de angajaţi, precum şi a celor 13 consilieri locali.

Şi tot la Corbi, Primăria recompensează elevii silitori mai bine decât statul, iar naşterea unui copil în comună este răsplătită cu 1.000 de lei.

Virgil Baciu (independent) este primar din 2012 la Corbi, fiind la al doilea mandat.

Comuna Corbi are o creştere economică spectaculoasă, iar de cinci ani rata natalităţii este într-o uşoară creştere. Tot la Corbi vin zeci de mii de turişti anual, atraşi de peisajele superbe de aici şi de celebra biserică rupestră Corbii de Piatră.

Corbi este comuna cu cele mai multe oi din judeţ şi în topul localităţilor cu cele mai multe oi din ţară – nu mai puţin de 32.000 (şi 400 de oieri) – un fel de „mini-Australie“ din acest punct de vedere.

Tot la Corbi funcţionează o firmă cu zeci de angajaţi unde se produc tricotaje şi broderii pentru firme celebre precum Valentino, Benetton, Prada, Luisa Spagnoli şi Max Mara.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite