Prefectul de Argeş ia în calcul închiderea localităţilor din nordul judeţului, unde romii nici nu vor s-audă de izolare: „Voi dispune cele mai dure măsuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Prefectul judeţului Argeş, Emanuel Soare, ia în calcul măsuri dure pentru zona de nord a judeţului, acolo unde autorităţile abia fac faţă romilor care nu respectă izolarea la domiciliu.

Prefectul se arată îngrijorat de evoluţia epidemiei şi, în mod special, de ceea ce se întâmplă în nordul judeţului Argeş, acolo unde problemele legate de nerespectarea obligaţiei izolării a domiciliu au escaladat după ce un grup de romi din Pojorâta - comuna Lereşti - recent revenit din străinătate, a băgat spaima în autorităţi.

Probleme sunt însă nu doar la Lereşti. În comuna Mihăeşti, un bărbat şi o femeie de etnie romă, întorşi din Austria şi plasaţi în izolare la domiciliu, au plecat din localitate. Au fost găsiţi la cumpărături, la 25 de kilometri de casă.

În altă comunitate de romi, localnicii s-au adunat la o nuntă, au fost amendaţi de jandarmi şi poliţişti, iar după plecarea forţelor de intervenţie şi-au reluat petrecerea. A fost nevoie de o a doua intervenţie pentru dispersarea grupului. Iar exemplele pot continua. 

"Din investigaţiile realizate, precum şi în urma analizei măsurilor impuse în zonă, constat că unele dintre regulile care au fost deseori prezentate în spaţiul public, inclusiv de către Instituţia Prefectului, nu sunt respectate.

Atenţionez asupra faptului că, în funcţie de evoluţia cazurilor suspecte şi pozitive din zona Câmpulung, voi dispune cele mai dure măsuri care se impun în vederea prevenirii răspândirii COVID 19",  spune prefectul.

Emanuel Soare anunţă măsuri dure pentru nordul judeţului dacă problemele nu se vor rezolva.

"Vom închide localităţile, vom permanentiza prezenţa poliţiei, jandarmeriei şi a armatei, vom introduce obligativitatea purtării măştilor de protecţie pentru fiecare cetăţean şi vom aplica amenzile maxime prevăzute de lege, dacă se va impune.

Reamintesc faptul că autorităţile locale trebuie să îşi facă datoria, prin intermediul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, trebuie să verifice permanent modul în care cetăţenii respectă regulile privind izolarea, circulaţia prin localitate, adunările publice sau private, inclusiv cele de cult. De asemenea, poliţia locală şi poliţia naţională trebuie să fie prezente permanent pe stradă, să patruleze în zonele cu persoane izolate la domiciliu, să se asigure că sunt respectate regulile.

Din păcate, tocmai în zona amintită se pare că aceste reguli nu sunt respectate, motiv pentru care virusul are o răspândire mai mare decât în mod normal.

Managerii spitalelor din zonă au responsabilitatea de a-şi informa personalul medical cu privire la regulile şi procedurile care trebuie respectate în abordarea relaţiei cu fiecare pacient care vine la spital. Au obligaţia sa verifice purtarea echipamentelor de protecţie de către personalul medical, să asigure licitaţiile necesare pentru procurarea de echipamente şi medicamente necesare.

Reamintesc faptul că, în conformitate cu atribuţiile şi responsabilităţile Instituţiei Prefectului în situaţiile de urgenţă, vom respecta cu stricteţe măsurile ce se impun şi nu vom tolera nicio abatere de la acestea", ma mai spus Emanue Soare.

Citeşte şi: Cercetări penale în cazul romilor trimişi în izolare într-un sat din Argeş care au agresat echipele venite să verifice dacă respectă măsura 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite