Salvamont România, printre cei mai buni salvatori din Europa, la Dolomiți Rescue Race
0Așezarea montană Pieve di Cadore din Dolomiți, Italia, a fost la început de octombrie gazda cursei Dolomiți Rescue Race, unul dintre cele mai dificile competiții de profil din Europa.
La prestigiosul concurs cu profil de salvare montană, desfășurat la început de octombrie, s-au înscris 60 de echipe formate din salvatori montani proveniți din statele europene, în care există servicii de salvare montană.
Concursul, care a inclus echipe de câte patru salvatori montani, a avut o lungime de 17 km cu diferență de nivel în urcare de aproape 1.300 m.
Toate echipele înscrise la Dolomiți Rescue Race din Italia s-au aliniat la start pentru a-și demonstra abilitățile tehnice și capacitățile fizice, puse mereu la încercare în timpul acțiunilor de salvare montană.
„Salvamont România au fost prezent și în acest an cu două echipe românești, respectiv Dacia și Carpathia, și una mixtă, româno-italiană, Amicitzia. Membrii acestora au fost selectați la nivel național din rândul serviciilor de salvare montană Zărnești, Brașov, Hunedoara, Sibiu, Prahova, Dâmbovița și Cluj”, a precizat Geo Badea, salvator montan la Salvamont Dâmbovița.
Startul s-a dat în bloc de pe Valea Otten, de unde s-a urcat prin pădure până la baza unei creste tehnice, care a fost parcursă cu echipament de alpinism.
De aici s-a continuat până la poalele Muntelui Atelao, unde pe o porțiune de abrupt salvatorii montani au trebuit să coboare în rapel.
Traseul de concurs și-a continuat cursul descendent până la intrarea în localitatea Pieve di Cadore, unde a trebuit să fie echipată targa de salvare cu care echipa a alergat 2 kilometri până la finish.
„Sute de oameni au aclamat, atât pe traseu, cât și la sosire, efortul salvatorilor montani veniți din mai multe țări europene. Echipele românești au terminat cursa pe locuri onorabile, în prima parte a clasamentului, respectiv locul 7 echipa Dacia, locul 10 echipa Amicitzia și locul 23 Carpathia. Podiumul a fost ocupat de Cehia, Italia și Slovenia. Dumincă și luni, după concurs, salvatorii români și au continuat activitatea montană alături de colegii italieni, participând la o simulare de salvare din abrupt în zona Monte Pavione și la o tură alpină pe pe muntele Sass de Mură (2540m)”, a mai spus Geo Badea.
Delegația României la acest concurs a reprezentat imaginea fiecărui salvator montan din țară, cel care veghează în permanență la siguranța turistului pe munte.