Olimpică de aur la română și religie. Tânăra vrea să rămână în țară și să devină profesor: „Doresc să produc o schimbare acolo unde este posibil”

0
Publicat:

Alexandra Niculae, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Ion Mihalache” Topoloveni , a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească. Argeșeanca, în vârstă de 17 ani, a luat nota maximă.

Pentru Alexandra Niculae literatura este un mod de viață Foto: Arhivă personală
Pentru Alexandra Niculae literatura este un mod de viață Foto: Arhivă personală

La Oradea, în perioada 3-7 mai 2023, s-a desfășurat olimpiada interdisciplinară de limba și literatura română și religie, care s-a adresat elevilor din clasele IX-XII.

Alexandra Niculae, o tânără din orașul Topoloveni, s-a întors acasă cu premiul I, după ce anul trecut obținuse, la aceeași competiție, premiul special. „Nota maximă a însemnat un efort continuu, dar și multă pasiune pentru temele pe care le abordez. Întotdeauna am știut că această olimpiadă atinge subiectele profunde prin natura ei și acordă libertate de exprimare totală, nemărginită, astfel încât truda, care s-a extins pe parcursul mai multor ani, nu mi s-a mai părut atât de dificilă”, ne-a precizat Alexandra.

În afară de Alexandra Niculae, la Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească s-a mai remarcat un argeșean. Andrei Ștefan Cazacu, elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, a obținut, de asemenea, premiul I.

A fost o competiție unde cei mai talentați elevi de la română și religie s-au întâlnit pentru o confruntare de idei pe baza textului literar, dar și pentru devoltarea propriei identități spirituale.

Tânăra își dorește să publice un volum de poezie și proză scurtă

Într-o perioadă în care tinerii parcă nu mai vor să citească, Alexandra Niculae consideră că literatura este pentru ea un mod de viață și o experiență constantă. Fata susține că frumusețea lecturii poate fi descoperită dacă ții în mână cartea corespunzătoare.

Literatura este pentru mine o cale de autocunoaștere și de dezvoltare, plăcerea de a citi venind din nevoia constantă de a descoperi noi orizonturi, dar și de a-mi cultiva sensibilitatea. Încă din copilărie, cititul a reprezentat posibilitatea de a "vedea"  locuri noi, cele mai importante în "călătoria" mea fiind cărțile alese cu grijă. Odată cunoscută cartea potrivită, cea care să deschidă drumul, cititul devine plăcut. Pentru mine, "Matilda" lui Roald Dahl a fost un început bun, iar, mai târziu, când am ajuns la cărțile clasice, "Mândrie și prejudecată" a lui Jane Austen mi-a adus o nouă perspectivă. Tinerii pot descoperi frumusețea lecturii atunci când țin în mână cartea corespunzătoare”, susține eleva.

Pe lângă pasiunea pentru citit, tânăra iubește și să scrie. Vrea să publice, în viitorul apropiat, un volum de poezie și proză scurtă. Debutul literar l-a făcut în revista franceză "Lettres Capitales", unde a publicat mai multe poezii.

Vrea să devină profesor

Alexandra își dorește să ajungă profesor, dar și scriitor, iar pentru acest lucru se pregătește de când se știe. 

Cariera de profesor ar fi onorantă pentru mine, tocmai prin impactul, prin influența dascălilor asupra elevilor săi, prin rolul pe care îl au în formarea lor, educația pentru care pledează  profesorii fiind, consider eu, o cauză nobilă. Având lângă mine dascăli care m-au influențat extraordinar, fără de care nu aș mai fi avut același parcurs, nu pot decât să le mulțumesc fiindcă mă inspiră să cred în mod deplin în frumusețea profesiei”, mai spune eleva de la Liceul Teoretic „Ion Mihalache” Topoloveni.

Tânăra vrea să profeseze în România Foto: Arhivă personală
Tânăra vrea să profeseze în România Foto: Arhivă personală

Tânăra eminentă a mărturisit că după finalizarea studiilor universitare își dorește să profeseze în România.

Mi-aș dori să urmez Facultatea de Drept sau cea de Litere la Universitatea din București, nu am luat încă o decizie finală, iar când o să o fac, sper să o aleg pe cea care să mă descrie cel mai bine. Aș vrea să fac un master în străinătate, dar nu aș pleca permanent. Îmi doresc să rămân în țară și să încerc să produc o schimbare acolo unde este posibil”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite