Nereguli la încă un azil: un bătrân locuia în hol pe o canapea. „Pe banii noștri, murim de foame”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe nereguli cu fost constatate la un centru privat pentru persoane vârstnice din Argeș. La demisol au fost găsite trei persoane, deși administratorii spuneau că nu stă nimeni acolo. O altă persoană locuia în hol pe o canapea.

Nereguli la un azil din Pitești Foto: arhivă Adevărul
Nereguli la un azil din Pitești Foto: arhivă Adevărul

Echipa mixtă de control a desfășurat, în data de 9 august 2023, o nouă acțiune de verificare la un centru pentru vârstnici din municipiul Pitești. S-a descoperit că un angajat lucra „la negru”, că nu au fost duse la îndeplinire măsurile dispuse la primul control și că personalul nu a fost instruit. Au fost acordate amenzi în valoare de 28.500 de lei.

În cele din urmă, IPJ Argeș a deschis un dosar penal în care se fac cercetări pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Deși erau înscriși la un medic primar geriatrie gerontologie, patru dintre beneficiari nu au mai fost monitorizați din 2022.

Controlul s-a desfășurat ca urmare a solicitării Agenției Județene pentru Plăti și Inspecție Socială (AJPIS) Olt, după ce mai multe persoane de la un centru din Olt, care aparține acelorași persoane, au fost relocate la cel din cartierul piteștean Găvana.

În ceea ce privește condițiile de cazare nu s-a văitat nimeni, ba chiar au spus că sunt în regulă și că sunt foarte mulțumiți de asta. Au fost persoane care s-au declarat mulțumite, per total. Alții au subliniat faptul că mâncarea este bună calitativ, dar insuficientă. Au fost persoane care au declarat că li s-au luat telefoanele și nu pot ține legătura cu aparținătorii decât prin intermediul administratorului”, a precizat Radu Perianu, prefectul județului Argeș.

Oamenii s-au plâns reprezentanților comisiei de control că mâncarea este insuficientă.

Aveam 60 de kg când m-au internat aici. Acum nu am 50 de kg. Păi cu ce? Cu mâncarea asta: trei linguri de ciorbă cu trei felii de pâine? E ceva strigător la cer! Pe banii noștri murim de foame. Mâncarea foarte bună, dar foarte puțină!”, spunea unul dintre beneficiari.

 Reprezentanții centrului au încercat să ascundă că sunt beneficiari la demisol

La demisolul clădirii erau cazați trei beneficiari despre existența cărora nu li s-a spus de la început celor din echipa de control.

Când inspectorii AJPIS au verificat toată clădirea au întrebat dacă la demisol e cineva și li s-a spus că nu e nimeni. S-au dus și au găsit trei persoane cazate la acest demisol. Surprinzător a fost faptul că au ascuns acest lucru pentru că respectiva cameră era civilizată, iar persoanele dinăuntru nu s-au văitat nicio secundă de faptul că nu ar avea condiții de locuit proprii. Deci, nu era improprie camera respectivă”, a precizat prefectul județului Argeș.

Centrul din Pitești are 44 de locuri, dar au fost găsite 45 de persoane. Un bărbat locuia în holul centrului, pe o canapea extensibilă.

Au fost găsiți cu mâncarea pe foc, într-un spațiu necorepunzător

Controlul a continuat și în data de 10 august când inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș i-au surprins pe angajați în timp ce găteau într-un spațiu necorespunzător. Activitatea bucătăriei a fost suspendată. 

DSP-ul i-a găsit gătind acolo, deși cei care administrează au afirmat că au contract cu o firmă de catering și că doar micul dejun este preparat la acest centru. I-au găsit cu oalele de ciorbă, de piure, pe foc, într-un spațiu total impropriu”, a mai spus prefectul Radu Perianu.

În urma primului control desfășurat la acest centru pentru vârstnici, în luna iulie, au fost acordate amenzi în valoare totală de 55.000 de lei.

Radu Perianu, prefectul județului Argeș, face apel la cetățeni de a sesiza neregulile din centre: „Eu am solicitat tuturor oamenilor care constată existența unor abuzuri sau a unor lucruri care nu sunt în regulă referitor la cazarea sau hrana acestor persoane din centre să ne anunțe și noi facem control”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite