Italianul condamnat că spăla banii Camorrei în România, un nou proces. Nicola Inquieto va fi judecat pentru ucidere din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicola Inquieto a fost arestat în aprilie 2018 la Piteşti FOTO: Denis Grigorescu
Nicola Inquieto a fost arestat în aprilie 2018 la Piteşti FOTO: Denis Grigorescu

Nicola Inquieto, afaceristul italian condamnat definitiv anul trecut la 14 ani de închisoare pentru că spăla banii Camorrei în Argeş, va fi judecat într-un nou proces. De această dată, italianul va fi judecat pentru ucidere din culpă deoarece un tânăr a murit acum şase ani pe şantierul unde Inquieto îşi ridica un bloc.

De abia după aproape patru ani de la trimiterea în judecată în 2018 pentru ucidere din culpă a lui Nicola Inquieto, magistraţii de la Judecătoria Piteşti au decis în luna mai a.c. că procesul poate începe. Şi, după cum au precizat surse judiciare pentru ”Adevărul”, primul termen al procesului a fost stabilit pentru 28 septembrie a.c. Însă cum Nicola Inquieto este în arest în Italia din 2018, acesta va fi audiat prin videoconferinţă.

Arestat la Piteşti în aprilie 2018 şi acuzat că spăla banii Camorrei prin intermediul firmelor pe care le avea în judeţul Argeş, Nicola Inquieto a fost condamnat definitiv pe 8 februarie 2021 la 14 ani de închisoare de către Curtea de Apel din Napoli. Omul de afaceri italian a fost condamnat anul trecut pentru spălare de bani şi asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot.

În noul dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti l-au trimis în judecată pe Nicola Inquieto pentru ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Este vorba de un dosar al decesului unui angajat în vârstă de doar 24 de ani al italianului, petrecut în vara lui 2016 pe un şantier din cartierul Găvana din Piteşti, unde omul de afaceri îşi făcuse un imperiu imobiliar şi ridica un nou bloc. Tânărul a căzut de la mare înălţime de pe o macara şi a murit pe loc. Alături de Nicola Inquieto au fost trimişi în judecată şi şeful de şantier, Nicolae Diaconu, şi Daniela Construcţii, compania deţinută de către italian.

Conform rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, Daniela Construcţii, firma deţinută de către Nicola Inquieto, a dispus utilizarea macaralei-turn la şantierul de construcţii din cartierul Găvana din Piteşti, utilaj pentru care era absolut necesară admiterea funcţionării de către un responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor (RSVTI), cu toate că ”societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi, acceptând utilizarea şi repararea ocazională a acesteia de către personal neinstruit, fapt ce a determinat escaladarea macaralei, pe 17 august 2016, de către Marius Vasile, în vederea reaşezării cablului de tracţiune pe rola R3, şi a dus la căderea acestuia de la înălţime, provocându-i decesul”.

Tot procurorii mai spun în rechizitoriu şi că şeful de şantier Nicolae Diaconu, responsabil cu instruirea personalului din subordine cu privire la protecţia muncii şi cu verificarea stării utilajelor, a fost de acord ca macaraua să fie folosită, cu toate că firma pentru care lucra nu avea responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor.

În ziua tragicului accident, Nicolae Diaconu fusese desemnat să conducă şi să îndrume activitatea lucrătorilor de pe şantierul unde se construia un bloc cu şase etaje.

Cum a murit tânărul

Procurorii au detaliat în rechizitoriu şi cum s-a produs accidentul de muncă din data de 17 august 2016. Pentru ridicarea şi coborârea materialelor la diferite etaje se folosea o macara-turn montată în incinta şantierului din Găvana. Pe 17 august 2016, manevrarea macaralei de la sol cu ajutorul telecomenzii pentru coborârea la sol a panourilor metalice a fost făcută chiar de către Marius Vasile. La un moment dat, cablul de tracţiune al macaralei a sărit de pe utilaj, iar Marius Vasile, deşi nu avea instruirea necesară, a urcat pe macara pentru a pune cablul la loc, iar după mai puţin de un minut a fost văzut căzând de la 15 metri şi lovindu-se de placa de beton de la baza macaralei. Impactul de la înălţime i-a fost fatal tânărului de doar 24 de ani din judeţul Dâmboviţa, care a murit sub privirile îngrozite ale tatălui şi fratelui său, şi ei muncitori pe şantierul lui Nicola Inquieto.

La scurt timp după momentul producerii teribilului accident de muncă, când poliţiştii şi reprezentanţii ITM Argeş au sosit la faţa locului, reprezentanţii firmei Daniela Construcţii au declarat că macaraua nu funcţiona, încercând să îl scoată vinovat pe tânărul decedat. Expertiza făcută ulterior şi declaraţiile mai multor i-au contrazis: macaraua funcţiona.

Şi tot în raportul de expertiză judiciară se precizează clar că şeful de şantier trebuia să fie obligatoriu pe şantier, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu o decizie dată de Nicola Inquieto cu mai multe luni înainte de accident. Numai că Nicolae Diaconu era plecat în concediu la mare, deşi era obligat să asigure supravegherea macaralei.

Macara fără autorizaţie

Tot în rechizitoriu se precizează clar că, în primăvara lui 2013, firma Daniela Construcţii a încheiat un contract de prestări servicii cu CNCIR (Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune) pentru lucrări de verificări tehnice, inclusiv pentru macaraua-turn. Şi, conform procesului-verbal de verificare tehnică, persoana juridică autorizată pentru verificări tehnice ale macaralei era obligată să întocmească şi să transmită la ISCIR un raport tehnic pentru acceptare, aspecte pe care, după cum spun procurorii, ”«Daniela Construcţii» şi reprezentanţii săi nu le-au respectat, nefăcând dovada întocmirii documentaţiei necesare în vederea autorizării macaralei”. Cu alte cuvinte, macaraua de pe care a căzut tânărul angajat funcţiona fără autorizaţie.

Familia victimei s-a constituit parte civilă în acest dosar, cuantumul despăgubirilor pe care le vor cere urmând a fi precizat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piteşti.

Cum şi-a ridicat italianul imperiul imobiliar

Nicola Inquieto a venit în ţara noastră acum 18 ani, în 2004, şi a construit un real imperiu imobiliar, cu sute de apartamente şi terenuri la Piteşti şi în împrejurmiri, deţinând şi cel mai modern centru spa din judeţul Argeş. Conform procurorilor italieni, Nicola Inquieto aparţinea clanului mafiot Casalese şi, în particular, facţiunii lui Michele Zagara.

inquieto 01 vila

Printre cei care l-au turnat pe Inquieto s-a numărat mai mulţi membri ai Camorrei, în frunte cu Antonio Iovine, unul dintre cei mai periculoşi lideri ai Camorrei şi unul dintre liderii clanului Casalese. Supranumit "o' ninno" - "puştiul" în dialectul napolitan - pentru aspectul său tineresc, Iovine a crescut printre în organizaţie pentru a deveni, în cele din urmă, "ministrul economiei" Camorra, supervizând reinvestirea în activităţi legale a miliarde de euro provenite din activităţi criminale.

Aflat în arest într-o locaţie secretă, după 16 ani în care a fost ascuns, Iovine a dat detalii numeroase la interogatorii privindu-l pe Nicola Inquieto încă din 2014 pentru a îşi reduce pedeapsa. Iovine le-a declarat procurorilor la un interogatoriu de acum opt ani că liderul mafiot Michele Zagara „a beneficiat încă din 1997-1998 de sprijinul familiei Inquieto. Concret, Michele Zagaria s-a folosit de Nicola Inquieto, cumpărând o casă pe numele lui Nicola Inquieto la San Cipriano, casă în care a fost descoperit într-un bunker, pe 13 ianuarie 2004, fratele său Carmine Zagaria. După descoperirea forţelor de ordine, Michele Zagaria l-a trimis în România în 2004 pe Nicola Inquieto ca să îndepărteze tensiunea forţelor de ordine”.

Procurorilor antimafia din Italia le-a atras atenţia şi faptul că în 2009, la doar cinci ani după ce Nicola Inquieto se mutase în România, conform informaţiilor obţinute de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş, acesta apărea ca proprietar al nu mai puţin de 79 de apartamente (dintre care 76 în 2 blocuri construite de firma sa la Piteşti), al unei vile în care locuia, precum şi al unui teren.

Vă mai recomandăm şi:

Cine l-a trădat pe agentul mafiei siciliene în România. Falsul atentat ordonat de Camorra în Italia pentru a justifica trimiterea lui Inquieto la Piteşti

Mafiot italian, despre poliţiştii români: „Dacă vreunul din ăştia se apropie, iei 500 de lei şi-i dai în mână, iar el face 10 metri înapoi“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite