FOTO VIDEO Bursa de joburi în închisoare pentru 16 deţinuţi aflaţi la un prag de eliberare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penitenciarul Colibaşi a organizat o bursă a locurilor de muncă
Penitenciarul Colibaşi a organizat o bursă a locurilor de muncă

16 deţinuţi de la Penitenciarul Colibaşi sunt în pragul eliberării şi îşi caută de lucru. Tocmai de aceea, vineri, s-a organizat o bursă de joburi, chiar în închisoare. Au stat de vorbă cu angajatorii, însă niciuna dintre persoanele lipsite de libertate nu a semnat precontract.

Printre deţinuţii care se apropie de eliberare şi vrea să-şi găsească un loc de muncă se află şi Aurel Desegilă. Înainte să ajungă la puşcărie a lucrat ca ospătar, constructor şi şofer. Acum ar vrea să-şi găsească în orice domeniu, dar să fie bine plătit”Sunt aici pentru o faptă săvârşită prin violenţă. Vreau să-mi găsesc un serviciu după ce voi fi eliberat. Ca ospătar, m-am gândit, pentru că aceasta este meseria mea de bază, cel mai mult timp am servit oamenii la masă.  Mai am câteva luni şi ies.  Eu sunt dispus să-mi găsesc de lucru, dar salariile sunt mici.”, a spus Aurel Disăgilă.Un alt deţinut, Cristian Ciobanu a fost în cadrul armatei înainte de a ajunge după gratii.” Am lucrat în cadrul M.Ap. N., am fost instructor auto. Sper să-mi găsesc de lucru când voi pleca din penitenciar. De când sunt închis am urmat cursuri de zidărie şi am lucrat şi în atelierul de tâmplărie. Nu ţin de o meserie anume, important este să-mi găsesc serviciu. Sunt dispus să mă adaptez. Cadru militar în niciun caz nu voi mai fi.”,  a spus Cristian Ciobanu.

Patru firme vor să le dea de lucru acestor oameni. Reprezentantul uneia, Nicolae Arsene din comuna Boteni, e sceptic însă că va găsi pe cineva care să lucreze la el. ”Cu toţii suntem oameni şi fiecăruia trebuie să i se acorde o şansă. Dar nu ştiu dacă sunt cu toţii interesaţi. Au venit într-un număr mic, iar mulţi dintre aceştia pun întrebări ca să facă conversaţie. Nu par interesaţi. Eu vreau să fac un atelier mecanic în Boteni şi băieţii mi-au spus că au avut probleme minore când i-au arestat. Nu îmi este frică de foşti deţinuţi. Nu cu toţii sunt infractori. ”, a spus Nicolae Arsene.

Pentru a putea participa la bursa de joburi, deţinuţilor le trebuie, în afară de voinţă, îndeplinite şi câteva condiţii. ”Condiţiile sunt destul de numeroase. Trebuie să fie apţi din punct de vedere medical, să fie calificaţi profesional , să fi avut o conduită corespunzătoare pe toată perioada detenţiei şi să fi participat la activităţi în cadrul penitenciarului.”, a spus Andreea Bădescu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Colibaşi. Deţinuţilor li s-au oferit 54 de locuri de muncă, printre care mecanic de întreţinere, croitor, şofer, mecanic auto, pomicultor, zootehnist şi muncitor necalificat. Vineri, deţinuţii doar au lăsat CV-uri. Angajarea, după eliberare, dacă îi mai interesează.

                        

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite