EXCLUSIV Unde se află și ce amendă a luat azilul din Argeș unde 120 de bătrâni erau ținuți înghesuiți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luni 10 iulie, autoritățile publice din Argeș au început controale în cele 80 de azile private și de stat din județ.

Bătrânii erau ținuți înghesuiți de luni de zile FOTO arhiva Adevărul
Bătrânii erau ținuți înghesuiți de luni de zile FOTO arhiva Adevărul

Cel mai revoltător caz a fost înregistrat într-un azil privat din orașul Ștefănești, aflat la câțiva kilometri de Pitești, după cum au dezvăluit reprezentanții Prefecturii Argeș pentru „Adevărul”.

În respectivul azil erau ținuți înghesuiți 120 de bătrâni, deși capacitatea maximă era de doar 70 de persoane. Oficialii veniți în control au descoperit numeroși bătrâni care stăteau înghesuiți. Totul, pentru ca managerii azilului să obțină profituri cât mai mari, în condițiile în care la azilul din Ștefănești tariful lunar pentru îngrijirea unui bătrân este de câteva mii de lei.

„Respectivul azil a fost amendat cu 20.000 de lei, iar controalele vor continua”, au declarat pentru „Adevărul” surse judiciare.

Până acum, autoritățile din Argeș au verificat 12 azile din județ, iar valoarea totală a amenzilor date se ridică la 874.100 lei.

Cele mai mari amenzi, în cuantum de 60.000 de lei fiecare, au fost date pentru două cămine private de bătrâni din Argeș ce nu aveau autorizație de securitate la incendiu. În cazul în care în cele două azile ar fi izbucnit un incendiu, riscul unor tragedii era unul foarte mare, având în vedere faptul că nu aveau nici măcar un set minimal de măsuri luate pentru a preveni incendiile.

Tot cu prilejul controalelor, în azilele de bătrâni din Argeș au fost descoperite zeci de kilograme de carne și pește ce erau expirate de săptămâni întregi.

„Sunt și locații ce sunt deficitare la igienă. Lasă de dorit de asemenea mobilierul din băi, precum și cel din curți: bănci rupte, scaune în care oamenii se pot răni, țevi ruginite, geamuri sparte. Unele azile nu aveau nici măcar extinctoare”, spune Radu Perianu, prefectul județului Argeș.

La ora actuală, în județul Argeș sunt peste 80 de centre sociale de bătrâni, atât private, cât și publice. Iar prețul pentru o lună pornește de la 2.000 de lei, putând ajunge la 6.000 de lei, în funcție de serviciile oferite.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite