Cristian Cioacă, la un pas de libertate. Instanța a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru încheierea detenției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Pitești a amânat pentru data de 28 iunie 2023 procesul în care Cristian Cioacă a cerut liberarea condiționată. Serviciul de Probațiune urmează să stabilească măsurile de supraveghere pe care fostul polițist trebuie să le respecte.

Cristian Cioacă, în drum spre sala de judecată Foto Alex Vlaicu
Cristian Cioacă, în drum spre sala de judecată Foto Alex Vlaicu

Veștile sunt pozitive pentru fostul polițist Cristian Cioacă, chiar dacă procesul a fost amânat miercuri, 17 mai 2023. Magistrații au stabilit ca Serviciul de Probațiune să stabilească măsurile de supraveghere. Prin această decizie, instanța a luat act că fostul polițist îndeplinește toate condițiile pentru liberare condiționată.

Maria Vasii, avocata lui Cristian Cioacă Foto Alex Vlaicu
Maria Vasii, avocata lui Cristian Cioacă Foto Alex Vlaicu

S-a dat această amânare, potrivit noii legi, sub care noi ne judecăm, întrucât termenul final de executare al pedepsei ar fi în august 2028. Fiind o pedeapsă mai mare de doi ani până la expirarea duratei acestei pedepse, instanța era obligată să ceară Serviciului de probațiune să efectueze o verificare cu privire la programul de probațiune. E un înscris necesar pentru că odată liberat condiționat, orice persoană condamnată după eliberare e obligată să se supună unui regim de supraveghere. Pentru noi este un semn bun că în sfârșit se ia act de împrejurarea că dânsul îndeplinește toate condițiile pentru liberare condiționată și se pregătește forma legală pentru a fi eliberat”, a declarat Maria Vasii, avocata lui Cristian Cioacă.

Întrebată dacă pe 28 iunie 2023 Cristian Cioacă va fi liber, avocata Maria Vasii a precizat: „Eu cred într-un sistem de justiție bazat pe legi clare. Dânsul beneficiază de toate condițiile pentru a fi liberat condiționat, dar cu această cerință de a fi supus unui program de supraveghere”.

Cristian Cioacă execută la Penitenciarul Mioveni pedeapsa de 16 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracţiunilor de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanarea de cadavre sau morminte şi acces ilegal la un sistem informatic.

Elodia Ghinescu și Cristian Cioacă Foto: Arhivă Adevărul
Elodia Ghinescu și Cristian Cioacă Foto: Arhivă Adevărul

Fostul polițist din Argeș a stat peste 10 ani la închisoare din pedeapsa pe care a primit-o pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, al cărei cadavru n-a fost găsit niciodată.

Deși executarea pedepsei urmează să expire abia la data de 2 august 2028, Cristian Cioacă vrea să fie liber pentru că a ispășit trei pătrimi din pedeapsă.

Pe 10 mai 2023, Comisia Penitenciarului Mioveni l-a propus pentru liberare condiționată considerând că sunt îndeplinite toate condițiile.

În 2014, Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu. Ulterior, în august 2016, a fost condamnat și pentru acces ilegal la un sistem informatic. Magistrații i-au contopit pedepsele, Cioacă primind în final 16 ani și 8 luni de închisoare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite