Cristian Cioacă, aproape de a ieși din închisoare. Comisia din penitenciar a propus judecătorilor eliberarea condiționată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul polițist Cristian Cioacă ar putea fi pus în libertate. Comisia Penitenciarului Mioveni l-a propus pentru eliberare condiționată. Judecătoria Pitești va avea, în data de 17 mai 2023, ultimul cuvânt.

Cristian Cioacă a solicitat eliberarea condiționată și la începutul anului  Foto: PiteȘtiri/Facebook
Cristian Cioacă a solicitat eliberarea condiționată și la începutul anului Foto: PiteȘtiri/Facebook

Fostul polițist execută la Penitenciarul Mioveni pedeapsa de 16 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracţiunilor de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanarea de cadavre sau morminte şi acces ilegal la un sistem informatic. Cioacă a stat peste 10 ani la închisoare din pedeapsa pe care a primit-o pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu.

Executarea pedepsei închisorii a început la data de 18 iunie 2014 şi urmează să expire la data de  2 august 2028, deoarece s-au scăzut cele 449 de zile petrecute în arest preventiv şi 480 de zile câștigate prin recurs compensatoriu pentru că în penitenciar nu sunt îndeplinite condițiile de detenție impuse de Uniunea Europeană.

Cristian Cioacă a cerut eliberarea condiționată și în ianuarie 2023, dar atunci Comisia Penitenciarului Mioveni i-a respins cererea. Acesta a contestat decizia în instanță, însă fără succes!

Cristian Cioacă vrea să fie liber pentru că a ispășit 3/4 din pedeapsă. Potrivit legii, ca să aibă dreptul la cererea de eliberare, acesta trebuia să stea în penitenciar 4.566 de zile. Cioacă a executat 3.130 de zile la care i s-a mai adăugat  449 de zile de arest preventiv, plus 480 de zile câștigate prin recurs compensatoriu și 685 ca urmare a muncii prestate. A cumulat, astfel, 4.744 de zile câştigate şi executate, din cele 6.089 de zile pe care le avea de executat.

Cristian Cioacă nu a plătit despăgubiri către familia Ghinescu

Instanţa a constatat că petentul a executat fracţiunea corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată, dar nu ar fi îndeplinit alte condiții. S-a ținut cont și de perioada lungă rămasă de executat din pedeapsă, respectiv mai mult de cinci ani, precum și lipsa dovezii plății, măcar parţiale, a despăgubirilor civile. Fostul poliţist a fost obligat să plătească despăgubiri de 250.000 de euro familiei Ghinescu.

Atât Judecătoria Pitești, cât și Tribunalul Argeș, la apel, i-au respins la începutul anului cererea de eliberare condiționată.

La data de 10 mai 2023, Cristian Cioacă a primit avizul favorabil de la Comisia Penitenciarului Mioveni! Membrii comisiei au ținut cont de faptul că fostul polițist a fost de multe ori recompensat și nu a fost sancționat niciodată în perioada detenției. Propunerea formulată de comisia pentru liberare condiţionată, din cadrul Penintenciarului Mioveni, trebuie să fie admisă de Judecătoria Pitești. Judecătorii urmează să ia o decizie în data de 17 mai.

În 2014, Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu. Ulterior, în august 2016, a fost condamnat și pentru acces ilegal la un sistem informatic. Magistrații i-au contopit pedepsele, Cioacă primind în final 16 ani și 8 luni de închisoare.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, "pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia".

Avocata Elodia Ghinescu a dispărut la sfârșitul lunii august 2007. În data 5 septembrie 2007, Cristian Cioacă a anunţat, oficial, dispariţia soţiei sale.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite