Copiii mici, cei mai afectaţi de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
50 de copii sunt internaţi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti FOTO: pediatriepitesti.ro
50 de copii sunt internaţi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti FOTO: pediatriepitesti.ro

Luni 31 ianuarie, în spitalele din România erau internaţi 881 de copii infectaţi cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2. La Spitalul de Pediatrie Piteşti, cei mai mulţi dintre cei 50 de pacienţi internaţi sunt copii cu vârste sub trei ani.

Conform datelor oficiale, tulpina Omicron a infectat săptămâna trecută 27.000 de copii. Potrivit site-ului stirioficiale.ro, din totalul celor 9.781 de persoane internate pe 31 ianuarie în secţii cu COVID-19, 881 sunt minori, 861 fiind internaţi în secţii, cu 85 mai mult faţă de 30 ianuarie şi 20 la ATI, cu cinci mai mult decât în ziua anterioară.

Spitalul de Pediatrie din Piteşti se confruntă cu o creştere mare a numărului de copii infectaţi cu tulpina Omicron a SARS-CoV-2.

Numărul de prezentări la Spitalul de Pediatrie Piteşti a crescut considerabil, motiv pentru care s-a trecut la suplimentarea locurilor pentru pacienţii depistaţi pozitiv în urma testului rapid sau a testului RT-PCR. Spitalul de Pediatrie din Piteşti este, deocamdată, singurul din judeţul Argeş care asigură evaluarea şi tratamentul pacienţilor pediatrici, cu vârste între 0 şi 18 ani, împreună cu aparţinătorii simptomatici.

Primul aviz de la DSP Argeş pentru tratarea la Spitalul de Pediatrie din Piteşti a pacienţilor pediatrici infectaţi cu SARS-CoV-2 a fost dat în octombrie 2021. Atunci a fost detaşat şi un medic cu specializare în boli infecto-contagioase tocmai pentru a sprijini echipa de la spital în evaluarea şi tratamentul pacienţilor. La Spitalul de Pediatrie Piteşti au fost amenajate secţii dedicate pentru pacienţii suspecţi de infecţia cu SARS-CoV-2 până când sosesc rezultatele testelor rapide sau RT-PCR. Aceştia stau în câte un salon împreună cu un aparţinător, iar când pacienţii sunt confirmaţi pozitivi, sunt transferaţi în sectoarele strict destinate pentru COVID-19. „Simptomele predominante pentru pacienţii internaţi în ultima perioadă sunt febra, obstrucţia nazală, tuse, vărsături, diaree. În seara zilei de 31 ianuarie erau internaţi 96 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, iar dintre aceştia 50 sunt copii şi 46 aparţinători”, a declarat pentru ”Adevărul” doctorul Adina Enescu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti. În total, în cadrul spitalului din Piteşti sunt 126 de locuri pentru copiii şi aparţinătorii depistaţi pozitiv cu SARS-CoV-2.

adina enescu director medical spital pediatrie pitesti

Majoritatea pacienţilor care se prezintă la compartimentul Primiri Urgenţe de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti sunt pozitivi. „Fie se pozitivează la testul rapid, fie la testul efectuat de către personalul medical în urma triajului, fie vin ei deja pozitivi în urma testării”, precizează medicul Adina Enescu.

„Mult mai multe solicitări de ambulanţe pentru copiii infectaţi”

În proporţie covârşitoare, cei mai mulţi copii infectaţi cu tulpina Omicron a SARS-CoV-2 au sub trei ani. „Ca grad de severitate privind infectările cu tulpina Omicron, cazurile de copii internaţi sunt uşoare şi medii. Până acum, nu ne-am confruntat cu pacienţi care să necesite oxigenoterapie. Sunt mulţi pacienţi de vârstă mică ce necesită o evaluare şi o monitorizare în dinamică. Cei mai mulţi dintre pacienţii internaţi au vârsta până în trei ani. Avem constant şi cazuri de bebeluşi de câteva luni infectaţi cu SARS-CoV-2”, adaugă dr. Adina Enescu.

luminita paul ambulanta arges

Şi solicitările pentru ambulanţe în Argeş în cazul copiilor infectaţi cu tulpina Omicron au cunoscut o creştere puternică. „Sunt mult mai multe solicitări de ambulanţe pentru copiii infectaţi faţă de valurile precedente ale pandemiei. Duminică, 30 ianuarie, chiar am fost sunată de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, deoarece nu mai puteau face faţă numărului de copii pozitivi care erau cu părinţii acolo, lucru ce nu prea s-a mai întâmplat la acest spital de când a început pandemia. Şi am mai constatat ceva: mulţi copii infectează părinţii vaccinaţi”, a declarat pentru „Adevărul” doctorul Luminiţa Paul, directorul Serviciului de Ambulanţă Argeş.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Îndrumar pentru părinţi. Cum ne apărăm copilul de SARS-Cov-2

Antiviralul Molnupiravir, care ajunge luni şi în România, pare a fi eficient împotriva variantei Omicron


 


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite