Îndrumar pentru părinţi. Cum ne apărăm copilul de SARS-Cov-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În faţa Omicron, cele mai vulnerabile categorii sunt nou-născuţii (copii cu vârsta de până în 28 de zile) şi sugarii (copii cu vârsta de până într-un an), spun medicii ieşeni, care au publicat un ghid pentru părinţi.

Mini-trusa de urgenţă, informaţii despre cum se manifestă tulpina Omicron a SARS-Cov-2 la copii, dar şi care sunt paşii de urmat în cazul în care cel mic a fost diagnosticat cu COVID-19. Cu asta vin medicii ieşeni în sprijinul părinţilor, mai ales acum, în contextul în care se constantă o creştere alarmantă a numărului de copii internaţi în spital. 

„Vă reamintim că dintre micuţii noştri pacienţi, cele mai vulnerabile categorii sunt nou-născuţii (copii cu vârsta de până în 28 de zile) şi sugarii (copii cu vârsta de până într-un an). Principalele simptome ce caracterizează aceste categorii de vârstă sunt: febră care nu cedează la antitermicele uzuale administrate per os, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), astenie (stare de oboseală marcată) sau agitaţie extremă, plâns inconsolabil sau areactivitate, diaree, vărsături, convulsii sau modificări de respiraţie. Subliniem că în acest val pandemic manifestările respiratorii sunt mai puţin frecvente decât celelalte manifestări enumerate mai sus”, explică medicii ieşeni. 

Potrivit acestora, dacă aceste simptome afectează starea de sănătate a copilului, părinţii sunt sfătuiţi să solicite un 

consult iniţial la medicul de familie sau medicul pediatru, care în funcţie de gravitatea manifestărilor îi va direcţiona sau nu către Unitatea de Primire Urgenţe a spitalului de care aparţin teritorial. 

Mini-trusa de urgenţă

Specialiştii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi recomandă ca în mini-trusa de urgenţă a fiecărui părinte să existe: aparat de aerosoli, antitermice (paracetamol, ibuprofen), soluţie pentru aerosoli, soluţii de rehidratare orală, medicamente pentru tratarea diareei, mucolitice de tipul fluimucil, care se vor administra doar la indicaţia medicului.

„Vă atragem atenţia că în această perioadă este foarte important să respectaţi măsurile de igienă şi de distanţare socială care împiedică răspândirea virusului COVID-19. În familiile în care exista copii de diferite vârste şi în special în familiile în care există un copil inserat în colectivitate (vârstă preşcolară şi şcolară) şi un copil care nu frecventează colectivitatea, să existe un grad de distanţare între cei doi copii, în momentul în care unul dintre aceştia prezintă simptome specifice infecţiei cu virusul COVID-19.Dacă unul dintre membrii familiei prezintă simptome specifice infecţiei cu virusul COVID-19, recomandăm izolarea persoanei respective până la venirea rezultatului testului”, subliniază colectivul de medici al Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi. 

Din experienţa clinică, specialiştii spun că tulpina actuală ce are transmitere comunitară, deşi prezintă un grad de contagiozitate ridicat, determină forme uşoare şi medii de boală, care se remit sub tratament suportiv.

    

Vă recomandăm să citiţi şi:

Criza din Ucraina. Joe Biden l-ar fi  avertizat pe omologul său Volodimir Zelenski să se pregătească de invazie rusească

Polonia: O femeie a murit după ce i s-a refuzat întreruperea sarcinii. Tragedia a stârnit un nou val de proteste: „Statul are sânge pe mâini”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite