Cetatea Poenari s-a închis, după ce un urs a rupt gardul electric şi a pătruns în zona de acces a turiştilor

0
Publicat:

Începând de marţi, 29 aprilie, cetatea Poenari din judeţul Argeş a fost închisă, după ce luni un urs a rupt gardul de protecţie şi a ajuns în zona de acces a turiştilor.

Cetatea s-a redeschis pe 14 aprilie, după doi ani de renovări. Foto CJ Argeş
Cetatea s-a redeschis pe 14 aprilie, după doi ani de renovări. Foto CJ Argeş

Consiliul Judeţean Argeş a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care anunţă că Cetatea Poenari va fi închisă pentru public începând de marţi, 29 aprilie. Măsura a fost luată din cauza apariţiei unui urs în zona de acces a turiştilor, după ce acesta a rupt gardul de protecţie, construit special pentru a ţine animalele sălbatice departe de acest obiectiv turistic.

„Cetatea Poienari este închisă, momentan, din cauza urșilor

Cetatea Poienari, cel mai important obiectiv turistic al județului, aflată în administrarea Muzeului Județean Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, este închisă începând de marți, 29 aprilie 2025.

Decizia de închidere a cetății a fost luată după ce luni, 28 aprilie 2025, un urs a rupt gardul electric de protecție și a pătruns în zona de acces a turiștilor.

Măsura de închidere a Cetății Poienari a fost luată pentru protecția turiștilor, iar accesul la Cetatea Poienari va fi posibil după ce zona va fi securizată.

Pentru soluționarea situației vor fi sesizate instituțiile abilitate, respectiv Instituția Prefectului”, este mesajul postat de Consiliul Judeţean Argeş.

Vă reamintim că Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poienari abia a fost deschisă pe 14 aprilie anul acesta, după doi ani de reabilitări majore, care au presupus, printre altele, inclusiv montarea unui gard electric de protecţie, ştiut fiind faptul că urşii au devenit o prezenţă obişnuită în zonă.

Atunci autorităţile argeşene au recreat atmosfera medievală cu sprijinul asociaţiei reconstituire istorică „Historia Renascita”, ai cărei membri i-au întâmpinat pe vizitatori în costume de epocă.  În prima zi, peste 1.000 de oameni au urcat până în vârf, printre ei numărându-se și un grup de turiști americani care aflaseră că la Poienari este, de fapt, adevărata cetate a lui Vlad Țepeș, și nu la Bran.

Cetatea Poienari 1, facebook CJ Argeş jpg

Aflată la doar o aruncătură de băţ de Barajul Vidraru, , la 27 de kilometri de orașul Curtea de Argeș și la aproape 170 de kilometri de București, cetatea a fost ridicată în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Negru Vodă şi iniţial avea un sigur turn.

Datorită poziţiei sale strategice, aceasta a fost extinsă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş, devenind  reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş. O adevărată fortăreaţă în calea otomanilor, ra nu a fost cucerită niciodată de-a lungul istoriei şi a fost ultimul refugiu al lui Vlad Ţepeş înainte ca acesta să plece în Transilvania.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite