Casa în care s-a născut şi a copilărit Petrache Poenaru, locul reconstituirii bătăliei de la Benești a lui Tudor Vladimirescu | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa în care s-a născut şi a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul primului stilou din lume, dar şi creatorul actualului drapel naţional, a fost, în weekend, gazda unui eveniment inedit de reconstituire istorică.

Voluntarii de la Historia Renascita au readus în actualitate epoca fanariotă
Voluntarii de la Historia Renascita au readus în actualitate epoca fanariotă

Cei mai încântaţi de manifestare au fost copiii, care, însoţiţi de părinţi şi bunici, au avut ocazia nu doar să afle cum trăiau odinioară, în perioada fanariotă, boierii din Oltenia, ci şi să asiste pe viu la reproducerea unei cunoscute lupte în care au fost implicaţi pandurii lui Tudor Vladimirescu. De altfel, în cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc şi lansarea volumului intitulat „Din vremea lui Tudor”, al autorului Radu Oltean.

Astfel, la peste 200 de ani de la Bătălia de la Benești (1821), Conacul Otetelişanu, aflat pe Valea Olteţului Inferior, la Bălceşti, în satul Beneşti, şi-a deschis porţile pentru voluntarii de la Asociaţia Historia Renascita. Boieri şi domniţe, panduri şi arnăuţi înarmaţi până în dinţi cu flinte şi pistoale, ţărani furioşi şi chiar Tudor Vladimirescu au reuşit să aducă în actualite atmosfera fanariotă, în tabăra amenajată în curtea conacului.

Scenariul luptei, pentru care s-au făcut mai multe repetiţii până la apariţia publicului, ne-a fost dezvăluit de Cătălin Drăghici, preşedintele asociaţiei de reconstituire istorică. Tot el ne-a spus că toate detaliile sunt cunoscute în istorie graţie talentului de povestitor al boierului Iordache Otetelișanu, martor pe viu la evenimentele reconstituite în acest weekend la conac

„La începutul lui martie 1821, mai multe familii boierești, printre care cele ale fraților Otetelișanu și a lui Petrache Poenaru, se retrăseseră la moșia de la Benești, unde fortificațiile și proviziile le-ar fi permis să reziste pe o perioadă destul de lungă. Revolta se declanşase în acel moment și panica se instaurase în toată Țara Românească. Tocmai de aceea, toți cei aflați la Benești aveau averile strânse în care și trăsuri, fiind pregătiți a lua drumul Sibiului. Nu au mai apucat să o facă, pentru că în 1 și 2 martie au fost atacați și asediați de grupuri răzlețite din avangarda oștirii lui Tudor, grupuri de «rebeliști», o amestecătură de arnăuți și panduri, care au picat asupra conacului în trei valuri succesive, sosite separat și fără cunoștință între ele.

Sunt aduși în scenă și țărani nervoși, înarmați cu securi pentru spargerea porților și acareturilor. Se lasă cu schimb de focuri de armă, cu morți, cu incendieri, cu beții în urma descoperirii buților cu spirt și vin dosite în pivnițe, cu negocieri eșuate. Puțin lipsește ca grupurile celor care au atacat conacul să se încaiere între ele, chit că în fruntea unuia era chiar unul dintre căpitanii principali ai lui Tudor, Hagi Prodan. Doar sosirea slugerului Tudor Vladimirescu liniștește forțat lucrurile și salvează viețile celor deja jefuiți și aflați la un pas de a intra sub iataganele agresorilor.

Imediat după, la lumina nopții, Tudor nu întârzie să ia măsuri drastice pentru pedepsirea atacului asupra conacului, executând pe loc pe doi dintre capii răutăților și care înfăptuiseră cele mai multe rele și punându-i pe restul să jure că vor înceta a mai face acte tâlhărești. Capetele celor doi, trimise a doua zi familiilor zdruncinate de spaima atacului vor sfârși ridicate în lănci pe porțile conacului de la Beneşti, spre a servi drept pildă altor nărăviți puși pe rele”.

După mai multe repetiţii, bătălia a fost reconstituită pe viu în faţa publicului numeros, care a umplut curtea conacului construit în stil brâncovenesc. La final, mai ales copiii, dar şi adulţii au profitat de ocazia unică de face fotografii cu arnăuţii sau cu pandurii lui Tudor Vladimirescu sau doar armele din dotarea acestora.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite