Scoțianca mușcată de urs la Vidraru a primit doar avertisment verbal. „Am vrut să fac o poză“. Reacție palidă a autorităților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu s-a deschis complet Transfăgărășanul că au apărut deja imagini cu oameni, în această zonă, care își pun viața în pericol pentru a fotografia din apropiere urșii sau pentru a-i hrăni. În ciuda sfaturilor autorităților competente, lipsesc luarea măsurile concludente.

Urși pe Transfăgărășan Foto: Asociația Montană Vidraru/Facebook
Urși pe Transfăgărășan Foto: Asociația Montană Vidraru/Facebook

În primele luni din 2024 nu a fost acordată nicio amendă celor care încalcă legea. O situație gravă a avut loc pe 22 aprilie, la Vidraru (Argeș), când o turistă din Scoția, în vârstă de 72 de ani, a fost muşcată de braţ de un urs, în timp ce încerca să fotografieze animalul sălbatic pe geamul de la mașină.

Norocul femeii a fost că purta o haină groasă, iar rana suferită nu i-a pus viața în pericol. Femeia a ajuns însă la spital.

Turista a primit din partea autorităților doar un avertisment verbal.

Jandarmii au iertat-o pe turistă de amendă

Jandarmii argeșeni susțin că nu au putut acorda nicio sancțiune contravențională, pe motiv că fapta nu a fost constatată cu „propriile simțuri”.

Legea ne obligă sa descriem în procesul-verbal toate împrejurările în care s-a produs fapta, ori, dacă agentul constatator nu a fost acolo, nu poate respecta aceste prevederi. Avem la dispoziție șase luni în care putem face cercetări, căuta martori pentru a reuși să aplicăm o sancțiune”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.

Încă din anul 2020, autoritățile locale din comuna Arefu, localitate pe raza căreia se află Barajul Vidraru, au luat decizia de a-i sancționa pe turiștii care se apropie prea mult de animalele sălbatice.

Ca să limiteze acest fenomen devenit foarte periculos, Consiliul Local din Arefu a decis că oricine va fotografia, filma sau hrăni animalele sălbatice riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1000 de lei.

Constituie contravenție următoarele fapte: hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică, cu excepția celor care au calitatea de administrator al fondului cinegetic”, respectiv „fotografierea sau filmarea animalelor sălbatice aflate la o distanță mai mică de 20 de m, precum și apropierea de acestea”, se arată în hotărârea Consiliului Local Arefu.

De asemenea, autoritățile pot să acorde amenzi și în baza Legii 54/2012, prin care persoanele fizice care desfăşoară activitatea de picnic nu au voie să hrănească animalele sălbatice. Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amendă de la 200 lei la 400 lei. Sunt și foarte multe voci care susțin că amenzile ar trebui să crească pentru a descuraja persoanele să mai hrănească urșii.

Salvamont Argeș: „Urșii nu trebuie tratați ca niște cerșetori”

Pe Transfăgărășan sunt aproximativ zece urși care stau la marginea străzii. Salvamontiștii argeșeni atrag atenția că animalele sălbatice nu stau acolo de foame, ci pentru că așa i-au obișnuit oamenii.

Nu mai oferiți hrană urșilor de pe Transfăgărășan. Asta e singura soluție. Nu ieșiți să vă faceți selfie, nu vă puneți în pericol aruncându-le hrană sau mai rău, oferindu-le din mână. Sunt animale sălbatice, trebuie să le arătăm respectul cuvenit, să nu-i tratăm ca pe niște cerșetori sau să-i subestimăm”, a precizat Salvamont Argeș.

În ultima perioadă, jandarmii argeșeni au fost solicitați, prin apel 112, să intervină în 26 situații unde a fost semnalată prezența animalelor sălbatice.

Reacția unei turiste la apariția ursului: „M-am gândit că vrea să fim prieteni şi să mănânce”

Între timp, cazul femeii din Scoția care a fost mușcată de braț de un urs, în timp ce încerca să îi facă poză, a ajuns și în atenția presei din Marea Britanie. Femeia, în vârstă de 72 de ani, vizita, împreună cu o altă prietenă, Barajul Vidraru, unde au văzut și o ursoaică alături de puiul ei.

Pentru că nu a fost mulțumită de fotografia făcută prin geamul mașinii, a coborât geamul și a așteptat ursul să se apropie. S-a ales, însă, cu un moment pe care nu-l va uita niciodată, după ce a fost mușcată de animal de mână.

Când eram în maşină, am vrut să fac o poză şi ursul a venit la geam. Prietena mea mi-a spus că nu e nicio problemă. Hai să facem o poză şi să plecăm”, spune victima.

Fotografia surprinsă chiar înainte de atac arată animalul cu laba atârnată în interiorul maşinii.

M-am gândit că vrea să fim prieteni şi să mănânce. Prietena mea mi-a zis să-i dăm ceva de mâncare şi eu am zis că nu, nu ai voie să dai de mâncare, absolut nimic. Cred că ursul m-a auzit şi a hotărât să mănânce el, să o mănânce pe prietena mea”, a spus prietena victimei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite