S-a redeschis adevărata cetate a lui Vlad Țepeș. Sute de mii de turiști, așteptați în acest an
0După mai bine de doi ani de reabilitări majore, de luni 14 aprilie s-a redeschis cetatea lui Vlad Țepeș de la Poienari-Argeș, iar autoritățile se așteaptă în acest an la numeroși turiști din țară și din străinătate. Cetatea nu a fost vreodată cucerită, deși a fost asaltată de mai multe ori de otomani.

Ridicată în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Negru Vodă, şi având la început un singur turn, Cetatea Poienari a fost extinsă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş. Aflată aproape de Barajul Vidraru, la 27 de kilometri de orașul Curtea de Argeș și la aproape 170 de kilometri de București, aceasta a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, fiind construită ca post de fortăreaţă contra otomanilor. Cetatea fost ultimul refugiu al lui Vlad Ţepeş înainte ca acesta să plece în Transilvania.
„Cetatea Poienari este singura ce din punct de vedere istoric are legătură cu Vlad Țepeș. Acesta a avut în total trei domnii. Iar în domnia intermediară, de mijloc, Vlad Țepeș a avut doar trei ctitorii: mănăstirea Comana, mănăstirea Snagov și cetatea Poienari. Castelul Bran nu are vreo legătură cu Vlad Țepeș, este pur și simplu marketing turistic. Un detaliu foarte important este acela că cetatea Poienari nu a fost cucerită vreodată, ci doar abandonată”, spune Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș, cel care administrează faimoasa cetate.
Un alt detaliu esențial este acela că cetatea Poienari nu a fost vreodată cucerită, deși otomanii au bombardat-o în repetate rânduri, ci numai abandonată
În urmă cu aproape patru ani, în iulie 2021, Consiliul Județean Argeș a semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea câștigătoare a licitației, compusă din firmele EURAS – ARHING. Lucrările au început în vara anului 2022, fiind terminate anul trecut și recepționate în această primăvară. Deoarece cetatea este foarte greu accesibilă, cele mai multe materiale pentru reabilitare au fost aduse cu elicopterul.
Valoarea totală a contractului de finanţare pentru consolidarea și conservarea Cetății Poienari s-a ridicat la suma de 5,1 milioane euro, din care 1,9 milioane euro au fost fonduri nerambursabile, iar 3,2 milioane euro a fost contribuția beneficiarului, în speță Consiliul Județean Argeș.
Cetatea Poienari fusese restaurată ultima oară în 1971. Iar cum aceasta se degradase masiv în ultimele decenii, pe parcursul lucrărilor de reabilitare s-au făcut numeroase consolidări ale zidurilor și stâncilor, inclusiv numeroase injectări cu beton. Și la turnul-donjon, construit la sfârșitul secolului al XIII-lea, au fost făcute numeroase consolidări, iar deasupra a fost montat un acoperiș din sticlă pentru a proteja turnul de intemperii.
Cât costă biletele de intrare și care este programul de vizitare
Cele 1.480 de trepte de acces au fost refăcute integral, de-a lungul lor fiind montate balustrade. Și cum în zonă vin des urși, autoritățile au mai luat o măsură importantă. De jur-împrejurul cetății și al drumului de acces au fost montate garduri electrificate anti-urs.
Iar provocarea majoră pentru turiștii care vor să ajungă la cetatea Poienari este reprezentată chiar de către cele 1.480 de trepte ce trebuie urcate până sus, până la altitudinea de 850 de metri. Trebuie să ai picioarele în formă maximă, suflul bun și rezistență. Pentru că urcușul nu e unul ușor. Pentru cei care doresc să facă pauze, pe traseu au fost montate mai multe băncuțe metalice. Când ajungi la doi pași de cetate, un actor costumat în Vlad Țepeș te întâmpină, iar lângă cetate sunt mai multe manechine trase în țeapă și aflate la câțiva metri de o spânzurătoare și de un topor stilizat.













În 2019, ultimul an în care a fost deschisă publicului, cetatea Poienari a fost vizitată de aproape 100.000 de turiști, iar autoritățile locale se așteaptă ca numărul anual al turiștilor români și străini să fie de cel puțin 200.000.
Iar redeschiderea cetății a fost de bun augur. În prima zi, peste 1.000 de oameni au urcat până în vârf, printre ei numărându-se și un grup de turiști americani care aflaseră că la Poienari este de fapt adevărata cetate a lui Vlad Țepeș, și nu la Bran.
Prețul unui bilet este de 30 de lei pentru adulți și de 20 de lei pentru elevi, studenți și pensionari. Trebuie precizat că biletele pot fi cumpărate atât la fața locului, cash sau cu cardul, cât și online.
Cetatea Poienari este deschisă vizitării în fiecare zi între orele 10-18.
Deși cetatea este situată la doar doi kilometri de satul Căpăţâneni, ea a primit numele de Poienari, de la satul puţin mai îndepărtat, însă, foarte probabil, mai vechi, pe care l-a şi stăpânit, după cum se precizează într-un hrisov dat hareşenilor (arefenilor) de către domnitorul Mircea Ciobanul în aprilie 1546. Cu acest nume este întâlnită în izvoarele documentare din veacurile XV-XVI, însă şi în cronicile din secolele XVII-XVIII.